Ξεκίνησε έρευνα κατά ακροαριστερής ομάδας για το μπλακ άουτ στο Βερολίνο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΜΠΛΑΚ ΑΟΥΤ ΓΕΡΜΑΝΙΑ Facebook Twitter
Φωτ: EPA
0

Οι ομοσπονδιακές αρχές στη Γερμανία διερευνούν ως τρομοκρατική ενέργεια τον εμπρησμό σε καλώδια υψηλής τάσης στο Βερολίνο, που προκάλεσε πολύωρη διακοπή ρεύματος σε δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά, μετά την ανάληψη ευθύνης από την ακροαριστερή ομάδα «Vulkan Group».

Η επίθεση σημειώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου στην περιοχή Λίχτενφελντε, όπου κόπηκαν καλώδια που περνούν πάνω από το κανάλι Τέλτοβ, κρίσιμο σημείο του δικτύου ηλεκτροδότησης της πόλης. Την Τρίτη, περισσότερα από 25.000 σπίτια παρέμεναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ οι αρχές εκτιμούν ότι οι επισκευές δεν θα ολοκληρωθούν πριν από την Πέμπτη.

Την ευθύνη ανέλαβε με διαδικτυακή προκήρυξη η ακροαριστερή ομάδα «Vulkan Group», την οποία οι αρχές χαρακτηρίζουν αυθεντική. Η υπόθεση πέρασε πλέον στα χέρια της ομοσπονδιακής εισαγγελίας, με τις κατηγορίες να περιλαμβάνουν συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, σαμποτάζ και διατάραξη βασικών δημόσιων υπηρεσιών.

Ξεκίνησε έρευνα κατά ακροαριστερής ομάδας για το μπλακ άουτ στο Βερολίνο Facebook Twitter
Φωτ: EPA

Μπλακ άουτ στο Βερολίνο: Για «τρομοκρατική πράξη» κάνει λόγο ο δήμαρχος

Ο δήμαρχος του Βερολίνου, Κάι Βέγκνερ, έκανε λόγο για «τρομοκρατική πράξη» που έθεσε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, ενώ τόσο οι τοπικές όσο και οι ομοσπονδιακές αρχές αντιμετωπίζουν την υπόθεση ως οργανωμένη επίθεση σε κρίσιμη υποδομή. Στο ίδιο πνεύμα, η γερουσιαστής Εσωτερικών του Βερολίνου μίλησε ανοιχτά για ακροαριστερή τρομοκρατία.

Η διακοπή ρεύματος προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητα της πόλης. Εκατοντάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από δομές φροντίδας, ενώ ορισμένες εγκαταστάσεις λειτούργησαν με γεννήτριες. Αρχικά, οι αρχές προσέφεραν μόνο πρόχειρους χώρους φιλοξενίας σε γυμναστήρια, επιλογή που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Τελικά, ο δήμος ανακοίνωσε ότι θα καλύψει το κόστος διαμονής σε ξενοδοχεία για όσους αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Για την αντιμετώπιση της κρίσης, στήθηκαν σημεία διανομής ζεστού φαγητού, δημόσια ντους και λεωφορεία όπου οι κάτοικοι μπορούσαν να ζεσταθούν και να φορτίσουν συσκευές. Παράλληλα, ο στρατός συνέδραμε τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης με υποστήριξη σε μεταφορές και ηλεκτροδότηση.

Ξεκίνησε έρευνα κατά ακροαριστερής ομάδας για το μπλακ άουτ στο Βερολίνο Facebook Twitter
Φωτ: EPA

Η αποκατάσταση του δικτύου αποδεικνύεται ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς τα καλώδια είναι σύνθετης κατασκευής και απαιτούν εργασίες σε αυστηρά ελεγχόμενες συνθήκες. Οι μηχανικοί έχουν δημιουργήσει ειδικό προστατευμένο χώρο γύρω από το σημείο της ζημιάς ώστε να συνεχιστούν οι εργασίες χωρίς καθυστερήσεις από τον καιρό.

Η επίθεση άνοιξε εκ νέου τη συζήτηση για την ασφάλεια κρίσιμων υποδομών στο Βερολίνο. Αν και μεγάλο μέρος του δικτύου παρακολουθείται με κάμερες, το συγκεκριμένο σημείο δεν καλυπτόταν λόγω περιορισμών που σχετίζονται με την προστασία προσωπικών δεδομένων. Οι αρχές εξετάζουν πλέον μόνιμα μέτρα επιτήρησης και τη χρήση θερμικών συστημάτων ανίχνευσης για την αποτροπή παρόμοιων ενεργειών στο μέλλον.

Με πληροφορίες από Euronews

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΤΖΟ ΜΠΑΙΝΤΕΝ ΕΦΟΡΙΑ

Διεθνή / ABC News: Η κυβέρνηση Τραμπ πρόκειται να συγκροτήσει «Επιτροπή Αλήθειας και Δικαιοσύνης» για την αποζημίωση των συμμάχων του

Οι αποζημιώσεις αφορούν άτομα που δήλωσαν θύματα κυβερνητικής «εργαλειοποίησης» των κρατικών μηχανισμών κατά την διακυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ

Διεθνή / «Τα 20 χρόνια είναι αρκετά» – Ο Τραμπ θέτει όριο στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι μια αναστολή 20 ετών στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα ήταν αρκετή για μια συμφωνία, σηματοδοτώντας πιθανή μετατόπιση στη στάση του απέναντι στην Τεχεράνη
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Politico: «Ο πόλεμος στο Ιράν αφορά και την Ευρώπη» εξηγεί πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ

Προειδοποίησε ότι η Ευρώπη δεν δείχνει την απαραίτητη σοβαρότητα απέναντι ούτε στην Κίνα, συνδέοντας τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή με τη ρωσοκινεζική συνεργασία και τόνισε ότι οι μεγάλες κρίσεις είναι πλέον αλληλένδετες, κάτι που η Ευρώπη εξακολουθεί να υποτιμά
THE LIFO TEAM
Παλαιστίνιοι αναγκάζονται να κατεδαφίσουν τα ίδια τους τα σπίτια για να χτιστεί ισραηλινό θεματικό πάρκο

Διεθνή / Παλαιστίνιοι αναγκάζονται να κατεδαφίσουν τα ίδια τους τα σπίτια για να χτιστεί ισραηλινό θεματικό πάρκο

Οι κάτοικοι της συνοικίας al-Bustan στην ανατολική Ιερουσαλήμ αναγκάζονται να κατεδαφίσουν τα πατρικά τους σπίτια, καθώς σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές είναι η οικονομικότερη λύση
THE LIFO TEAM