Η Λαγκάρντ προειδοποιεί κατά του εμπορικού προστατευτισμού

Η Λαγκάρντ προειδοποιεί κατά του εμπορικού προστατευτισμού Facebook Twitter
EPA/JEROME FAVRE
0

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) παραμένει αισιόδοξο για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, ωστόσο προειδοποίησε ότι διαφαίνονται κίνδυνοι λόγω της εξασθένισης της δημοσιονομικής στήριξης και της αύξησης των επιτοκίων, όπως δήλωσε σήμερα η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Σε ομιλία της στο Χονγκ Κονγκ, μετά την συμμετοχή της στο ασιατικό οικονομικό φόρουμ (Boao Forum) στην Κίνα, η Λαγκάρντ τόνισε ότι οι βασικές προτεραιότητες για την παγκόσμια οικονομία εντοπίζονται στο να αποφευχθεί ο προστατευτισμός, στην λήψη μέτρων προστασίας κατά των χρηματοπιστωτικών κινδύνων, αλλά και στην επιδίωξη μιας μακροπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης.

Η ομιλία της Λαγκάρντ έγινε ενώ η εμπορική διαμάχη μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας δημιουργεί σημαντική αβεβαιότητα για τις επιχειρήσεις και τις παγκόσμιες εφοδιαστικές τους αλυσίδες.

«Η ιστορία δείχνει ότι όλοι πλήττονται από τους περιορισμούς στις εισαγωγές, ειδικά οι φτωχότεροι καταναλωτές», δήλωσε η Λαγκάρντ.

«Όχι μόνο οδηγούν σε πιο ακριβά προϊόντα και πιο περιορισμένες επιλογές, αλλά επίσης αποτρέπουν το εμπόριο από το να διαδραματίσει τον σημαντικό του ρόλο στην ενίσχυση της παραγωγικότητας και την εξάπλωση νέων τεχνολογιών» ανέφερε.

Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστούν οι παγκόσμιες ανισορροπίες είναι να χρησιμοποιηθούν δημοσιονομικά εργαλεία ή διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, δήλωσε η Λαγκάρντ, προσθέτοντας ότι οι κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) κινδυνεύουν να «διαλυθούν», πράγμα που θα συνιστούσε «μια ασυγχώρητη αποτυχία συλλογικής πολιτικής».

Οι φορείς χάραξης πολιτικής χρειάζεται να δεσμευθούν σε ίσους όρους ανταγωνισμού και να επιλύσουν διαμάχες χωρίς τη χρήση έκτακτων μέτρων, δήλωσε.

«Υπάρχουν απειλές, υπάρχουν κόντρα απειλές, υπάρχει μια απόπειρα να ανοίξει ένας διάλογος – θα πρέπει να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια διαλόγου όσο πιο πολύ μπορούμε», δήλωσε η Λαγκάρντ.

«Ο αντίκτυπος από αυτές τις απειλές είναι ήσσων και στις δύο πλευρές. Αυτό που δεν είναι ήσσον είναι ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να υπονομευθεί η εμπιστοσύνη».

Η πραγματικότητα για το 2018 και το 2019 είναι ότι η δυναμική εντέλει θα επιβραδυνθεί λόγω της εξασθένισης της δημοσιονομικής στήριξης, των αυξανόμενων επιτοκίων και των πιο σφιχτών χρηματοπιστωτικών συνθηκών, δήλωσε η Λαγκάρντ.

Η Λαγκάρντ δήλωσε ότι οι οικονομίες χρειάζεται να μειώσουν τα ελλείμματα, να ενδυναμώσουν τα δημοσιονομικά πλαίσια και να τοποθετήσουν το δημόσιο χρέος σε μια σταδιακή πτωτική πορεία.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κίνα: Άνοιξε το μεγαλύτερο θεματικό πάρκο πάγου και χιονιού στον κόσμο

Διεθνή / Κίνα: Άνοιξε το μεγαλύτερο θεματικό πάρκο πάγου και χιονιού στον κόσμο

Σε έκταση 1,2 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων και με τη χρήση 400.000 κυβικών μέτρων πάγου και χιονιού, το Harbin Ice-Snow World έχει δημιουργήσει ένα μεγαλειώδες «παγωμένο παραμύθι από πάγο και χιόνι» σε πρωτοφανή κλίμακα
THE LIFO TEAM
Ο Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι θα πουλήσει φυσικό αέριο στην Αίγυπτο αξίας 35 δισ. δολαρίων

Διεθνή / «Ιστορική συμφωνία» πώλησης φυσικού αερίου 35 δισ. δολαρίων στην Αίγυπτο, ανακοίνωσε ο Νετανιάχου

Η Αίγυπτος έχει δηλώσει ότι η συμφωνία αποτελεί αυστηρά εμπορική συναλλαγή, η οποία συνήφθη αποκλειστικά για οικονομικούς και επενδυτικούς λόγους, χωρίς πολιτικά κίνητρα
THE LIFO TEAM