No.1

Η Microsoft μπλόκαρε τη χρήση της τεχνολογίας της από τον ισραηλινό στρατό για μαζική παρακολούθηση Παλαιστινίων

Η Microsoft μπλόκαρε τη χρήση της τεχνολογίας της από τον ισραηλινό στρατό για μαζική παρακολούθηση Παλαιστινίων Facebook Twitter
Φωτ. Αρχείου: Unsplash
0

Η Microsoft διέκοψε την πρόσβαση της ισραηλινής στρατιωτικής μονάδας Unit 8200 σε υπηρεσίες cloud και τεχνητής νοημοσύνης, μετά τις αποκαλύψεις ότι η τεχνολογία της χρησιμοποιούνταν για τη λειτουργία ενός εκτεταμένου συστήματος παρακολούθησης εκατομμυρίων τηλεφωνικών συνδιαλέξεων Παλαιστινίων στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη.

Όπως αποκάλυψε ο Guardian σε συνεργασία με το +972 Magazine και το Local Call, το project ξεκίνησε το 2021, έπειτα από συνάντηση του CEO της Microsoft, Σάτια Ναντέλα, με τον τότε επικεφαλής της Unit 8200, Γιόσι Σαριέλ.

Η μονάδα χρησιμοποιούσε την πλατφόρμα Azure για την αποθήκευση και επεξεργασία έως και 8.000 terabytes υποκλαπεισών συνομιλιών, με στόχο την ανάλυση και αξιοποίηση των δεδομένων σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, περιλαμβανομένων αεροπορικών επιθέσεων στη Γάζα.

Η απόφαση της Microsoft

Μετά τη δημοσίευση της έρευνας, η εταιρεία ξεκίνησε εσωτερική και εξωτερική αναθεώρηση. Την Πέμπτη, ο αντιπρόεδρος της Microsoft, Μπραντ Σμιθ, ενημέρωσε τους εργαζόμενους ότι «τερματίζεται και απενεργοποιείται η πρόσβαση μιας μονάδας του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας σε cloud storage και υπηρεσίες AI».

Όπως τόνισε: «Δεν παρέχουμε τεχνολογία για τη μαζική παρακολούθηση αμάχων. Έχουμε εφαρμόσει αυτή την αρχή σε κάθε χώρα του κόσμου για περισσότερα από είκοσι χρόνια».

Η εταιρεία διευκρίνισε ότι η διακοπή αφορά συγκεκριμένα έργα της Unit 8200 και όχι το συνολικό εμπορικό πλαίσιο συνεργασίας της με τον ισραηλινό στρατό.

Μεταφορά δεδομένων και διεθνείς αντιδράσεις

Μετά τις αποκαλύψεις, το τεράστιο αρχείο με τα δεδομένα φαίνεται να μεταφέρθηκε εκτός Ε.Ε., με σχέδιο να φιλοξενηθεί στην Amazon Web Services. Το Ισραήλ δεν έχει απαντήσει σε ερωτήματα για το θέμα.

Η απόφαση της Microsoft ήρθε έπειτα από πιέσεις εργαζομένων και επενδυτών, αλλά και διαδηλώσεις έξω από τα γραφεία της στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη με το σύνθημα «No Azure for Apartheid».

Η αποκάλυψη φέρνει στο φως την εξάρτηση του Ισραήλ από αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα, όπου – σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ – περισσότεροι από 65.000 Παλαιστίνιοι, κυρίως άμαχοι, έχουν σκοτωθεί τα τελευταία δύο χρόνια.

Πρόκειται για την πρώτη γνωστή περίπτωση αμερικανικής Big Tech που αναστέλλει υπηρεσίες προς τον ισραηλινό στρατό εν μέσω του πολέμου στη Γάζα.

Με πληροφορίες από Guardian


 

Διεθνή
0

No.1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΠΟΛΕΜΟΣ

Διεθνή / Το Πακιστάν κηρύσσει «ανοιχτό πόλεμο» μετά τους βομβαρδισμούς μεγάλων πόλεων στο Αφγανιστάν

«Η υπομονή μας έχει εξαντληθεί», ξεκαθάρισε ο υπουργός Άμυνας του Πακιστάν μετά τις επιθέσεις - Ο πρωθυπουργός της χώρας διαμηνύει ότι δε θα υπάρξει καμία υποχώρηση στην υπεράσπιση της πατρίδας
THE LIFO TEAM
Ο Έπσταϊν επιχείρησε να αγοράσει παλάτι στο Μαρόκο μία ημέρα πριν συλληφθεί το 2019

Διεθνή / Ο Έπσταϊν επιχείρησε να αγοράσει παλάτι στο Μαρόκο μία ημέρα πριν συλληφθεί το 2019

Mέσα ενημέρωσης στο Μαρόκο είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι ο Έπσταϊν ενδέχεται να έβλεπε τη χώρα ως ασφαλές καταφύγιο, δεδομένου ότι δεν υφίσταται συμφωνία έκδοσης με τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΗΠΑ ΠΡΕΣΒΗΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ισραήλ: «Όσοι θέλουν να φύγουν να το κάνουν ΣΗΜΕΡΑ» λέει ο Αμερικανός πρέσβης στο προσωπικό

Εντείνεται η ανησυχία για πιθανό πλήγμα κατά του Ιράν - Ο πρέσβης υπογράμμισε ότι όσοι θέλουν να αποχωρήσουν θα πρέπει να οργανώσουν γρήγορα τα σχέδιά τους, καθώς δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρχουν πτήσεις τις επόμενες ημέρες
THE LIFO TEAM
«Αφήστε με να μπω»: Καλλιτέχνης διαμαρτύρεται έξω από μεγάλα πολιτιστικά ιδρύματα που δεν είναι προσβάσιμα

Πολιτισμός / «Αφήστε με να μπω»: Καλλιτέχνης διαμαρτύρεται έξω από μεγάλα πολιτιστικά ιδρύματα που δεν είναι προσβάσιμα

Στο Perth Festival, ο 26χρονος καλλιτέχνης Hugo Flavelle μετατρέπει τη διαμαρτυρία για την προσβασιμότητα σε κινητή performance–rave έξω από μουσεία και θέατρα που ο ίδιος δυσκολεύεται να χρησιμοποιήσει.
THE LIFO TEAM