Πληθαίνουν τα προβλήματα για το TikTok, αφού στην Ιταλία ξεκινά επίσημη διαδικασία κατά της εφαρμογής, για παραβίαση των προσωπικών δεδομένων, από την αρμόδια ρυθμιστική αρχή.

 

Στις αρχές του καλοκαιριού, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων (EDPB) συγκρότησε μια taskforce για να ερευνήσει τις πρακτικές του TikTok, έπειτα από αίτημα της ιταλικής αρχής. Υπό έρευνα είναι η συγκεκριμένη εφαρμογή και από τις αρμόδιες αρχές στην Ολλανδία, τη Δανία, τη Γαλλία και τη Βρετανία.

 

Η Garante, όπως είναι γνωστή η ιταλική αρχή προστασίας δεδομένων, ανακοίνωσε ότι ξεκινά δική της διαδικασία ενάντια στο TikTok, παρότι είναι σε εξέλιξη η έρευνα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επειδή είναι «επείγουσα ανάγκη να προστατευτούν οι ανήλικοι Ιταλοί».

 

Η έρευνα που έκανε η Garante- από τον Μάρτιο- κατέληξε ότι οι μηχανισμοί εγγραφής του TikTok δεν προστατεύουν επαρκώς τα παιδιά. «Η απαγόρευση εγγραφής σε παιδιά κάτω των 13 ετών παρακάμπτεται εύκολα, με την εισαγωγή ψεύτικης ημερομηνίας γέννησης», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

 

Επίσης, η Garante έκρινε ότι οι πληροφορίες που παρέχονται στους χρήστες δεν είναι εξειδικευμένες για παιδιά και δεν λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες τους. Επιπλέον, δεν διευκρινίζεται για ποιους σκοπούς η εφαρμογή διατηρεί δεδομένα, ούτε υπάρχει σαφήνεια για τους διακανονισμούς μεταφοράς δεδομένων σε χώρες εκτός ΕΕ.

 

«Ύψιστη προτεραιότητά μας είναι η προστασία της ασφάλειας και των προσωπικών δεδομένων των χρηστών μας, ιδιαίτερα των νεαρών», απάντησε εκπρόσωπος του TikTok. Σημείωσε ότι πρόσφατα η εταιρεία έλαβε την αναφορά της ιταλικής αρχής και ακόμη αξιολογεί τα συμπεράσματα, ενώ είναι σε επαφή με την Garante για την παροχή πληροφοριών σε ό,τι αφορά τα ερωτήματα που τέθηκαν.

 

«Δεν συμφωνούμε με αρκετές από τις πλευρές της ανάλυσής τους και κάποια από τα συμπεράσματα», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του TikTok και αρνήθηκε να κάνει άλλο σχόλιο ενώ η εταιρεία συνεχίζει την αξιολόγηση της αναφοράς.

 

Με πληροφορίες από Politico

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr