Η Νέα Ζηλανδία δεν επιτρέπει να εγκατασταθεί στη χώρα 12χρονη με αυτισμό, κόρη μεταναστών

Η Νέα Ζηλανδία δεν επιτρέπει να εγκατασταθεί στη χώρα 12χρονη με αυτισμό, κόρη μεταναστών Facebook Twitter
0

Η Νέα Ζηλανδία δεν επιτρέπει να εγκατασταθεί στη χώρα 12χρονη με αυτισμό, από τις Φιλιππίνες, λόγω των μεταναστευτικών πολιτικών που απορρίπτουν ανθρώπους ΑμεΑ ή με προβλήματα υγείας, που μπορεί να έχουν υψηλό κόστος για το σύστημα υγείας.  

Η 12χρονη Αριάνα Αλφόνζο έπρεπε να παραμείνει στις Φιλιππίνες τα τελευταία έξι χρόνια, ενώ ο πατέρας της Άλαν εργάζεται στο Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας, όπου έχει επιχείρηση τοποθέτησης χαλιών. Τόσο εκείνος, όσο και η μητέρα της Αριάνα, Γκέιλ Αλφόνζο, έχουν ιδιότητα μόνιμου κατοίκου στη Ν. Ζηλανδία. Αλλά η αίτηση της Αριάνα να πάει στη Νέα Ζηλανδία, έχει απορριφθεί. 

Πρόκειται για μία από τις εκατοντάδες περιπτώσεις που απορρίπτονται με βάση τους κανονισμούς στη Νέα Ζηλανδία, οι οποίοι θέτουν ένα όριο 41.000 δολαρίων για πέντε χρόνια, για το κόστος που θα έχει ένας μετανάστης για το σύστημα υγείας. Τα κριτήρια αποκλείουν ανθρώπους με αρκετές παθήσεις «υψηλού κόστους», όπως καρκίνο, σκλήρυνση κατά πλάκας ή ΑμεΑ, ανθρώπους με διαταραχές στο φάσμα του αυτισμού ή με εγκεφαλικές κακώσεις. 

Η μητέρα της Αριάνα, Γκέιλ Αλφόνζο, δήλωσε ότι έχουν δαπανήσει χιλιάδες δολάρια σε ειδικούς και δικηγόρους, προσπαθώντας να αποδείξουν ότι η επανένωση της οικογένειας δεν θα είναι βάρος για τη Νέα Ζηλανδία. 

Σε δημόσια έκκληση για υποστήριξη, τόνισε ότι ο σύζυγός της είναι «ένας σκληρά εργαζόμενος και αξιόπιστος άνθρωπος, καλός πολίτης που τηρεί όλους τους νόμους της Νέας Ζηλανδίας». Παράλληλα σημείωσε ότι αμφότεροι είναι περίπου 40 ετών και «είμαστε σίγουροι ότι αμφότεροι θα συνεισφέρουμε στην ανάπτυξη και την οικονομία της Νέας Ζηλανδίας». 

«Όπως κάθε άλλο παιδί, η Αριάνα αξίζει να ζει με αξιοπρέπεια και να την αντιμετωπίζουν δίκαια. Αξίζει να έχει μια ολοκληρωμένη και ευτυχισμένη οικογένεια», υπογράμμισε η Αλφόνζο. 

Ο βουλευτής των Πρασίνων Ρικάρντο Μενέντεζ Μαρτς, που έχει ταχθεί στο πλευρό της οικογένειας, χαρακτήρισε το σύστημα μια «βαθιά απάνθρωπη διαδικασία, που τους στερεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους αναγκάζει να κάνουν εκκλήσεις σε ΜΜΕ και βουλευτές, απλά για να τους δουν ως τους ολοκληρωμένους ανθρώπους που όλοι είμαστε». 

Ο Μαρτς δήλωσε ότι γνωρίζει για περίπου 400 βίζες παραμονής που έχουν απορριφθεί, επειδή άνθρωποι δεν πληρούσαν τα υγειονομικά κριτήρια και κάλεσε τον αρμόδιο υπουργό να επανεξετάσει την περίπτωση της οικογένειας Αλφόνζο. 

Αυτή δεν είναι η πρώτη υπόθεση μετανάστη που απορρίπτεται από το σύστημα, η οποία παίρνει δημοσιότητα. Η αίτηση της Τζουλιάνα Καρβάλιο απορρίφθηκε για παρόμοιους λόγους, καθώς έχει λύκο και είναι παραπληγική και έδωσε μάχη για χρόνια κόντρα στην απόφαση. 

«Ειλικρινά, το ψυχολογικό κόστος ήταν χειρότερο από το να γίνω παραπληγική, σε όρους ψυχικής υγείας και οδύνης. Αυτό το μήνυμα ότι είσαι ένα βάρος, ότι δεν έχεις αξία, έχει τεράστιο αντίκτυπο στη ζωή κάποιου», υπογράμμισε. 

Αφού πήγε αρχικά στη Νέα Ζηλανδία με φοιτητική βίζα, χρειάστηκε έξι χρόνια για να εγκριθεί η παραμονή της στη χώρα. «Είμαι πολύ επινοητικός άνθρωπος, με εκπληκτικούς φίλους και συγγενείς. Έχω υποστήριξη και για εμένα ήταν σχεδόν αβάσταχτο. Τώρα φανταστείτε ένα παιδί ΑμεΑ, που χτίζει την ταυτότητά του. Ποιος είναι ο αντίκτυπος αυτού του μηνύματος σε όλα τα παιδιά ΑμεΑ σε αυτή τη χώρα;», τόνισε. 

Πέρυσι η Καρβάλιο κατέθεσε αίτηση για αλλαγή των κανονισμών με 35.000 υπογραφές. Όμως, τον Μάρτιο η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δεν θα επανεξετάσει τα ισχύοντα κριτήρια. 

«Οι τρέχουσες ρυθμίσεις δεν κάνουν διακρίσεις συγκεκριμένα σε βάρος των ΑμεΑ, αλλά αντί για αυτό επικεντρώνονται στην αξιολόγηση του αντίκτυπου που θα έχει ένα άτομο για τη δημόσια υγεία», ανέφερε η ανακοίνωση της κυβέρνησης. 

Με πληροφορίες από Guardian
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ζευγάρι βρέθηκε νεκρό στον Ατλαντικό - Προσπάθησε να τον διασχίσει με ιστιοφόρο

Διεθνή / Ζευγάρι βρέθηκε νεκρό στον Ατλαντικό - Προσπάθησε να τον διασχίσει με ιστιοφόρο

Το διατλαντικό ταξίδι που σχεδίασαν με το ελληνικής ονομασίας ιστιοφόρο «Theros» κατέληξε σε τραγωδία- «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να δείξουμε ότι μπορείς να ταξιδέψεις χωρίς να καις ορυκτά καύσιμα» είχαν δηλώσει
LIFO NEWSROOM
Ο Ερντογάν στοχοποιεί τον Δένδια: Ανήθικη η δήλωση περί κατοχής - Ο Μητσοτάκης «να τον βάλει στη θέση του»

Διεθνή / Ο Ερντογάν στοχοποιεί τον Δένδια: Απρεπής η δήλωση περί κατακτητών - Ο Μητσοτάκης «να τον βάλει στη θέση του»

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι ο χαρακτηρισμός «κατακτητές» του Νίκου Δένδια προς τους Τούρκους «δεν θα μπορούσε να είναι πιο θρασύς»
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ