Η λίμνη των σκελετών: Το άλυτο μυστήριο του υγρού νεκροταφείου των Ιμαλαΐων

Η λίμνη των σκελετών: Το άλυτο μυστήριο του υγρού νεκροταφείου ψυχών των Ιμαλαϊων Facebook Twitter
0

Σε υψόμετρο 4.800 μέτρων, μια απομακρυσμένη λίμνη στην ινδική πλευρά των Ιμαλαΐων έχει γίνει αντικείμενο συζήτησης και μελέτης τις τελευταίες 8 δεκαετίες.

Αφορμή αποτέλεσε το μακάβριο εύρημα ενός Ινδού δασοφύλακα, ο οποίος ανακάλυψε τυχαία το 1942 πως γύρω από αυτήν υπάρχουν διασκορπισμένα εκατοντάδες ανθρώπινα λείψανα.

Η ανακάλυψη αυτή πυροδότησε μια σειρά ερωτημάτων. Σε ποιους ανήκαν τα λείψανα; Από που προέρχονταν και το κυριότερο, πως πέθαναν; Σύμφωνα με το BBC, στη λίμνη υπάρχουν τα κουφάρια περίπου 300-800 ατόμων με τις εκτιμήσεις να διαφέρουν καθώς το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου βρίσκονται θαμμένα κάτω από τους πάγους.

Οι τοπικές αρχές την ονομάζουν «λίμνη του μυστηρίου», όμως στον κόσμο έχει γίνει γνωστή ως «λίμνη των σκελετών», χαρακτηρισμός που εξάπτει τη φαντασία και τις θεωρίες γύρω από το μύθο της.

Τα σενάρια για την προέλευση των λειψάνων δίνουν και παίρνουν 80 χρόνια μετά. Σύμφωνα με το βρετανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, η πιο παλιά θεωρία αναφέρει πως επρόκειτο για Γιαπωνέζους στρατιώτες ή για Ινδούς εμπόρους που διέσχιζαν το «δρόμο του μεταξιού», οι οποίοι πέθαναν λόγω επιδημίας ή λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή.

Ωστόσο το 2004, αυτή η θεωρία καταρρίφθηκε. Σύμφωνα με τις έρευνες της εποχής, τα λείψανα ανήκαν σε Ινδούς προσκυνητές, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους κατά το διάρκεια «Ιερού ταξιδιού» που ονομάζεται Nanda Devi Raj Jat Yatra και διαρκεί 12 έτη. Τα τραύματα που έφεραν κάποια κρανία, έκανε τους ειδικούς να καταλήξουν στο συμπέρασμα πως ο θάνατός τους οφείλεται σε ακραία χαλαζόπτωση που χτύπησε το γκρουπ των προσκυνητών. Το γεγονός ότι βρέθηκαν και μουσικά όργανα, ενίσχυσε το παραπάνω συμπέρασμα.

Η σύγχρονη εκδοχή

Η εξέλιξη της τεχνολογίας έκανε πιο προσβάσιμη τη λίμνη και οι ερευνητές είχαν πλέον περισσότερα στοιχεία στη διάθεσή τους. Πιο πρόσφατη μελέτη άνοιξε νέους «ορίζοντες» για την προέλευση των σκελετών. Οι επιστήμονες εξέτασαν εξονυχιστικά τα λείψανα 38 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων 15 γυναικών, που βρέθηκαν στη λίμνη διαπιστώνοντας πως οι νεκροί δεν προέρχονται από την ίδια ομάδα ατόμων και πως οι θάνατοι που σημειώθηκαν εκεί έλαβαν χώρα σε διαφορετικά χρονικά σημεία μιας ολόκληρης χιλιετίας.

Άλλοι είχαν γενετικά χαρακτηριστικά παρόμοια με κατοίκους της σημερινής Ασίας ενώ άλλοι με κατοίκους τη σημερινής Ευρώπης. Μάλιστα οι περισσότεροι ευρωπαϊκής «καταγωγής» συγγενεύουν γενετικά με σημερινούς κατοίκους της Κρήτης.  Στην περιοχή, δεν βρέθηκαν όπλα ενώ τα αποτελέσματα άλλων γενετικών μελετών καταρρίπτει το σενάριο που θέλει κάποιες από τις ομάδες να βρίσκει το θάνατο λόγω επιδημίας.

Ορειβάτες και πεζοπόροι συνηθίζουν να λένε σήμερα πως όποιος πέσει στη λίμνη από την κορυφή – που βρίσκεται μόλις 200 μέτρα από αυτήν - χάνει τη ζωή του. Οι ακραίες συνθήκες που επικρατούν στην πιο υψηλή οροσειρά της γης φαίνεται πως είναι αυτές που οδήγησαν στο θάνατο τόσων ανθρώπων. Ωστόσο ακόμα καμία θεωρία δεν αποκλείεται κατηγορηματικά. Οι επιστήμονες εξακολουθούν να αναζητούν απαντήσεις.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ