H Ρωσία εξαπέλυσε τη μεγαλύτερη επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) από την έναρξη της εισβολής, σύμφωνα με την Ουκρανία.
Στόχος της επίθεσης φέρεται να ήταν διάφορες περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου, όπου μια γυναίκα έχασε τη ζωή της.
Συνολικά 273 μη επανδρωμένα αεροσκάφη είχαν ήδη εξαπολυθεί μέχρι τις 08:00 της Κυριακής (05:00 ώρα Ελλάδας) με στόχο την κεντρική περιοχή του Κιέβου και τις περιοχές Ντνιπροπετρόφσκ και Ντονέτσκ στα ανατολικά, σύμφωνα με ανακοίνωση της Πολεμικής Αεροπορία της Ουκρανίας.
Πρόκειται για μία εξέλιξη, μόλις ένα εικοσιτετράωρο πριν την τηλεφωνική επικοινωνία του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ προτρέπει σε κατάπαυση του πυρός.
Η Ρωσία και η Ουκρανία είχαν τις πρώτες «πρόσωπο με πρόσωπο» ω μετά από τρία και πλέον χρόνια, την Παρασκευή στην Τουρκία, αλλά απέδωσαν ελάχιστα εκτός από μια νέα συμφωνία, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος όχι μόνο δεν παρέστη, αλλά η αντιπροσωπεία που έστειλε, ήταν αρκετά χαμηλόβαθμη και χωρίς αξιώσεις για λήψη τόσο σημαντικών αποφάσεων.
Αδιέξοδο στις συζητήσεις για ειρήνη
Η απουσία Πούτιν από τις ειρηνευτικές συνομιλίες στην Τουρκία, ενθαρρύνουν τις αμφιβολίες για μία λύση στο Ουκρανικό.
Σε ένα τεταμένο διπλωματικό σκηνικό, Ρώσοι και Ουκρανοί διαπραγματευτές πραγματοποίησαν τις πρώτες απευθείας συνομιλίες τους εδώ και τρία χρόνια στην Κωνσταντινούπολη, χωρίς όμως να επιτύχουν συμφωνία για εκεχειρία.
Σύμφωνα με ανώτερο Ουκρανό αξιωματούχο που μίλησε στο Reuters υπό καθεστώς ανωνυμίας, η ρωσική πλευρά κατέθεσε σειρά απαιτήσεων που ξεπερνούν το σχέδιο ειρηνευτικής πρότασης που είχαν διαμορφώσει οι Ηνωμένες Πολιτείες τον προηγούμενο μήνα.
Κατά τις συνομιλίες της Παρασκευής, οι Ρώσοι φέρονται να πρότειναν τους εξής όρους στους Ουκρανούς ως προϋπόθεση για εκεχειρία:
- Απόσυρση των ουκρανικών στρατευμάτων από τις περιφέρειες Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια, περιοχές που τελούν σε μερικό ή πλήρη ρωσικό έλεγχο. Το αίτημα αυτό δεν περιλαμβανόταν στην αμερικανική πρόταση.
- Διεθνής αναγνώριση πέντε ουκρανικών περιοχών (περιλαμβανομένης της Κριμαίας) ως ρωσικών. Η αμερικανική πρόταση προέβλεπε μόνο de jure αναγνώριση της Κριμαίας και de facto αναγνώριση του ρωσικού ελέγχου στις υπόλοιπες.
- Ουδετερότητα της Ουκρανίας, χωρίς όπλα μαζικής καταστροφής και χωρίς παρουσία ξένων στρατευμάτων στο έδαφός της. Η απαίτηση αυτή δεν υπήρχε στην αμερικανική πρόταση.
- Αμοιβαία αποκήρυξη αιτημάτων πολεμικών αποζημιώσεων, ενώ η αμερικανική πρόταση προέβλεπε αποζημιώσεις υπέρ της Ουκρανίας.
Οι ρωσικές απαιτήσεις διατυπώθηκαν προφορικά, χωρίς επίσημο έγγραφο, ενώ μια ουκρανική πηγή χαρακτήρισε τους όρους ως «μη βιώσιμους».
Με πληροφορίες από Reuters