No.1

Η Λιζ Τρας δικαιούται επίδομα 129.000$ τον χρόνο, ισοβίως- Παρά τη θητεία «αστραπή» στην πρωθυπουργία

Η ΛΙζ Τρας περπατάει Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Όταν ανακοίνωσε την παραίτησή της, η Λιζ Τρας διασφάλισε ότι θα περάσει στην ιστορία ως ο άνθρωπος με την πιο σύντομη θητεία στη βρετανική πρωθυπουργία. Παρά το αρνητικό ρεκόρ, κέρδισε το δικαίωμα για επίδομα ύψους έως 115.000 λίρες (129.000 δολ.) τον χρόνο, για την υπόλοιπη ζωή της.  

Η Τρας ανακοίνωσε ότι παραιτείται έπειτα από 44 ημέρες στη θέση και τώρα η Βρετανία αναζητά τον τρίτο πρωθυπουργό μέσα σε δύο μήνες. Παρά τη σύντομη παραμονή της στη θέση, η 47χρονη απέκτησε δικαίωμα στο λεγόμενο «επίδομα δαπανών δημοσίου καθήκοντος», που χορηγείται στους πρώην πρωθυπουργούς όταν αποχωρούν από τη θέση. 

Το ποσό αφορά την κάλυψη των μισθών του προσωπικού που απασχολεί ο πρώην πρωθυπουργός, ως αποζημίωση για τις δαπάνες που προέκυψαν «από την ειδική θέση του στη δημόσια ζωή». 

Η αποζημίωση αυτή άρχισε να χορηγείται το 1991, στον απόηχο της παραίτησης της Μάργκαρετ Θάτσερ. Η Τρας θα γίνει η έκτη πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας που θα λάβει αυτό το ισόβιο επίδομα, εάν το δεχτεί. 

Δύο προκάτοχοί της, ο Τζον Μέιτζορ και ο Τόνι Μπλερ, συνεχίζουν να λαμβάνουν το ποσό που ανέρχεται σε έως 115.000 λίρες, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί. 

Το 2018 οι Sunday Times έγραψαν πως μέχρι τότε ο Μπλερ είχε εισπράξει 1 εκατομμύριο λίρες. Ο Μπόρις Τζόνσον επίσης δικαιούται το εν λόγω επίδομα, αλλά δεν είναι γνωστό εάν έχει λάβει κάποιο ποσό και το ύψος αυτού, από τη στιγμή που παραιτήθηκε τον Ιούλιο. 

Η Τρας δικαιούται επίσης χρήματα για τις συνταξιοδοτικές δαπάνες του προσωπικού που απασχολεί. Αυτό μπορεί να είναι έως και 10% του επιδόματος των 129.000 δολαρίων, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούσε να λαμβάνει επιπλέον 12.900 δολάρια τον χρόνο. 

Υπάρχουν κανόνες που διέπουν τη χορήγηση του επιδόματος. Δεν προορίζεται για τη χρηματοδότηση της προσωπικής ζωής των πρώην πρωθυπουργών. Επίσης, δεν μπορούν να λάβουν τα χρήματα αν είναι ηγέτες ενός εκ των βασικών κομμάτων της Βρετανίας. Το τελευταίο δεν αφορά την Τρας, καθώς παραιτείται και από την ηγεσία των Τόρις. Επίσης, σε περίπτωση που πρώην πρωθυπουργός διοριστεί σε άλλο δημόσιο αξίωμα, επανεξετάζεται το ύψος του επιδόματος. 
 
Κάποιοι από τους αντιπάλους της Τρας την έχουν καλέσει να αρνηθεί τα χρήματα, κατηγορώντας την ότι προκάλεσε πολιτική και οικονομική αναταραχή στη χώρα. 

«Δεν θα έπρεπε να της επιτραπεί σε καμία περίπτωση να έχει πρόσβαση στις 115.000 λίρες τον χρόνο ισοβίως όπως οι πρόσφατοι προκάτοχοί της, που είχαν θητεία πάνω από δύο χρόνια», δήλωσε η Κριστίν Τζαρντίν, εκπρόσωπος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών. 

«Η κληρονομιά της Τρας είναι η οικονομική καταστροφή και οι Συντηρητικοί αναγκάζουν τους φορολογούμενους να πληρώσουν τον λογαριασμό», συμπλήρωσε και επεσήμανε ότι η πιθανή αποζημίωση θα άφηνε μια «πικρή γεύση σε εκατομμύρια ανθρώπους που πασχίζουν με την αύξηση των λογαριασμών και των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων, εξαιτίας της κακοδιαχείρισης των Συντηρητικών». 

Με πληροφορίες από NYT


 

Διεθνή
0

No.1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΟΠΛΑ

Διεθνή / Το Ιράν κατηγορεί τις ΗΠΑ για «εκστρατεία παραπληροφόρησης» ενόψει των αυριανών συνομιλιών στη Γενεύη

Εκπρόσωποι των δύο χωρών θα συναντηθούν αύριο στη Γενεύη - Ο Τραμπ έχει δηλώσει επανειλημμένα πως εάν δεν καταλήξουν σε συμφωνία δεν θα διστάσει να επιτεθεί στο Ιράν
THE LIFO TEAM
Μπιλ Γκέιτς: «Ήταν τεράστιο λάθος» - Η συγγνώμη από το προσωπικό του ιδρύματος για τους δεσμούς του με τον Έπσταϊν

Διεθνή / Μπιλ Γκέιτς: «Ήταν τεράστιο λάθος» - Η συγγνώμη από το προσωπικό του ιδρύματος για τους δεσμούς του με τον Έπσταϊν

Ο δισεκατομμυριούχος παραδέχτηκε ότι είχε δύο εξωσυζυγικές σχέσεις και μίλησε ανοιχτά για την υπόθεση, απαντώντας σε ερωτήσεις και αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τις πράξεις του
THE LIFO TEAM
Η Ιαπωνία σχεδιάζει την εγκατάσταση πυραυλικών συστημάτων σε νησί κοντά στην Ταϊβάν

Διεθνή / Η Ιαπωνία σχεδιάζει την εγκατάσταση πυραυλικών συστημάτων σε νησί κοντά στην Ταϊβάν

Τα τελευταία δέκα χρόνια, η Ιαπωνία έχει μετατρέψει τo Γιοναγκούνι από ένα ήσυχο νησί σε στρατιωτική βάση, όπου περίπου 160 μέλη των Δυνάμεων Αυτοάμυνας φροντίζουν για την ασφάλεια των ακτών
THE LIFO TEAM
Η Αίγυπτος απαλλάσσει τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους από την υποχρέωση έκδοσης βίζας

Διεθνή / Η Αίγυπτος απαλλάσσει Αμερικανούς και Ευρωπαίους από την υποχρέωση έκδοσης βίζας

Τα τελευταία χρόνια η χώρα έχει χαλαρώσει σταδιακά τους κανόνες εισόδου για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της έναντι προορισμών όπως η Τουρκία, το Μαρόκο και το Ντουμπάι
THE LIFO TEAM