Η Κύπρος συστήνει εμβόλια mRNA για τους κάτω των 50 ετών - «Στροφή» από το AstraZeneca

Η Κύπρος συστήνει εμβόλια mRNA για τους κάτω των 50 ετών - «Στροφή» από το AstraZeneca Facebook Twitter
EPA
0

Το υπουργείο Υγείας της Κύπρου με ανακοίνωσή του συστήνει στους πολίτες άνω των 50 ετών να εμβολιαστούν με mRNA εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά στους πολίτες που έχουν ήδη λάβει την 1η δόση τoυ AstraZeneca και δεν παρουσίασαν συμπτώματα να προχωρήσουν κανονικά στην χορήγηση της 2ης δόσης.

Η σύσταση έγινε στο πλαίσιο αναφορών για εμφάνιση συμπτωμάτων θρόμβωσης από το εμβόλιο της AstraZeneca, γεγονός που εγείρει αμφιβολίες και για το εμβόλιο της Johnson&Johnson, καθώς είναι της ίδιας τεχνολογίας.


Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας για AstraZeneca:

«Κατόπιν αιτήματος του Υπουργού Υγείας, η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή για τον κορωνοϊό (ΣΕΕ) σε χθεσινή της συνεδρία αξιολόγησε το εμβολιαστικό πρόγραμμα, τη διαθεσιμότητα των εμβολίων και τις αναμενόμενες παραλαβές εμβολίων, το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού μέχρι σήμερα, καθώς και το θέμα των σοβαρών παρενεργειών από τους εμβολιασμούς και των αναφερόμενων σοβαρών θρομβωτικών επεισοδίων που παρουσιάστηκαν.

Από τις εισηγήσεις που υποβλήθηκαν από τα μέλη της ΣΕΕ, προκύπτει:

1. Ομόφωνα η σαφής θέση ότι τα άτομα που εμβολιάστηκαν με την 1η δόση του εμβολίου της AstraZeneca, θα πρέπει να προχωρήσουν κανονικά με τη 2η δόση του εμβολίου, υπό την προϋπόθεση ότι δεν παρουσίασαν μετά την 1η δόση οποιαδήποτε συμπτωματολογία σοβαρών παρενεργειών (σύνδρομο θρόμβωσης/θρομβοπενίας).

Ως εκ τούτου, τα άτομα αυτά καλούνται να προσέλθουν κανονικά για τη 2η δόση του εμβολίου, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη θωράκισή τους έναντι του ιού και των μεταλλάξεών του.

2. Σε ό,τι δε αφορά στο θέμα του ηλικιακού περιορισμού στη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, η πλειοψηφία των μελών της ΣΕΕ, αφού έλαβε υπόψη τη βελτιωμένη επιδημιολογική εικόνα, τη διαθεσιμότητα των εμβολίων και το όφελος από την απρόσκοπτη συνέχιση του εμβολιαστικού προγράμματος, εισηγείται τη σύσταση για προτίμηση εμβολίων τεχνολογίας mRNA (Pfizer/BioNTech και Moderna) στα άτομα ηλικίας 50 ετών και κάτω.

Ως εκ τούτου, το Υπουργείο Υγείας υιοθετεί τη σύσταση της πλειοψηφίας των μελών της ΣΕΕ και προτρέπει τους πολίτες κάτω των 50 ετών να επιλέγουν εμβόλιο τεχνολογίας mRNA για τον εμβολιασμό τους.

Το Υπουργείο Υγείας διαβεβαιώνει ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και τα δεδομένα που προκύπτουν στην Κύπρο και διεθνώς, καθώς και τις οποιεσδήποτε νέες συστάσεις πιθανόν να προκύψουν από τον ΕΜΑ, και είναι σε ετοιμότητα να αξιολογεί σε τακτική βάση την πορεία της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας και κατ’ επέκταση του εμβολιαστικού πλάνου, και να λάβει όλες τις ενέργειες με πρώτιστη προτεραιότητα τη διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας και την ασφάλεια των πολιτών.»

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ναυάγιο που άφησε πίσω της η μάχη του Νέλσον βρέθηκε στην Κοπεγχάγη

Διεθνή / Το ναυάγιο που άφησε πίσω της η μάχη του Νέλσον βρέθηκε στην Κοπεγχάγη

Στο σημείο έχουν ήδη βρεθεί κανόνια, παπούτσια, κομμάτια από στολές, διακριτικά, μπουκάλια και ανθρώπινα λείψανα, ενώ οι αρχαιολόγοι δουλεύουν με πίεση χρόνου, επειδή η περιοχή συνδέεται με το μεγάλο κατασκευαστικό project του Lynetteholm.
THE LIFO TEAM
ΙΣΠΑΝΙΑ ΠΕΔΡΟ ΣΑΝΤΣΕΘ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΑΝΕΡΓΙΑ

Διεθνή / Ρεκόρ απασχόλησης στην Ισπανία με τους ασφαλισμένους να φτάνουν τα 22 εκατομμύρια

Ο αριθμός των ασφαλισμένων έφτασε σε ιστορικό υψηλό τον Μάρτιο, χάρη στην Εβδομάδα του Πάσχα, αφού δημιουργήθηκαν περισσότερες από 211.000 θέσεις εργασίας και η ανεργία σημείωσε μικρή πτώση
THE LIFO TEAM
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΜΗΤΕΡΑ

Διεθνή / Savannah Guthrie: «Συνεχίζω να πιστεύω» - Το συγκινητικό μήνυμα της παρουσιάστριας ενώ η μητέρα της αγνοείται

Η παρουσιάστρια αναφέρθηκε σε πρόσφατες στιγμές που την οδήγησαν να αμφισβητήσει την πίστη της, λίγες μέρες αφότου η αναζήτηση της εξαφανισμένης μητέρας της ξεπέρασε τους δύο μήνες
THE LIFO TEAM
ΜΠΑΡ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΚΙΝΗΤΟ ΗΠΑ

Διεθνή / «Ανθίζουν» τα μπαρ και τα εστιατόρια που απαγορεύουν τα κινητά - «Αποσύνδεση για πλήρη σύνδεση»

Στις ΗΠΑ αναδύεται μια νέα τάση: μπαρ και εστιατόρια χωρίς τηλέφωνα, όπου οι πελάτες καλούνται να αφήσουν τις συσκευές τους και να ζήσουν μια εμπειρία πλήρους αποσύνδεσης, επικεντρωμένοι στην παρέα, το φαγητό και τη στιγμή
THE LIFO TEAM