Ένα λιμάνι στην ανατολική Κίνα αλλάζει και μετατρέπεται στο φιλόδοξο σχέδιο για την κατασκευή του πέμπτου κέντρου εκτόξευσης πυραύλων της χώρας.

 

Ο μακροπρόθεσμος στόχος της Κίνας είναι  να αυξήσει τη διαστημική της υποδομή για να ανταποκριθεί στις νέες  απαιτήσεις.

 

Μια εταιρεία μηχανικής στην ανατολική επαρχία Zhejiang κέρδισε τον διαγωνισμό την 1η Απριλίου για την κατασκευή του εκθεσιακού χώρου στην πόλη Ningbo, καθώς και ένα τμήμα του κέντρου διοίκησης και μιας μονάδας συναρμολόγησης και δοκιμών, σύμφωνα με έγγραφο που δημοσιεύτηκε στο σάιτ του Ningbo Free Trade Zone.

 

Στο πλαίσιο των σχεδίων υποδομής της τοπικής κυβέρνησης της Zhejiang για το 2021-2025, η Ningbo θα επενδύσει 20 δισεκατομμύρια γιουάν, δηλαδή περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε ένα κέντρο εκτόξευσης πυραύλων στο νομό Xiangshan ή στο «Elephant Hill», σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters.

 

Το κέντρο θα είναι σε θέση να πραγματοποιεί 100 αποστολές το χρόνο.

 

Σύμφωνα με τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, το Xiangshan έχει ευνοϊκό πλάτος για εκτοξεύσεις πυραύλων, σε σχέση με το Cape Canaveral, έδρα του Διαστημικού Κέντρου Kennedy στη Φλόριντα.

 

Για να καλύψει τη ζήτηση για εκτοξεύσεις, η Κίνα θα πρέπει να κατασκευάσει μεγαλύτερους πυραύλους που μπορούν να μεταφέρουν περισσότερους δορυφόρους ή να δημιουργήσει περισσότερες περιοχές εκτόξευσης ή και τα δύο. Η Κίνα διαθέτει σήμερα τέσσερις τοποθεσίες εκτόξευσης πυραύλων, τρεις στην ενδοχώρα και μία στο νότιο νησί Hainan.

 

Το 2020 πραγματοποίησε 39 αποστολές, συμπεριλαμβανομένης μιας μη επανδρωμένης έρευνας στον Άρη. Φέτος αναμένεται να ξεπεράσει τις 40 εκτοξεύσεις, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης.

 

Ενδέχεται δε, να εκτοξεύσει περισσότερους από 1.000 δορυφόρους χαμηλής τροχιάς τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τους Global Times, όπου μίλησε εμπειρογνώμονας της διαστημικής βιομηχανίας.

 

Παράλληλα, ο  Long March-5, ο μεγαλύτερος πύραυλος της Κίνας, μπορεί να μεταφέρει 60 δορυφόρους κάθε φορά, όπως δήλωσε ο ειδικός.

 

Το συγκριτικά χαμηλό όριο κόστους για την κατασκευή κέντρων εκτόξευσης διαστημικών σκαφών θα προσελκύσει περισσότερες επαρχίες ώστε να σχεδιάσουν παρόμοια έργα, σημειώνουν οι Global Times.

 

Με πληροφορίες του Reuters

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr