Η κωμόπολη της Ελβετίας που χρηματοδοτεί τον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία

Η κωμόπολη της Ελβετίας που χρηματοδοτεί τον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash / Αρχείου.
0

Το Τσουγκ είναι μια κωμόπολη της Ελβετίας που αποτελεί η έδρα πολλών διεθνών εταιρειών, κυρίως όμως πλήθους ρωσικών επιχειρήσεων. 

Πρόσφατα, μια ασυνήθιστη εικόνα καταγράφηκε στη γραφική αυτή ελβετική κωμόπολη: διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους με σημαίες και πλακάτ που έγραφαν «Όχι στον πόλεμο του Πούτιν» και «Χρήμα Βαμμένο στο Αίμα». Οι κάτοικοι της μικρής αυτής πόλης είχαν λόγο να διαμαρτύρονται. 

Τον περασμένο μήνα η Ελβετία εγκατέλειψε την περιβόητη ουδετερότητά της, αποφασίζοντας να συμμετάσχει στις σαρωτικές κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον προσώπων και οντοτήτων της Ρωσίας. Παρά ταύτα, στο Τσουγκ οι κυρώσεις δεν αγγίζουν κανέναν. Οι τουλάχιστον 40 μεγάλες ρωσικές εταιρείες, που έχουν γραφεία και άλλες εγκαταστάσεις στην πόλη, συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά.

Ανάμεσα στις επιχειρήσεις αυτές είναι και η Metal Trade Overseas, μονάδα πωλήσεων της Norilsk Nickel, της οποίας ο μεγαλύτερος επενδυτής είναι ο Βλαντίμιρ Ποτάνιν, ο δεύτερος πιο πλούσιος άνθρωπος της Ρωσίας. Στο Τσουγκ έχει έδρα και η East Metals, χαλυβουργική μονάδα της Evraz, της οποίας βασικός μέτοχος είναι ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς.

Από το πλήθος ρωσικών εταιρειών που έχουν έδρα στο Τσουγκ, η μόνη που «χτυπήθηκε» από τις κυρώσεις είναι η Nord Stream 2, η οποία λειτουργεί τον αγωγό αερίου που συνδέει Ρωσία και Γερμανία και πλέον ούτως ή άλλως βρίσκεται σε de facto χρεοκοπία, καθώς και οι 106 υπάλληλοί της έχουν απολυθεί.

Η Ελβετή βουλευτής του Πράσινου Κόμματος, Μανουέλα Βάιχελτ, υποστηρίζει ότι η πόλη του Τσουγκ  χρηματοδότησε έμμεσα την πολεμική οικονομία του Ρώσου προέδρου. «Ο Πούτιν γέμισε το πολεμικό του σεντούκι με κεφάλαια και χρήματα από εταιρείες στο Τσουγκ που πηγαίνουν στον πόλεμο με την Ουκρανία» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Είναι δύσκολο να αξιολογήσει κάποιος το πραγματικό εύρος των ρωσικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο Τσουγκ, καθώς οι κανόνες εγγραφής στην Ελβετία είναι αρκετά ελαστικοί και δεν απαιτούνται πολλές πληροφορίες από τις επιχειρήσεις.

Τοπικοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι τουλάχιστον 40 εταιρείες με συνδέσμους στη Ρωσία, οι οποίες έχουν περίπου 900 εργαζομένους, δραστηριοποιούνται στο ελβετικό καντόνι.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπράιαν Τζόνσον: Ο μεγιστάνας που θέλει να αντιστρέψει τη βιολογική ηλικία ανέβασε νέα φωτογραφία

Διεθνή / Μπράιαν Τζόνσον: Αντιδράσεις για το project Baby Face - «Δείχνεις χλωμός, κουρασμένος και μεγάλος»

Ο μεγιστάνας που θέλει να αντιστρέψει τη βιολογική ηλικία φωτογραφήθηκε γυμνός και πόσταρε νέα selfie του, στην οποία υποτίθεται ότι θα έπρεπε να φαίνεται νεότερος, αλλά...
NEWSROOM