Η Ρωσία μετρά ήττες, ο Πούτιν αποφασίζει για τη στρατηγική του πολέμου στην Ουκρανία- Εντάσεις με το επιτελείο του

Πούτιν με στρατιωτικούς Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: Getty Images
0

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ενεπλάκη πιο άμεσα στον στρατηγικό σχεδιασμό για τον πόλεμο στην Ουκρανία τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, απορρίπτοντας μεταξύ άλλων αιτήματα διοικητών του να υποχωρήσουν από τη ζωτικής σημασίας πόλη της Χερσώνας. 

Μια απόσυρση από την Χερσώνα θα επέτρεπε στον ρωσικό στρατό να υποχωρήσει κατά μήκος του ποταμού Δνείπερου με οργανωμένο τρόπο, διατηρώντας τον εξοπλισμό του, αλλά και σώζοντας ζωές στρατιωτών, επισημαίνουν οι New York Times. 

Όμως, μια τέτοια υποχώρηση θα αποτελούσε άλλη μία ταπεινωτική δημόσια αναγνώριση της αποτυχίας του Πούτιν στον πόλεμο και θα χάριζε στους Ουκρανούς μια δεύτερη σημαντική νίκη, μέσα σε έναν μήνα. 

Η Χερσώνα ήταν η πρώτη μεγάλη πόλη που έπεσε σε ρωσικά χέρια μετά την εισβολή και παραμένει η μόνη πρωτεύουσα περιφέρειας που είναι ακόμη υπό τον έλεγχο της Μόσχας. Η ανακατάληψή της θα αποτελούσε σημαντικό επίτευγμα για τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Επικεντρωμένος στη νίκη με κάθε κόστος, ο Πούτιν έγινε ένα πιο δημόσιο πρόσωπο του πολέμου στην Ουκρανία, την ώρα που τα ρωσικά στρατεύματα φαίνεται ολοένα και περισσότερο ότι είναι σε αναταραχή, σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα. Κάτι που ανάγκασε τον πρόεδρο της Ρωσίας να ανακοινώσει μερική επιστράτευση αυτή την εβδομάδα, που θα μπορούσε να κινητοποιήσει έως 300.000 εφέδρους.  

Αυτό τον μήνα, η Μόσχα έχει δείξει ότι έχει λίγους στρατιώτες για να συνεχίσει την επίθεση, ότι πάσχει από ελλείψεις όπλων ακρίβειας υψηλής τεχνολογίας και ότι δεν έχει καταφέρει να κυριαρχήσει στους αιθέρες στην Ουκρανία, τονίζουν οι New York Times. 

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, που έχουν ενημερωθεί από τις υπηρεσίες πληροφοριών, ανέφεραν ότι στο παρασκήνιο ο Πούτιν αναλαμβάνει ακόμη μεγαλύτερο ρόλο στον πόλεμο. Μεταξύ άλλων λέει σε διοικητές του ότι είναι δική του υπόθεση η λήψη στρατηγικών αποφάσεων στο πεδίο του πολέμου. 

Παρότι έχει δεχθεί κάποιες συστάσεις των διοικητών των ενόπλων δυνάμεων, μεταξύ άλλων για την επιστράτευση αμάχων, η εμπλοκή του έχει προκαλέσει εντάσεις, σύμφωνα με τους Αμερικανούς αξιωματούχους. 

Η απόφασή του να απορρίψει την υποχώρηση από τη Χερσώνα έχει προκαλέσει επίσης πτώση του ηθικού στα ρωσικά στρατεύματα, που έχουν αποκοπεί σε μεγάλο βαθμό από τις γραμμές εφοδιασμού και που φαίνεται να πιστεύουν ότι τους έχουν εγκαταλείψει απέναντι στις ουκρανικές δυνάμεις, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες. 

Οι διαφωνίες του Πούτιν για την Χερσώνα δείχνουν πόσο κρίσιμος είναι ο πόλεμος στη νότια Ουκρανία και για τις δύο πλευρές, επεσήμαναν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι. Κάποιοι Αμερικανοί αξιωματούχοι προέβλεψαν ότι ο ρωσικός στρατός θα έχει πρόβλημα στον νότο. Η Ουκρανία είναι σε πορεία για να επαναλάβει εκεί τα κέρδη των δυνάμεών της στα βορειοανατολικά, εκτίμησε ένας από αυτούς. 

Η διάσταση απόψεων για τη Χερσώνα είναι μόνο μία από τις τελευταίες διαφωνίες ανάμεσα στον Πούτιν και τους κορυφαίους αξιωματικούς του. Υψηλόβαθμοι Ρώσοι αξιωματούχοι επανειλημμένα αμφισβήτησαν τα αρχικά πλάνα του πολέμου, σύμφωνα με Αμερικανούς, ιδιαίτερα το σχέδιο για ένα γρήγορο πλήγμα στο Κίεβο. Πίστευαν πως ο Πούτιν πήγαινε στον πόλεμο με ανεπαρκή στρατεύματα και όπλα, σύμφωνα με τους Αμερικανούς αξιωματούχους. 

Οι ανησυχίες αυτές αποδείχθηκαν σωστές και έπειτα από την ήττα των Ρώσων έξω από το Κίεβο, ο Πούτιν χαλάρωσε τον έλεγχο του επί του στρατιωτικού σχεδιασμού. Επέτρεψε σε στρατηγούς να καταστρώσουν μια νέα στρατηγική, που κυρίως βασιζόταν σε σφυροκόπημα από το πυροβολικό, σύμφωνα με τους Αμερικανούς αξιωματούχους. Η νέα στρατηγική βοήθησε τα ρωσικά στρατεύματα να προελάσουν στην ανατολική Ουκρανία. 

Από τη στιγμή που ο Πούτιν διέταξε τους διοικητές του να συνεχίσουν να πολεμούν στη Χερσώνα, τα ρωσικά στρατεύματα προσπάθησαν να σταματήσουν την ουκρανική προέλαση στην περιοχή. Την προηγούμενη εβδομάδα βομβάρδισαν φράγμα, προκειμένου να δυσκολέψουν την αντεπίθεση. 

Όμως, οι Ουκρανοί βομβάρδισαν γέφυρες πάνω από τον ποταμό Δνείπερο, κάτι που απόκοψε σε μεγάλο βαθμό τα ρωσικά στρατεύματα από τις γραμμές ανεφοδιασμού στην άλλη όχθη. Οι Ρώσοι αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν πλωτές γέφυρες, αλλά οι Ουκρανοί τις «χτύπησαν» και αυτές. 

Το να αποσυρθούν πίσω από τον Δνείπερο πιθανότατα θα επέτρεπε στους Ρώσους διοικητές να κρατήσουν τις γραμμές τους στα νότια, με λιγότερους στρατιώτες. Αυτό θα τους έδινε το περιθώριο να αναδιατάξουν τις δυνάμεις από τη Χερσώνα σε άλλες περιοχές, είτε να αντιμετωπίσουν την αντεπίθεση στο Χάρκοβο στα βορειοανατολικά, να ενισχύουν τις αμυντικές γραμμές στο Ντονμπάς στα ανατολικά, ή να ανοίξουν ένα νέο μέτωπο στα νότια. 

Αλλά ο Πούτιν είπε στους διοικητές ότι ο ίδιος θα ορίσει τη στρατηγική. «Σε αυτό τον πόλεμο υπάρχει μια διαρκής ασυμφωνία ανάμεσα στους πολιτικούς στόχους του Πούτιν και τα στρατιωτικά μέσα για την επίτευξή τους», επεσήμανε ο Μάικλ Κόφμαν, από το ινστιτούτο αμυντικών μελετών CNA. «Σε σημαντικές αποφάσεις ο Πούτιν έχει χρονοτριβήσει, αρνούμενος να αναγνωρίσει την πραγματικότητα, μέχρι τη στιγμή που οι επιλογές έγιναν από κακές, ακόμη χειρότερες». 

Οι συζητήσεις του Πούτιν με διοικητές που βρίσκονται στην Ουκρανία μπορεί επίσης να γίνονται στο πλαίσιο της προσπάθειας να έχει πιο ακριβείς πληροφορίες για την κατάσταση. Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν αναφέρει ότι οι κορυφαίοι στρατιωτικοί σύμβουλοι του Πούτιν, ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, Βαλερί Γκερασίμοφ, δεν έδιναν στον Ρώσο πρόεδρο ακριβείς πληροφορίες. 

Πέρα από το μπλοκάρισμα της υποχώρησης στη Χερσώνα, ο Πούτιν έχει εγείρει αμφιβολίες για τις ρωσικές προσπάθειες να εδραιώσουν τη θέση τους στα βορειοανατολικά, κοντά στον ποταμό Όσκιλ, όπου έφτασε η ουκρανική αντεπίθεση αυτό τον μήνα. Ο Ρώσος πρόεδρος έχει διαφωνήσει με την υποχώρηση και εκεί, επειδή είναι απρόθυμος να παραχωρήσει στον Ζελένσκι οτιδήποτε μοιάζει με νίκη, σύμφωνα με έναν Αμερικανό αξιωματούχο. 

Η απαίτηση του Πούτιν για μια στρατηγική χωρίς άλλες υποχωρήσεις έχει διχάσει τους Ρώσους αξιωματικούς για το πώς να απαντήσουν στις ουκρανικές αντεπιθέσεις. Κάποιοι πιστεύουν ότι πρέπει να αποκρούσουν σθεναρά τις οδηγίες του Πούτιν, προτού οι Ουκρανοί σπάσουν τις γραμμές τους. Άλλοι πιστεύουν ότι μπορούν να ακολουθήσουν τις οδηγίες του Ρώσου προέδρου, σύμφωνα με τις πληροφορίες των New York Times.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σελίν Ντιόν: Παγκόσμια συγκίνηση από την ερμηνεία της στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων

Διεθνή / Σελίν Ντιόν: Παγκόσμια συγκίνηση από την ερμηνεία της στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων

Η ερμηνεία της κέρδισε το θερμό χειροκρότημα των δεκάδων χιλιάδων παρευρισκομένων που την παρακολούθησαν δακρυσμένοι στην Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι
LIFO NEWSROOM
Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Πολιτικές προεκτάσεις αποκτούν τα ερωτήματα του FBI για τον τραυματισμό

Διεθνή / Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Πολιτικές προεκτάσεις αποκτούν τα ερωτήματα του FBI για τον τραυματισμό

Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, το FBI επιθυμεί να πάρει κατάθεση από τον Τραμπ για να ληφθεί δήλωση θύματος, μια συνήθη διαδικασία για έρευνες εγκληματικών ενεργειών
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: Σε φυλάκιση 2,5 ετών καταδικάστηκαν δύο πρόσωπα για το σιδηροδρομικό δυστύχημα με τους 80 νεκρούς το 2013

Διεθνή / Ισπανία: Σε φυλάκιση 2,5 ετών καταδικάστηκαν δύο πρόσωπα για το σιδηροδρομικό δυστύχημα με τους 80 νεκρούς το 2013

Το βράδυ της 24ης Ιουλίου 2013, το τρένο υψηλής ταχύτητας Alvia 04155 εκτροχιάστηκε λίγα χιλιόμετρα πριν φτάσει στη Σαντιάγο δε Κομποστέλα και κατέπεσε σε τοιχίο εκτός πόλης
LIFO NEWSROOM
Ολυμπιακοί Αγώνες: Αντετοκούνμπο και Εθνική Μπάσκετ με πούλμαν στο Παρίσι λόγω του σαμποτάζ στα τρένα

Αθλητισμός / Ολυμπιακοί Αγώνες: Αντετοκούνμπο και Εθνική Μπάσκετ με πούλμαν στο Παρίσι λόγω του σαμποτάζ στα τρένα

Λίγες ώρες πριν την Τελετή Έναρξης - Η Εθνική Μπάσκετ εδρεύει στη Λιλ όπου θα διεξαχθούν οι αγώνες του ομίλου της και βρίσκεται ήδη καθ' οδόν για Παρίσι
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Θύελλα αντιδράσεων μετά τα σχόλια του Τζέι Ντι Βανς για τις «άτεκνες κυριούλες»

Διεθνή / ΗΠΑ: Θύελλα αντιδράσεων μετά τα σχόλια του Τζέι Ντι Βανς για τις «άτεκνες κυριούλες»

Τα σχόλια αυτά προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις και επικρίσεις, με πολλούς να κατηγορούν τον Βανς για μια αναχρονιστική, σεξιστική νοοτροπία που δεν έχει θέση στη σύγχρονη εποχή
LIFO NEWSROOM