Η Ρωσία έγινε ο μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου της Κίνας- Σε επίπεδο ρεκόρ οι εισαγωγές τον Μάιο

Η Ρωσία έγινε ο μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου της Κίνας- Σε επίπεδο ρεκόρ οι εισαγωγές τον Μάιο Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Η Ρωσία έγινε ο μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου της Κίνας, πουλώντας στο Πεκίνο αργό σε χαμηλότερες τιμές, εν μέσω των κυρώσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία. 

Τον Μάιο οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 55% σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα, φτάνοντας σε επίπεδο ρεκόρ. Έτσι, η Ρωσία ξεπέρασε τη Σαουδική Αραβία και έγινε ο μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου της Κίνας. 

Οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου- από αγωγό αλλά και με πλοία- έφτασαν σχεδόν τους 8,42 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με τα στοιχεία των κινεζικών τελωνειακών αρχών. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε περίπου 1,98 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, μια αύξηση κατά 25% από τα 1,59 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως του Απριλίου. 

Έτσι, η Ρωσία επέστρεψε στην κορυφή των προμηθευτών του μεγαλύτερου εισαγωγέα αργού πετρελαίου στον κόσμο έπειτα από 19 μήνες. Παράλληλα, τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η Μόσχα μπορεί να βρει αγοραστές για το πετρέλαιό της, παρά τις κυρώσεις της Δύσης, αν και χρειάστηκε να ρίξει τις τιμές, επισημαίνει το Reuters. 

Παρότι η συνολική ζήτηση για αργό πετρέλαιο στην Κίνα έχει μειωθεί λόγω των περιορισμών για τον κορωνοϊό και την επιβράδυνση της οικονομίας, εταιρείες όπως οι Sinopec και Zhenhua Oil, αύξησαν τις αγορές φτηνότερου ρωσικού πετρελαίου. 

Η Σαουδική Αραβία ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου της Κίνας τον Μάιο. Οι εισαγωγές από τη συγκεκριμένη χώρα αυξήθηκαν κατά 9% σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο, στα 7,82 εκατομμύρια τόνους ή 1,84 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, από τα 2,17 εκατ. βαρέλια ημερησίως του Απριλίου. 

Επίσης, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η Κίνα εισήγαγε 260.000 τόνους ιρανικού αργού πετρελαίου τον προηγούμενο μήνα. Πρόκειται για το τρίτο φορτίο ιρανικού πετρελαίου από τον περασμένο Δεκέμβριο. Οι τελωνειακές αρχές ανέφεραν μηδενικές εισαγωγές από τη Βενεζουέλα. 

Οι εισαγωγές από τη Μαλαισία- που συχνά τα τελευταία δύο χρόνια χρησιμοποιείται ως σημείο μεταφοράς πετρελαίου που προέρχεται από το Ιράν και τη Βενεζουέλα- ανήλθαν σε 2,2 εκατομμύρια τόνους. Η ποσότητα έμεινε σταθερή σε σύγκριση με τον Απρίλιο, αλλά είναι σχεδόν διπλάσια σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. 

Τέλος, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η Κίνα εισήγαγε τον Μάιο σχεδόν 400.000 τόνους ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), μία αύξηση πάνω από 56% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα το 2021. Το πρώτο πεντάμηνο οι εισαγωγές ρωσικού LNG από την Κίνα αυξήθηκαν κατά 22% σε 1,84 εκατομμύρια τόνους.  
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ιαπωνία έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τη non-binary νομική αναγνώριση

Διεθνή / Η Ιαπωνία έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τη non-binary νομική αναγνώριση

Το Ανώτερο Δικαστήριο της Οσάκα έκρινε ότι το οικογενειακό μητρώο της Ιαπωνίας, που αναγνωρίζει μόνο «άνδρες» και «γυναίκες», παραβιάζει την αρχή της ισότητας. Η απόφαση δεν αλλάζει ακόμη άμεσα το σύστημα, αλλά ανοίγει έναν κρίσιμο δρόμο για τη νομική αναγνώριση non-binary ατόμων στη χώρα.
THE LIFO TEAM
ΣΑΜ ΑΛΤΜΑΝ ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ OPENAI

Διεθνή / Μασκ vs. OpenAI: «Ένιωσα ότι μας είχε εγκαταλείψει, ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις του», κατέθεσε ο Άλτμαν

Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI κατέθεσε ότι αισθάνθηκε πως ο Έλον Μασκ «εγκατέλειψε» την εταιρεία του και την έφερε «σε πολύ δύσκολη θέση», καθώς οι δύο πλευρές διεκδικούσαν τον έλεγχο
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ ΤΖΙΝΠΙΝΓΚ ΚΙΝΑ ΗΠΑ

Διεθνή / Η ατζέντα της συνόδου Τραμπ - Σι: Δασμοί, τεχνολογία και Ιράν στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων 

Τον Αμερικανό πρόεδρο συνοδεύουν κορυφαίοι εκπρόσωποι αμερικανικών επιχειρηματικών ομίλων και τεχνολογικών εταιρειών, μεταξύ αυτών ο Έλον Μασκ και ο Τιμ Κουκ της Apple
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΒΙΑΣΜΟΣ

Διεθνή / «Κανείς δεν γλίτωνε από τις σεξουαλικές επιθέσεις»: Οι καταγγελίες Παλαιστινίων για κακοποίηση από ισραηλινούς δεσμοφύλακες

Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του γνωστού δημοσιογράφου των ΝΥΤ που καταγράφει μαρτυρίες ανδρών, γυναικών και ανηλίκων που υποστηρίζουν ότι υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση κατά την κράτησή τους μετά την 7η Οκτωβρίου
THE LIFO TEAM
ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ

Διεθνή / Ιταλία: «Ciao Kate» - Το πλήθος αποθέωσε την Κέιτ Μίντλετον στο πρώτο της διεθνές ταξίδι μετά τον καρκίνο

Η Κέιτ Μίντλετον παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ιταλία, με πολλούς να τη συγκρίνουν με την πριγκίπισσα Νταϊάνα, βλέποντας στοιχεία της στο δημόσιο προφίλ της
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΕΚΙΝΟ

Διεθνή / Politico: Γιατί η σύνοδος Τραμπ - Σι έχασε τη δυναμική της

Οι φιλοδοξίες του προέδρου των ΗΠΑ για τη σύνοδο με τον Κινέζο ηγέτη φαίνεται πως περιορίστηκαν σημαντικά, καθώς από την επιδίωξη μιας «μεγάλης συμφωνίας» κατέληξαν σε έκκληση για βοήθεια με στόχο το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ
THE LIFO TEAM