Η Κίνα ανακαλεί διαπιστεύσεις δημοσιογράφων των ΝΥΤ, Washington Post και Wall Street Journal

Η Κίνα ανακαλεί διαπιστεύσεις δημοσιογράφων των ΝΥΤ, Washington Post και Wall Street Journal Facebook Twitter
1

Η Κίνα ανακάλεσε τις διαπιστεύσεις Αμερικανών δημοσιογράφων που εργάζονται για τις εφημερίδες New York Times, Washington Post και Wall Street Journal, ζητώντας τους να παραδώσουν τις δημοσιογραφικές ταυτότητές τους μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων.

Το γεγονός αυτό ισοδυναμεί ντε φάκτο με απέλαση. Η απόφαση αυτή συνιστά την απάντηση στη «σκανδαλώδη» ενέργεια της Ουάσινγκτον να μειώσει σημαντικά τον αριθμό των Κινέζων στους οποίους επιτρέπεται να εργάζονται στις ΗΠΑ για λογαριασμό πέντε κινεζικών μέσων ενημέρωσης, ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας. Οι εν λόγω δημοσιογράφοι, οι διαπιστεύσεις των οποίων λήγουν φέτος, θα πρέπει να ενημερώσουν το υπουργείο Εξωτερικών μέσα σε διάστημα τεσσάρων ημερών και να παραδώσουν τη διαπίστευση εντός των επόμενων δέκα. «Δεν θα τους επιτραπεί στο εξής να εργάζονται ως δημοσιογράφοι στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, συμπεριλαμβανομένων και των ειδικών διοικητικών περιοχών του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Αυτόν τον μήνα, η αμερικανική κυβέρνηση μείωσε σημαντικά τον αριθμό των Κινέζων στους οποίους επιτρέπουν να εργάζονται σε κινεζικά μέσα ενημέρωσης στις ΗΠΑ, με αφορμή τους περιορισμούς που επιβάλει το Πεκίνο στον ξένο Τύπο. Η Κίνα είχε απειλήσει ότι θα λάμβανε αντίστοιχα μέτρα. Επίσης, η κινεζική κυβέρνηση ζήτησε από τα μέσα ενημέρωσης Voice of America, New York Times, Wall Street Journal, Washington Post και Time να δηλώσουν γραπτώς το προσωπικό τους, τη χρηματοδότησή τους, τις δραστηριότητές τους και τα ακίνητα που διαθέτουν στην Κίνα.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση απέλασης των δημοσιογράφων, τονίζοντας ότι το Πεκίνο θα πρέπει να αναθεωρήσει. «Λυπάμαι για την απόφαση που έλαβε σήμερα η Κίνα να εμποδίσει ακόμη περισσότερο τον διεθνή Τύπο να εργάζεται ελεύθερα, κάτι που ειλικρινά θα ήταν καλό για τους Κινέζους, σε αυτή τη δύσκολη περίοδο όπου η πληροφορία, η διαφάνεια, μπορούν να σώσουν ζωές», είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Στα τέλη Φεβρουαρίου, τρεις δημοσιογράφοι της Wall Street Journal απελάθηκαν από την Κίνα, ως αντίποινα για τον τίτλο ενός άρθρου της εφημερίδας που κρίθηκε ρατσιστικός από το Πεκίνο. Εν μέσω της επιδημίας του νέου κορωνοϊού, το Πεκίνο θεώρησε προσβλητικό τον τίτλο «Η Κίνα είναι ο πραγματικός ασθενής της Ασίας».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters/New York Times

Διεθνή
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γαλλία: Η κυβέρνηση αυξάνει την ασφάλεια σε χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις λόγω «πολύ υψηλού» κινδύνου τρομοκρατίας

Διεθνή / Γαλλία: Η κυβέρνηση αυξάνει την ασφάλεια σε χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις λόγω «πολύ υψηλού» κινδύνου τρομοκρατίας

Τα αυξημένα μέτρα έρχονται λίγες ημέρες μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του Παρισιού να ακυρώσει τη μεγάλη συναυλία της Παραμονής Πρωτοχρονιάς στα Ηλύσια Πεδία
LIFO NEWSROOM
«Η Ευρώπη οδεύει προς πολιτισμική εξαφάνιση»: Το νέο δόγμα Τραμπ για την ήπειρο 

Διεθνή / «Η Ευρώπη οδεύει προς πολιτισμική εξαφάνιση»: Το νέο δόγμα Τραμπ για την ήπειρο 

Το κείμενο διατυπώνει ευθεία πολιτική στήριξη σε ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης, υποστηρίζοντας ότι ορισμένες χώρες «κινδυνεύουν να γίνουν κατά πλειονότητα μη ευρωπαϊκές»
LIFO NEWSROOM
Βλαντιμίρ Πούτιν: Η φερόμενη ως κόρη του μιλά για τον πόλεμο στην Ουκρανία - «Λυπάμαι, δεν είμαι υπεύθυνη»

Διεθνή / Βλαντιμίρ Πούτιν: Η φερόμενη ως κόρη του μιλά για τον πόλεμο στην Ουκρανία - «Λυπάμαι, δεν είμαι υπεύθυνη»

Η 22χρονη εντοπίστηκε στο Παρίσι από Ουκρανό δημοσιογράφο, ο οποίος τη ρώτησε πώς αισθάνεται για τις πράξεις του Ρώσου προέδρου, ενώ την κάλεσε να επισκεφτεί το Κίεβο
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Νομοσχέδιο για τη σεξουαλική αγωγή ως «φραγμός» στη «woke ιδεολογία φύλου»

Διεθνή / Ιταλία: Νομοσχέδιο για τη σεξουαλική αγωγή ως «φραγμός» στη «woke ιδεολογία φύλου»

Ο υφυπουργός Παιδείας υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο, ενώ κατηγόρησε την Αριστερά ότι θέλει «να φέρνει drag queens και πορνοστάρ στα σχολεία για να μιλούν για σεξουαλική ρευστότητα και παρένθετη μητρότητα»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια