Η Ρωσία δηλώνει πρόθυμη να πουλήσει πετρέλαιο σε «φιλικές χώρες» σε οποιοδήποτε φάσμα τιμών

Η Ρωσία δηλώνει πρόθυμη να πουλήσει πετρέλαιο σε «φιλικές χώρες» σε οποιοδήποτε φάσμα τιμών Facebook Twitter
0

Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Νικολάι Σουλγκίνοφ δήλωσε στην εφημερίδα Ιζβέστια ότι η Μόσχα είναι διατεθειμένη να πουλήσει πετρέλαιο και πετρελαϊκά προϊόντα σε «φιλικές χώρες» σε «οποιοδήποτε φάσμα τιμών» συμφωνηθεί, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ο κ. Σουλγκίνοφ διευκρίνισε ότι θα μπορούσαν να πωληθούν ποσότητες πετρελαίου σε φάσμα τιμών από τα 80 ως τα 150 δολάρια το βαρέλι, ενώ σημείωσε πως αυτό στο οποίο δίνει την έμφαση είναι η συνέχιση της κατά το δυνατόν ομαλής λειτουργίας της πετρελαϊκής βιομηχανίας.

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται προτάσεις για πιθανό πετρελαϊκό εμπάργκο της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας, όπως επιβεβαίωσαν, την Κυριακή, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ιρλανδίας, της Λιθουανίας και της Ολλανδίας, αν και προς το παρόν δεν υπάρχει καμία συμφωνία για την απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου.

«Εργάζονται τώρα στο να διασφαλιστεί ότι το πετρέλαιο είναι μέρος του επόμενου πακέτου κυρώσεων», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας Σάιμον Κόβενι αναφορικά με την Ευρωπαϊκή Έπιτροπή, προσερχόμενος σε συνάντηση με τους Ευρωπαίους ομολόγους του στο Λουξεμβούργο.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δαπανά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για την εισαγωγή πετρελαίου από τη Ρωσία, αυτό σίγουρα συμβάλλει στη χρηματοδότηση αυτού του πολέμου. Χρειάζεται να διακόψουμε αυτή τη χρηματοδότηση…όσο γρηγορότερα γίνει αυτό, τόσο καλύτερα», πρόσθεσε ο Κόβενι.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε χθες την ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις σε όλες τις ρωσικές τράπεζες και το ρωσικό πετρέλαιο και να ορίσει διορία για τον τερματισμό των εισαγωγών του ρωσικού φυσικού αερίου.

«Δεν μπορούμε να περιμένουμε (…) Χρειαζόμαστε ισχυρές αποφάσεις και η ΕΕ θα πρέπει να τις λάβει τώρα. Πρέπει να επιβάλει κυρώσεις στο πετρέλαιο και σε όλες τις ρωσικές τράπεζες (…) Κάθε χώρα της ΕΕ πρέπει να θέσει όρους για το πότε θα αρνηθεί ή θα περιορίσει τις (εισαγωγές ρωσικής) ενέργειας, όπως το αέριο», επεσήμανε ο Ζελένσκι απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο της Λιθουανίας.

«Μόνο τότε η ρωσική κυβέρνηση θα κατανοήσει ότι πρέπει να αναζητήσει την ειρήνη, ότι ο πόλεμος θα είναι καταστροφικός για εκείνους».

Με πληροφορίες από Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γερμανία: Ο Υπουργός Άμυνας καλεί τη βιομηχανία όπλων σταματήσει την γκρίνια και να παράξει

Διεθνή / Γερμανία: Ο υπουργός Άμυνας καλεί τη βιομηχανία όπλων «να σταματήσει την γκρίνια και να παράξει»

Ο Μπόρις Πιστόριους ζητά από τη βιομηχανία όπλων να επιταχύνει την παραγωγή για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, καθώς η Γερμανία σχεδιάζει δαπάνες 162 δισ. ευρώ έως το 2029
LIFO NEWSROOM
H κλιματική κρίση «καταπί­νει» τις παραλίες της Μεσογείου: Η Ευρώπη καίγεται - Οι πόλεις αντιδρούν

Διεθνή / H κλιματική κρίση «καταπί­νει» τις παραλίες της Μεσογείου: Η Ευρώπη καίγεται - Οι πόλεις αντιδρούν

Καθώς η κλιματική αλλαγή «καταπί­νει» τις παραλίες της Μεσογείου, πόλεις όπως Βαρκελώνη και Σεβίλλη αναπροσαρμόζονται με πράσινες λύσεις, σκίαστρα και σημεία ψύξης για τους κατοίκους
LIFO NEWSROOM
Το σχέδιο Νετανιάχου για τη Γάζα φτιάχνει «στρατόπεδο συγκέντρωσης» για Παλαιστινίους, λέει πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ

Διεθνή / Το σχέδιο Νετανιάχου για τη Γάζα: «Φτιάχνει στρατόπεδο συγκέντρωσης για Παλαιστινίους»

Ο πρώην πρωθυπουργός Εχούντ Όλμερτ καταγγέλλει σχέδιο «εθνοκάθαρσης» της Γάζας, συγκρίνει τα σχέδια με ναζιστικά στρατόπεδα και καλεί τη διεθνή κοινότητα να επέμβει για να αποτραπούν εγκλήματα πολέμου
LIFO NEWSROOM
Η Ινδία λογοκρίνει την ταινία «Superman» - «Κόπηκαν» τα φιλιά με τη Λόις Λέιν

Διεθνή / Η Ινδία λογοκρίνει την ταινία «Superman» - «Κόπηκαν» τα φιλιά με τη Λόις Λέιν

Οι αλλαγές προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις, με τους επικριτές να υποστηρίζουν ότι ενώ τα συναινετικά φιλιά λογοκρίνονται, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στις σκηνές βίας ή σεξιστικής συμπεριφοράς
LIFO NEWSROOM
Η Γερμανίδα πεζοπόρος εξηγεί πώς επιβίωσε για 11 νύχτες στην αυστραλιανή ερημιά

Διεθνή / «Χτύπησα και χάθηκα»: Η Γερμανίδα πεζοπόρος εξηγεί πώς επιβίωσε για 11 νύχτες στην αυστραλιανή ερημιά

Η 26χρονη Γερμανίδα εντοπίστηκε 24 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο όπου είχε αφήσει το όχημά της, εμφανώς εξαντλημένη, αφυδατωμένη και γεμάτη τσιμπήματα από κουνούπια
LIFO NEWSROOM