Η παρασκευή μπύρας στο σπίτι αποτελεί τη νέα τάση στην Τουρκία

Η παρασκευή μπύρας στο σπίτι αποτελεί τη νέα τάση στην Τουρκία Facebook Twitter
EPA/ORESTIS PANAGIOTOU
0

Η κατ' οίκον ζυθοποιία έχει γίνει πρόσφατα η νέα τάση μεταξύ των Τούρκων που λατρεύουν τη μπύρα, οι οποίοι αναζητούν νέες γεύσεις σε πιο φθηνή τιμή.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι σε ολόκληρη τη χώρα παρασκευάζουν στο σπίτι τη δική τους μπύρα, μετά το πράσινο φως που έδωσε η κυβέρνηση το 2009 επιτρέποντας στους πολίτες να παρασκευάζουν έως 350 λίτρα ετησίως για προσωπική κατανάλωση, απαγορεύοντας όμως την πώληση του προϊόντος.

Πλέον όλο και συχνότερα κάνουν την εμφάνισή τους στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης οι πρωτάρηδες ζυθοποιοί όπου ανταλλάσουν ιδέες, τεχνικές και συνταγές ή μαθαίνουν περισσότερα για τον τεχνικό εξοπλισμό. Ο αριθμός τους ήδη είναι πάνω από 50.000.

Οι Ταρίκ Απάκ και Χακάν Οζκάν, δύο ερασιτέχνες ζυθοποιοί, τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν μετατρέψει το ισόγειο του γραφείου τους στην Κωνσταντινούπολη σε μια τεράστια κουζίνα, όπου παρασκευάζουν τη δική τους μπύρα. Ο εξοπλισμός τους αποτελείται βασικά από τρεις μεγάλες δεξαμενές, ένα δοχείο ζύμωσης και ένα πλυντήριο το οποίο έχουν μετατρέψει σε μύλο άλεσης της βύνης.

«Για ανθρώπους σαν εμάς, το μεγαλύτερο κίνητρο πίσω από το χόμπι μας είναι να δοκιμάσουμε διαφορετικούς τύπους μπύρας που δεν υπήρχαν στη Τουρκία», λέει ο Απάκ.

Η παρασκευή μπύρας στο σπίτι αποτελεί τη νέα τάση στην Τουρκία Facebook Twitter
EPA/SEDAT SUNA

Εξηγεί ότι μέχρι πρόσφατα οι μοναδικοί τύποι μπύρας που μπορούσε να βρει κανείς όχι μόνο στην Κωνσταντινούπολη αλλά και σε όλη την Τουρκία, ήταν λίγες ξανθιές μπύρες και κάποιες πικρές τύπου pilsners. «Όλες αυτές είναι πολύ ωραίες, όμως κάποιες φορές θέλεις να δοκιμάσεις και κάτι άλλο», δηλώνει.

«Σήμερα παρασκευάζουμε μία μπύρα υψηλής ζύμωσης (pale al)», λέει ο Οζκάν ελέγχοντας τα υλικά από το σημειωματάριό του, το οποίο περιλαμβάνει πάνω από 20 συνταγές διαφόρων ειδών μπύρας.

Η διαδικασία ξεκινά σπάζοντας τη βύνη στο μύλο, η οποία στη συνέχεια τοποθετείται σε έναν μεγάλο κάδο, όπου μετατρέπεται σε σάκχαρα. Αυτή είναι μόνο η αρχή της μάλλον περίπλοκης διαδικασίας η οποία διαρκεί περίπου τρεις εβδομάδες.

Για τον Τσιχάν, κάτοικο της συνοικίας Μπέγιογλου στην Κωνσταντινούπολη, η πρόσβαση σε φθηνή μπύρα είναι ο κύριος λόγος πίσω από το φαινόμενο της αυξανόμενης κατ' οίκον παρασκευής μπύρας. Οι υψηλοί φόροι που επιβάλλονται στα αλκοολούχα ποτά, οι οποίοι πρόσφατα αυξήθηκαν κατά 63% για τις μπύρες, τον ανάγκασαν να παράγει σπίτι του τη δική του μπύρα.

Ο Τσιχάν υποστηρίζει μάλιστα ότι μπορεί κανείς να παρασκευάσει μπύρα χρησιμοποιώντας υγρό εκχύλισμα και η όλη διαδικασία είναι παρόμοια με εκείνη, όταν φτιάχνει μία σούπα από έτοιμο μείγμα. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένας απλός εξοπλισμός, μαζί με συμπυκνωμένο λυκίσκο. Αυτά αρκούν για τη ζύμωση.

Ο Τσιχάν αγόρασε τον εξοπλισμό μέσω Διαδικτύου αντί 110 τουρκικών λιρών (περίπου 30 δολάρια). Ξόδεψε άλλα 25 δολάρια για να αγοράσει ένα κουτί με συμπυκνωμένο εκχύλισμα λυκίσκου και ζάχαρη. Με αυτά τα συστατικά στο τέλος της ζύμωσης, η οποία διαρκεί περίπου δύο εβδομάδες, γεμίζει κατά μέσο όρο 43 μπουκάλια.

Για τον Ρασίμ Κούλτσα, ιδιοκτήτη μπαρ στην πολυσύχναστη οδό Ιστικλάλ, η μπύρα είναι γνωστή ως το αγαπημένο ποτό αυτών που σπουδάζουν τον τουρκικό πολιτισμό και η αύξηση της τιμής της έστω και δύο λίρες, επιβαρύνει πολύ τον προϋπολογισμό τους.

«Κάθε έξι μήνες έχουμε αύξηση φόρων», λέει ο Ρασίμ ο οποίος πωλεί μισό λίτρο βαρελίσιας ξανθιάς μπύρας αντί 11 τουρκικών λιρών (περίπου 3 δολάρια). Ανάλογα με το σημείο, μπορεί να πωλήσει την ίδια μπύρα αντί 5 δολαρίων στην περιοχή. «Παρατηρώντας καθημερινά μία σταδιακή αύξηση των τιμών οι πελάτες μου, κυρίως φοιτητές, μπήκαν στον πειρασμό να φτιάξουν τη δική τους μπύρα στο σπίτι, αντί να πηγαίνουν στα μπαρ», αναφέρει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Xinhua

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ΕΕ περιορίζει τις μετακινήσεις Ρώσων διπλωματών λόγω δολιοφθορών

Διεθνή / Η ΕΕ περιορίζει τις μετακινήσεις Ρώσων διπλωματών λόγω δολιοφθορών

Η ΕΕ αποφάσισε να περιορίσει τις μετακινήσεις Ρώσων διπλωματών μετά από αύξηση περιστατικών κατασκοπείας και δολιοφθοράς. Το μέτρο, που προωθήθηκε από την Τσεχία, αποτελεί μέρος νέου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας
LIFO NEWSROOM
ΙΡΑΝ ΚΙΝΑ ΗΠΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Διεθνή / Κίνα – Ιράν: Το μυστικό σύστημα πληρωμών που παρακάμπτει τις κυρώσεις των ΗΠΑ

Η Κίνα φέρεται να έχει δημιουργήσει ένα μυστικό χρηματοδοτικό δίκτυο που επιτρέπει στο Πεκίνο να πληρώνει το Ιράν για πετρέλαιο, παρακάμπτοντας τις αμερικανικές κυρώσεις - Το σύστημα «πετρέλαιο αντί για υποδομές» ενισχύει τους δεσμούς Πεκίνου–Τεχεράνης και προκαλεί ανησυχία στη Δύση
THE LIFO TEAM
Οι Συντηρητικοί της Βρετανίας μιμούνται Τραμπ και Φάρατζ για να κερδίσουν ψηφοφόρους

Διεθνή / Οι Συντηρητικοί της Βρετανίας μιμούνται Τραμπ και Φάρατζ για να κερδίσουν ψηφοφόρους

Οι Συντηρητικοί της Βρετανίας σκληραίνουν τη στάση τους σε μετανάστευση και Net Zero, μιμούμενοι την πολιτική Τραμπ και Φάρατζ, με στόχο να ανακτήσουν ψηφοφόρους και να επικεντρωθούν στην οικονομία και την εσωτερική πολιτική
LIFO NEWSROOM
Σκιώδης στόλος: Ρωσικά δεξαμενόπλοια συνεχίζουν να μολύνουν τις ευρωπαϊκές θάλασσες παρά τις κυρώσεις

Διεθνή / Σκιώδης στόλος: Ρωσικά δεξαμενόπλοια συνεχίζουν να μολύνουν τις ευρωπαϊκές θάλασσες παρά τις κυρώσεις

Παρά τις κυρώσεις, τα ρωσικά δεξαμενόπλοια συνεχίζουν να διαρρέουν πετρέλαιο στα ευρωπαϊκά ύδατα, υπογραμμίζοντας την αδυναμία των δυτικών κυβερνήσεων να περιορίσουν τον επικίνδυνο «σκιά στόλο» της Μόσχας και τους κινδύνους για το περιβάλλον
LIFO NEWSROOM
ΕΡΙΚ ΑΝΤΑΜΣ ΑΛΒΑΝΙΑ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Διεθνή / Έρικ Άνταμς: Μυστήριο και αντιδράσεις για το ταξίδι του δημάρχου Νέας Υόρκης στην Αλβανία

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Έρικ Άνταμς, ταξιδεύει στην Αλβανία στις τελευταίες εβδομάδες της δημαρχίας του, προκαλώντας συζητήσεις για την εστίασή του στην κληρονομιά της πόλης έναντι των προσωπικών ταξιδιωτικών ενδιαφερόντων
LIFO NEWSROOM
Bob Ross: Σε δημοπρασία πίνακές του για την ενίσχυση δημόσιων τηλεοπτικών σταθμών

Διεθνή / Bob Ross: Σε δημοπρασία πίνακές του για την οικονομική ενίσχυση δημόσιων τηλεοπτικών σταθμών

Ο οίκος Bonhams στο Λος Άντζελες θα δημοπρατήσει τρεις από τους πίνακες του Ross στις 11 Νοεμβρίου, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες δημοπρασίες στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη, τη Βοστώνη και διαδικτυακά
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: Απειλεί με στρατό στους δρόμους των ΗΠΑ βάσει νόμου του 1807

Διεθνή / Τραμπ: Απειλεί με στρατό στους δρόμους των ΗΠΑ βάσει νόμου του 1807

Ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να επικαλεστεί τον Νόμο περί Εξέγερσης του 1807 για να αναπτύξει στρατεύματα σε αμερικανικές πόλεις, προκαλώντας έντονη πολιτική αντιπαράθεση με δημοκρατικά καθοδηγούμενες πολιτείες που αντιδρούν στη στρατιωτικοποίηση του εσωτερικού των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Κολοράντο: Ψυχοθεραπεύτρια ζητά από δικαστήριο να μπορεί να συμβουλεύσει LGBTQ+ άτομα να «αλλάξουν προτιμήσεις»

Διεθνή / Κολοράντο: Ψυχοθεραπεύτρια ζητά από δικαστήριο να μπορεί να συμβουλεύσει LGBTQ+ άτομα να «αλλάξουν προτιμήσεις»

Η υπόθεση της ψυχοθεραπεύτριας Kaley Chiles στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανοίγει νέο μέτωπο για τη θρησκευτική ελευθερία, την ψυχική υγεία και τα δικαιώματα των LGBTQ+ νέων
LIFO NEWSROOM
Νέο γεωπολιτικό «πόκερ»: Το Πακιστάν και το μστικό σχέδιο για νέο αμερικανικό λιμάνι κοντά στο Ιράν

Διεθνή / Νέο γεωπολιτικό «πόκερ»: Το Πακιστάν και το μυστικό σχέδιο για νέο αμερικανικό λιμάνι κοντά στο Ιράν

Το Πακιστάν προτείνει στις ΗΠΑ την ανάπτυξη νέου λιμανιού στην Πάσνι, κοντά στο Ιράν, με στόχο την εξαγωγή κρίσιμων ορυκτών και την εξισορρόπηση της κινεζικής επιρροής στην περιοχή. Ένα σχέδιο με τεράστιες γεωπολιτικές προεκτάσεις
LIFO NEWSROOM
Ρύζι μπασμάτι: Ινδικής ή πακιστανικής προέλευσης; - Η απόφαση που καλείται να πάρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Διεθνή / Ρύζι μπασμάτι: Ινδικής ή πακιστανικής προέλευσης; - Η απόφαση που καλείται να πάρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η επίσημη αναγνώριση της προέλευσης του ρυζιού δεν αποτελεί καθόλου εύκολη υπόθεση, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δέχεται πιέσεις και από τις δύο πλευρές
LIFO NEWSROOM
ΓΑΛΛΙΑ ΛΕΚΟΡΝΙ ΜΑΚΡΟΝ

Διεθνή / Πολιτική κρίση στη Γαλλία: Αγωνία για πρόωρες εκλογές - Ποιοι κερδίζουν πολιτικά

Η κυβέρνηση του Σεμπαστιάν Λεκορνού στη Γαλλία κατέρρευσε πριν ορκιστεί, δημιουργώντας πολιτική κρίση, αναταράξεις στις αγορές και αβεβαιότητα για πρόωρες εκλογές και τον προϋπολογισμό
LIFO NEWSROOM