Η Κίνα πραγματοποίησε στρατιωτικά γυμνάσια γύρω από την Ταϊβάν

Η Κίνα πραγματοποιεί στρατιωτικά γυμνάσια γύρω από την Ταϊβάν Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images / Αρχείου.
0

Η Κίνα διεξήγαγε στρατιωτικές ασκήσεις στη θάλασσα και τον εναέριο χώρο γύρω από την Ταϊβάν τις τελευταίες ημέρες, δήλωσε Κινέζος στρατιωτικός αξιωματούχος μια μέρα μετά τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια ανάμεσα σε Πεκίνο και Μόσχα τη θάλασσα της Ιαπωνίας. 

Τόσο η Κίνα όσο και η Ρωσία ανέφεραν ότι η κοινή τους άσκηση περιπολία δε στόχευε σε κάποια άλλη χώρα καθώς έγινε στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Σε κάθε περίπτωση, Κινέζοι και Ρώσοι αξιωματούχοι ενισχύουν τις διμερείς στρατιωτικές σχέσεις τα τελευταία χρόνια σε μια άσκηση που έρχεται εν μέσω του εξαιρετικά επικίνδυνου γεωπολιτικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί λόγω του πολέμου της Ουκρανίας. 

Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν ως μέρος της επικράτειάς της και δεν αναγνωρίζει το νησί ως ξεχωριστό κράτος. Η διαχρονική αυτή κινεζική πολιτική σε συνδυασμό με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει προκαλέσει ανησυχία σε Αμερικανούς και Ταϊβανέζους αξιωματούχους για μια ενδεχόμενη κινεζική επίθεση στο νησί. 

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού στρατού είπε ότι οι ασκήσεις κοντά στην Ταϊβάν (οι οποίες πραγματοποιήθηκαν καθώς ο πρόεδρος Μπάιντεν επισκέφθηκε πρόσφατα την περιοχή) ήταν μια «υπεύθυνη προειδοποίηση» προς τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με τη «συνωμοσία» τους με την Ταϊβάν.

Υπενθυμίζεται ότι προχθές ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως οι ΗΠΑ θα παρέμβουν στρατιωτικά για να υπερασπιστούν την Ταϊβάν αν δεχθεί επίθεση από την Κίνα. 

«Αυτή είναι η δέσμευση που έχουμε αναλάβει», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, όταν ρωτήθηκε αν είναι διατεθειμένος να παρέμβει στρατιωτικά, αν η Ταϊβάν βρεθεί υπό απειλή. Η ευθύνη των ΗΠΑ να προστατεύσουν την Ταϊβάν είναι «ακόμη πιο ισχυρή», μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, συμπλήρωσε μιλώντας από το Τόκιο.

«Η Ταϊβάν είναι απαράγραπτο τμήμα των κινεζικών εδαφών. Το ζήτημα της Ταϊβάν είναι καθαρά εσωτερική υπόθεση για την Κίνα», υπογράμμισε ο Γουάνγκ Γουνμπίν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, μετά τις δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν. 

«Σε ζητήματα που αφορούν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα, η Κίνα δεν αφήνει περιθώριο συμβιβασμών ή υποχωρήσεων», υπογράμμισε ο Κινέζος αξιωματούχος. 

Με πληροφορίες από New York Times

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ