Η Ουκρανία κατήγγειλε σήμερα την «παράνομη κράτηση» των 24 ναυτών από τις ρωσικές αρχές.

 

Οι ναύτες, μέλη των πληρωμάτων τριών πολεμικών πλοίων, αιχμαλωτίστηκαν την Κυριακή από τη Ρωσία, στα ανοικτά της Κριμαίας. Το επεισόδιο που έχει επιδεινώσει τις διπλωματικές σχέσεις ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα.

 

Μάλιστα το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών απέστειλε διακοίνωση διαμαρτυρίας στο ρωσικό ΥΠΕΞ, για την «εξακολούθηση των παράνομων ενεργειών» της Ρωσίας. 

 

Η απόφαση να διωχθούν από τη ρωσική δικαιοσύνη για παράνομη διέλευση των συνόρων είναι πιθανό να επιτείνει την κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών, ενώ ήδη οι χώρες της Δύσης συζητούν για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

 

Η Ουκρανία υποστηρίζει πως τα πλοία και οι ναύτες ταξίδευαν σε κομμάτι της Αζοφικής Θάλασσας στο οποίο έχουν δικαίωμα να πλέουν, βάσει διμερούς συμφωνίας.

 

Η ρωσική υπηρεσία ασφαλείας, FSB υποστηρίζει πως η παρουσία αξιωματικών της κατασκοπείας στο πλήρωμα των πλοίων, ήταν μια «προβοκάτσια» ενορχηστρωμένη από το Κίεβο.

 

Η υπηρεσία εθνικής ασφάλειας της Ουκρανίας ανέφερε πως οι αξιωματικοί εκτελούσαν επιχειρήσεις αντικατασκοπείας ως απάντηση στην «ψυχολογική και φυσική πίεση» από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr