Η Ρωσία έγινε ο μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου της Κίνας- Σε επίπεδο ρεκόρ οι εισαγωγές τον Μάιο

Η Ρωσία έγινε ο μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου της Κίνας- Σε επίπεδο ρεκόρ οι εισαγωγές τον Μάιο Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Η Ρωσία έγινε ο μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου της Κίνας, πουλώντας στο Πεκίνο αργό σε χαμηλότερες τιμές, εν μέσω των κυρώσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία. 

Τον Μάιο οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 55% σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα, φτάνοντας σε επίπεδο ρεκόρ. Έτσι, η Ρωσία ξεπέρασε τη Σαουδική Αραβία και έγινε ο μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου της Κίνας. 

Οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου- από αγωγό αλλά και με πλοία- έφτασαν σχεδόν τους 8,42 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με τα στοιχεία των κινεζικών τελωνειακών αρχών. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε περίπου 1,98 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, μια αύξηση κατά 25% από τα 1,59 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως του Απριλίου. 

Έτσι, η Ρωσία επέστρεψε στην κορυφή των προμηθευτών του μεγαλύτερου εισαγωγέα αργού πετρελαίου στον κόσμο έπειτα από 19 μήνες. Παράλληλα, τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η Μόσχα μπορεί να βρει αγοραστές για το πετρέλαιό της, παρά τις κυρώσεις της Δύσης, αν και χρειάστηκε να ρίξει τις τιμές, επισημαίνει το Reuters. 

Παρότι η συνολική ζήτηση για αργό πετρέλαιο στην Κίνα έχει μειωθεί λόγω των περιορισμών για τον κορωνοϊό και την επιβράδυνση της οικονομίας, εταιρείες όπως οι Sinopec και Zhenhua Oil, αύξησαν τις αγορές φτηνότερου ρωσικού πετρελαίου. 

Η Σαουδική Αραβία ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου της Κίνας τον Μάιο. Οι εισαγωγές από τη συγκεκριμένη χώρα αυξήθηκαν κατά 9% σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο, στα 7,82 εκατομμύρια τόνους ή 1,84 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, από τα 2,17 εκατ. βαρέλια ημερησίως του Απριλίου. 

Επίσης, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η Κίνα εισήγαγε 260.000 τόνους ιρανικού αργού πετρελαίου τον προηγούμενο μήνα. Πρόκειται για το τρίτο φορτίο ιρανικού πετρελαίου από τον περασμένο Δεκέμβριο. Οι τελωνειακές αρχές ανέφεραν μηδενικές εισαγωγές από τη Βενεζουέλα. 

Οι εισαγωγές από τη Μαλαισία- που συχνά τα τελευταία δύο χρόνια χρησιμοποιείται ως σημείο μεταφοράς πετρελαίου που προέρχεται από το Ιράν και τη Βενεζουέλα- ανήλθαν σε 2,2 εκατομμύρια τόνους. Η ποσότητα έμεινε σταθερή σε σύγκριση με τον Απρίλιο, αλλά είναι σχεδόν διπλάσια σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. 

Τέλος, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η Κίνα εισήγαγε τον Μάιο σχεδόν 400.000 τόνους ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), μία αύξηση πάνω από 56% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα το 2021. Το πρώτο πεντάμηνο οι εισαγωγές ρωσικού LNG από την Κίνα αυξήθηκαν κατά 22% σε 1,84 εκατομμύρια τόνους.  
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ