Η Κύπρος θα επιτρέψει στους Βρετανούς τουρίστες που έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19, να εισέλθουν στη χώρα χωρίς περιορισμούς.

 

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Τουρισμού, Σάββας Περδίος, η Κυπριακή Δημοκρατία θα ανοίξει τις πύλες της για τους Βρετανούς τουρίστες από την 1η Μαΐου.

 

Η μοναδική προϋπόθεση θα είναι όσοι επιθυμούν να εισέλθουν στη χώρα να διαθέτουν πιστοποιητικό ότι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, τουλάχιστον μία εβδομάδα νωρίτερα, με ένα από τα σκευάσματα τα οποία έχει εγκρίνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου (ΕΜΑ).

 

«Ενημερώσαμε την κυβέρνηση της Βρετανίας ότι από την 1η Μαΐου θα επιτρέψουμε την είσοδο Βρετανών υπηκόων οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί (…) έτσι ώστε να είναι σε θέση να επισκεφθούν την Κύπρο χωρίς να διαθέτουν αρνητικό τεστ ή να αναγκάζονται να τεθούν σε καραντίνα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Περδίος.

 

Οι αρχές θα διατηρήσουν το δικαίωμα να δειγματοληπτικούς ελέγχους covid κατά τις αφίξεις στα αεροδρόμια, πρόσθεσε ο κ. Περδίος. Στην Κύπρο, μέχρι την Πέμπτη, είχαν καταγραφεί συνολικά 36.004 λοιμώξεις και 232 θάνατοι.

 

Σημειώνεται ότι οι Βρετανοί τουρίστες αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας, η οποία έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνoϊού. Οι αφίξεις και τα κέρδη από τον τομέα του τουρισμού, που αντιπροσωπεύουν το 13% της κυπριακής οικονομίας, υποχώρησαν κατά 85% το 2020.

 

Ωστόσο, σύμφωνα με τα όσα έχει ανακοινώσει  Μπόρις Τζόνσον, τα ταξίδια εκτός συνόρων για τους Βρετανούς δεν θα επιτραπούν νωρίτερα από τις 17 Μαΐου.

 

Οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου εξετάζουν εάν και πώς θα διευκολύνουν την καθιέρωση πιστοποιητικών εμβολίων ή «διαβατηρίων» για άτομα που θέλουν να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες. Ο επικεφαλής του Υπουργικού Συμβουλίου, Μάικλ Γκόβε, πρότεινε την επανεξέταση της πρότασης για χρήση πιστοποιητικών, αλλά σε χώρους όπως παμπ και θέατρα. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, δήλωσε ότι υπάρχουν πολύπλοκα ηθικά ζητήματα. Χώρες όπως η Ελλάδα και η Αυστρία πάντως επιθυμούν να υιοθετήσουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, ενώ η Δανία και η Σουηδία τα αναπτύσσουν ήδη.

 

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη συμφωνία έχει συνάψει η κυβέρνηση της Λευκωσίας και με το Ισραήλ. Μάλιστα, οι πολίτες του που έχουν ήδη εμβολιαστεί θα μπορούν να εισέρχονται στη χώρα ένα μήνα νωρίτερα από ό,τι οι Βρετανοί, δηλαδή από την 1η Απριλίου.

 

Με πληροφορίες από Guardian

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr