Ουκρανία: Εμείς σκοτώσαμε τον διοικητή των πυρηνικών δυνάμεων της Ρωσίας

Η Ουκρανία λέει ότι ευθύνεται για τη δολοφονία του Ρώσου αντιστράτηγου Κίριλοφ Facebook Twitter
Ο αντιστράτηγος Ιγκόρ Κίριλοφ / φωτ.: Wikipedia
0

Η Ουκρανία ήταν πίσω από τη δολοφονία του αντιστράτηγου Κίριλοφ στη Μόσχα, δήλωσε ουκρανική πηγή ασφαλείας, σύμφωνα με το Reuters και το πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν επίσης ότι ο αντιστράτηγος Κίριλοφ σκοτώθηκε από τις ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας. Η εφημερίδα Kyiv Independent και το πρακτορείο ειδήσεων RBC Ukraine αναφέρουν ότι σκοτώθηκε από την Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU), επικαλούμενα ανώνυμη πηγή της υπηρεσίας.

Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) σκότωσε τον Ρώσο αντιστράτηγο Ιγκόρ Κιρίλοφ σε ειδική επιχείρηση στη Μόσχα την Τρίτη, δήλωσε πηγή του πρακτορείου στο Reuters. Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τον ισχυρισμό. Η πηγή είπε ότι το Κίεβο θεωρούσε τον Κιρίλοφ ως εγκληματία πολέμου και «απόλυτα νόμιμο στόχο», κατηγορώντας τον ότι διέταξε τη χρήση απαγορευμένων χημικών όπλων κατά των ουκρανικών δυνάμεων στον πόλεμο.

Από το 2022, ο αντιστράτηγος Κίριλοφ ισχυρίστηκε επανειλημμένα - χωρίς να παρέχει αποδείξεις - ότι η Ουκρανία αναπτύσσει μια «βρώμικη βόμβα», δηλαδή ένα όπλο που θα διασπείρει πυρηνικό υλικό. Είπε ότι ο στόχος ήταν να κατηγορηθεί η Ρωσία για τη χρήση του. Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι το Κίεβο εργαζόταν για την ανάπτυξη ενός τέτοιου όπλου.

Ο Κίριλοφ ισχυρίστηκε επίσης ότι οι ΗΠΑ επρόκειτο να παράσχουν βιολογικά όπλα στην Ουκρανία, και ισχυρίστηκε ότι αυτό θα περιελάμβανε τη στόχευση των ρωσικών στρατευμάτων με μολυσμένα με ελονοσία κουνούπια. Και, πίσω στο 2018, πρότεινε, ότι το εξωτερικό Ηνωμένο Βασίλειο εμπλέκεται στη δηλητηρίαση του πρώην Ρώσου κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ στο Σάλσμπερι. Υπενθυμίζεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο επέβαλε κυρώσεις στον Κίριλοφ τον Οκτώβριο - και τον περιέγραψε ως "σημαντικό φερέφωνο της ρωσικής παραπληροφόρησης".

«Κάποιος ήταν σίγουρα πρόθυμος να το κάνει να φανεί ότι επρόκειτο για μια μορφή αυτοδικίας». Αυτή είναι η άποψη της βραβευμένης με Πούλιτζερ ιστορικού και δημοσιογράφου Anne Applebaum, η οποία μίλησε στην εκπομπή Today του BBC Radio 4. Λέει ότι δεδομένου ότι ο Κίριλοφ κατηγορήθηκε χθες από τους Ουκρανούς για χρήση χημικών όπλων, η πρώτη της σκέψη ήταν ότι η χρονική στιγμή μοιάζει να έχει στηθεί «πολύ προσεκτικά».

Ερωτηθείσα αν υποψιάζεται ουκρανική εμπλοκή στη δολοφονία, η Applebaum λέει ότι δεν έχει στοιχεία που να συνδέουν τη δολοφονία με αυτούς ή οποιονδήποτε άλλον. Αλλά «οι άνθρωποι που θα είχαν κίνητρο θα ήταν είτε οι Ουκρανοί είτε κάποιοι από τους συμμάχους τους μέσα στη Ρωσία», προσθέτει - λέγοντας ότι υπάρχουν Ρώσοι που είναι γνωστό ότι συνεργάζονται με τους Ουκρανούς.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP, Kyiv Independent, BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη Γερουσία ο διευθυντής του FBI Κας Πατέλ: Σφοδρή κριτική για την υπόθεση Κερκ και τον φάκελο Επσταϊν

Διεθνή / Στη Γερουσία ο διευθυντής του FBI Κας Πατέλ: Σφοδρή κριτική για την υπόθεση Κερκ και τον φάκελο Επσταϊν

Η ακρόαση σημαδεύτηκε από έντονες επικρίσεις για τον χειρισμό της έρευνας για τη δολοφονία του Τσάρλι Κερκ όσο και στην απόφαση να μη δοθούν στη δημοσιότητα νέα στοιχεία από τον φάκελο του Τζέφρι Επσταϊν
LIFO NEWSROOM
Ο Έλον Μασκ αγόρασε μετοχές της Tesla αξίας 1 δισ. δολαρίων - Μπορεί να γίνει ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος;

Διεθνή / Ο Έλον Μασκ αγόρασε μετοχές της Tesla αξίας 1 δισ. δολαρίων - Μπορεί να γίνει ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος;

Ο CEO της Tesla δείχνει αισιόδοξος για το μέλλον της εταιρείας, η επιτυχία της οποίας θα μπορούσε να τον μετατρέψει στον πρώτο τρισεκατομμυριούχο στην ιστορία, υπό προϋποθέσεις
LIFO NEWSROOM
Συνάντηση Καρόλου - Τραμπ: Ο βασιλιάς θα ψάξει ευήκοα ώτα σε έναν «αντι-περιβαλλοντιστή» πρόεδρο

Διεθνή / Η δεύτερη απόπειρα του βασιλιά Καρόλου να πείσει τον Τραμπ για την κλιματική κρίση

Ο Βασιλιάς Κάρολος επιχειρεί ξανά να πείσει τον Ντόναλντ Τραμπ για την ανάγκη δράσης απέναντι στην κλιματική αλλαγή, σε μια κρίσιμη συνάντηση στο Ουίνδσορ - Τι ειπώθηκε, πώς αντέδρασε ο Τραμπ και γιατί αυτή η συνομιλία μπορεί να καθορίσει το μέλλον του πλανήτη
LIFO NEWSROOM