Η Κίνα προωθεί οδηγό για να γίνουν «πιο αρρενωπά» τα νεαρά αγόρια - Κατηγορεί εν μέρει τους άντρες celebrities

Η Κίνα προωθεί οδηγό για να γίνουν «πιο αρρενωπά» τα νεαρά αγόρια - Κατηγορεί εν μέρει τους άντρες celebrities Facebook Twitter
Τα μέλη του boyband TF Boys εμπίπτουν την κατηγορία των clean cut αγοριών που μεσουρανούν στη βιομηχανία του θεάματος.
0

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει ένα σημείωμα του υπουργείου Παιδείας της Κίνας που υπονοεί ότι οι νεαροί Κινέζοι έχουν γίνει υπερβολικά «θηλυκοί». Το μήνυμα χαρακτηρίστηκε σεξιστικό από πολλούς χρήστες στο ίντερνετ, ωστόσο αρκετοί υποστηρίζουν ότι οι άντρες celebrities φέρουν μερικώς ευθύνη. 

Η κινεζική κυβέρνηση είχε εκφράσει ανησυχίες πως τα δημοφιλή αρσενικά role models της χώρας δεν είναι πλέον δυναμικές, αθλητικές φιγούρες όπως «οι στρατιωτικοί ήρωες». Ακόμη και ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, γνωστός οπαδός του ποδοσφαίρου, προσπαθεί εδώ και καιρό να καλλιεργήσει καλύτερους αθλητικούς σταρ. 

Οπότε την περασμένη εβδομάδα, το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε ανακοίνωση με τίτλο που δεν άφηνε παραμικρή αμφιβολία για τον απώτερο σκοπό. Η «Πρόταση για Αποτροπή της Θηλυκοποίησης των Εφήβων Αντρών» καλούσε τα σχολεία να αναδιαμορφώσουν πλήρως το πρόγραμμα φυσικής αγωγής και να ενισχύσουν το προσωπικό διδασκαλίας. 

Στο κείμενο περιλαμβάνονται συμβουλές για στρατολόγηση αθλητών και ανθρώπων με αθλητικό παρελθόν, που έχουν αποσυρθεί, αλλά και «δυναμική ανάπτυξη» συγκεκριμένων σπορ όπως το ποδόσφαιρο με προοπτική την «καλλιέργεια της αρρενωπότητας των μαθητών». 

Η Κίνα προωθεί οδηγό για να γίνουν «πιο αρρενωπά» τα νεαρά αγόρια - Κατηγορεί εν μέρει τους άντρες celebrities Facebook Twitter
Η «Πρόταση για Αποτροπή της Θηλυκοποίησης των Εφήβων Αντρών» καλεί τα σχολεία να αναδιαμορφώσουν πλήρως το πρόγραμμα φυσικής αγωγής.. EPA

Πρόκειται για σημαντική κίνηση σε μια χώρα όπου τα μέσα ενημέρωσης δεν επιτρέπουν στην ουσία τίποτα άλλο εκτός από «αστραφτερούς, κοινωνικά υπεύθυνους» σταρ. Ωστόσο υπήρχαν σημάδια από νωρίτερα πως επίκειται μια τέτοια κίνηση.

Τον περασμένο Μάιο, εκπρόσωπος του κορυφαίου συμβουλευτικού σώματος της Κίνας, είχε πει πως πολλοί νεαροί άντρες της χώρας είχαν γίνει «αδύναμοι και δειλοί». Υπήρχε μια τάση μεταξύ των νεαρών Κινέζων προς την «θηλυκοποίηση», υποστήριξε ο Si Zefu, η οποία «αναπόφευκτα θα βάλει σε κίνδυνο την επιβίωση και την ανάπτυξη του κινεζικού έθνους, αν δεν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά». 

Ο Si Zefu κατηγόρησε μερικώς το οικογενειακό περιβάλλον, καθώς τα περισσότερα αγόρια μεγαλώνουν με τις μητέρες ή τις γιαγιάδες τους, ενώ τόνισε επίσης πως η αυξανόμενη απήχηση συγκεκριμένων αντρών celebrities σήμαινε ότι πολλά παιδιά «δεν ήθελαν πια να γίνουν στρατιωτικοί ήρωες». 

Επομένως, πρότεινε, τα σχολεία θα πρέπει να διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο στο να διασφαλιστεί ότι οι νεαροί Κινέζοι λαμβάνουν ισορροπημένη εκπαίδευση και μόρφωση. 

Η Κίνα προωθεί οδηγό για να γίνουν «πιο αρρενωπά» τα νεαρά αγόρια - Κατηγορεί εν μέρει τους άντρες celebrities Facebook Twitter
Επανειλημμένες προσπάθειες για άνοδο του ποδοσφαίρου απέτυχαν παταγωδώς και χλευάστηκαν ως αδύνατο κατόρθωμα. EPA

«Τα αγόρια είναι επίσης άνθρωποι...»

 

Αν και υπήρξαν μερικοί που είδαν θετικά την κίνηση, η συντριπτική πλειονότητα των Κινέζων αντέδρασε αρνητικά στην ανακοίνωση. Εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες εξέφρασαν την οργή τους στα social media, με πολλούς να χαρακτηρίζουν σεξιστικό το μήνυμα της κυβέρνησης. 

«Τα αγόρια είναι επίσης άνθρωποι...Γίνονται συναισθηματικά, αδύναμα ή ευγενικά, πρόκειται για ανθρώπινα χαρακτηριστικά», σχολίασε κάποιος χρήστης. «Τι φοβούνται οι άντρες; Μην γίνουν ίδιοι με τις γυναίκες;», πρόσθεσε άλλος χρήστης. «Υπάρχουν 70 εκατομμύρια περισσότεροι άντρες από ό,τι γυναίκες σε αυτή τη χώρα. Καμία χώρα παγκοσμίως δεν έχει τέτοιο ποσοστό. Δεν είναι αυτό αρκετά αρρενωπό;», σημείωσε έτερος χρήστης. «Καμία από αυτές τις προτάσεις δεν έχει προέλθει από γυναίκες», παρατήρησε ένας άλλος. 

Στην πλατφόρμα Sina Weibo, τα σχόλια στράφηκαν στους άντρες celebrities που κατηγορήθηκαν ότι φέρουν ευθύνη, κυρίως εκείνους που είναι γνωστοί ως «μικρά φρέσκα κρεατάκια» - μια λέξη που έχει γίνει καραμέλα και αναφέρεται σε νεαρούς, Κινέζους διασήμους «λαμπερούς, περιποιημένους και με ντελικάτες φιγούρες».

Το boyband TF Boys και ο Κινέζος τραγουδιστής Lu Han εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία, όπως επίσης και πολλοί σταρ της K-pop. 


Αν και φιγούρες όπως ο παίκτης του μπάσκετ, Yao Ming έχουν κατακτήσει διεθνή φήμη, αξίζει να σημειωθεί ότι ειδικά το ποδόσφαιρο περιλαμβάνεται στην πρόταση του υπουργείου Παιδείας, κάτι που ωστόσο δεν προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη.

Ο πρόεδρος  Σι Τζινπίνγκ είχε εκφράσει ξανά στο παρελθόν τις ελπίδες του να γίνει η χώρα «ποδοσφαιρική υπερδύναμη» μέχρι το 2050. Επανειλημμένες ωστόσο προσπάθειες για άνοδο του ποδοσφαίρου απέτυχαν παταγωδώς και χλευάστηκαν ως αδύνατο κατόρθωμα. 

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση εξετάζει τους τελευταίους μήνες την εισαγωγή και προώθηση νέων role models για νεαρούς Κινέζους. 

Αναφορικά με τις γυναίκες, η πανδημία λειτούργησε ως μοναδική ευκαιρία να αναδειχθεί η σημασία του ρόλου τους στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορωνοϊού. Επιπλέον, τα περσινά κατορθώματα της Κίνας στο διάστημα βοήθησαν στην προώθηση προσωπικοτήτων όπως η Zhou Chengyu, μιας από τις τρεις γυναίκες πίσω από την αποστολή του κινεζικού Chang'e 5 στη Σελήνη. 

Η Κίνα προωθεί οδηγό για να γίνουν «πιο αρρενωπά» τα νεαρά αγόρια - Κατηγορεί εν μέρει τους άντρες celebrities Facebook Twitter
Τα αυτιά του ηθοποιού Wang Linkai θολώθηκαν με επεξεργασία σε ένα επεισόδιο του τηλεοπτικού σόου «Sister's Flower Shop» για να μην φαίνονται τα σκουλαρίκια του. WEIBO

Ωστόσο, όπως σημείωσε πέρυσι ο Si Zefu, για τους νεαρούς Κινέζους το ενδιαφέρον για δυνατούς και ατρόμητους στρατιώτες, αστυνομικούς ή πυροσβέστες έχεις φθίνει. Το φαινόμενο των «little fresh meats» συνεχίζει να είναι δοκιμασμένη επιτυχία, αλλά οι νεαροί άντρες celebrities δυσκολεύονται να παρεκκλίνουν από την clean cut εικόνα. 

Τα τελευταία χρόνια, τα μέσα ενημέρωσης παλεύουν να επιτρέψουν σε νεαρούς σταρ να εμφανίζονται στις κινεζικές οθόνες με τατουάζ ή σκουλαρίκια. Και ένας από τους μεγαλύτερους σταρ της Κίνας δέχθηκε σφοδρή κριτική στο ίντερνετ το 2019 όταν κυκλοφόρησε φωτογραφία του να καπνίζει. 

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρόεδρος τουρκικής βουλής: Υπάρχει εισβολέας στην Κύπρο και αυτή είναι η Ελλάδα

Διεθνή / Πρόεδρος τουρκικής βουλής: Υπάρχει εισβολέας στην Κύπρο και αυτή είναι η Ελλάδα

Ο πρόεδρος της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας σχολίασε πως «αν η Τουρκία δεν είχε κάνει αυτή την επέμβαση, ο τουρκοκυπριακός λαός θα είχε αντιμετωπίσει μια γενοκτονία»
LIFO NEWSROOM
Παραίτηση Μπάιντεν: Ο Μακρόν τον επαινεί για το «θάρρος» και την «αίσθηση καθήκοντος»

Διεθνή / Παραίτηση Μπάιντεν: Ο Μακρόν τον επαινεί για το «θάρρος» και την «αίσθηση καθήκοντος»

Επιστολή του Γάλλου προέδρου στον Αμερικανό ομόλογό του, μετά την παραίτησή του από την εκλογική μάχη - Οι «ιστορικές σχέσεις» ΗΠΑ - Γαλλίας ελπίζω να διατηρηθούν, αναφέρει ο Μακρόν
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ