Η Ινδία σταμάτησε να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο

Η Ινδία σταμάτησε να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο Facebook Twitter
φωτ.: ΕΡΑ
0

Τα κρατικά διυλιστήρια της Ινδίας σταμάτησαν να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο την περασμένη εβδομάδα καθώς οι εκπτώσεις μειώθηκαν αυτόν τον μήνα, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε χώρες να μην αγοράζουν πετρέλαιο από τη Μόσχα, δήλωσαν πηγές από το εν λόγω κλάδο.

Η Ινδία, που αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου παγκοσμίως, είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού αργού πετρελαίου που μεταφέρεται δια θαλάσσης, οι πωλήσεις του οποίου συνιστούν ένα σημαντικό έσοδο για τη Ρωσία καθώς διεξάγει πόλεμο στην Ουκρανία για τέταρτο έτος.

Τα κρατικά διυλιστήρια της χώρας, Indian Oil Corp, Hindustan Petroleum Corp, Bharat Petroleum Corp and Mangalore Refinery Petrochemical Ltd –δεν έχουν αναζητήσει ρωσικό αργό πετρέλαιο την τελευταία εβδομάδα περίπου, δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters τέσσερις πηγές που γνωρίζουν τα σχέδια αγοράς των διυλιστηρίων.

Τα τέσσερα διυλιστήρια που αγοράζουν συστηματικά ρωσικό πετρέλαιο σε μόνιμη βάση έχουν στραφεί στις spot αγορές για να αναπληρώσουν τις προμήθειες, κυρίως με ποιότητες της Μέσης Ανατολής, όπως το αργό Murban του Αμπού Ντάμπι και το πετρέλαιο της Δυτικής Αφρικής, ανέφεραν πηγές.  Τα ιδιωτικά διυλιστήρια Reliance Industries και Nayara Energy, τα πλειοψηφικά πακέτα των μετοχών των οποίων κατέχουν ρωσικές επιχειρήσεις συμπεριλαμβανομένης την μεγαλύτερης πετρελαϊκής εταιρείας Rosneft, έχουν ετήσιες εμπορικές συμφωνίες με τη Μόσχα και είναι οι μεγαλύτεροι αγοραστές ρωσικού πετρελαίου στην Ινδία.

Στις 14 Ιουλίου ο Τραμπ απείλησε με δασμούς 100% τις χώρες που θα αγοράσουν ρωσικό πετρέλαιο εκτός αν η Μόσχα καταλήξει σε ειρηνευτική συμφωνία με την Ουκρανία.

Τα ινδικά διυλιστήρια αποσύρονται από το ρωσικό αργό πετρέλαιο, καθώς οι εκπτώσεις μειώνονται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2022, όταν επιβλήθηκαν για πρώτη φορά οι δυτικές κυρώσεις στη Μόσχα, λόγω των χαμηλότερων ρωσικών εξαγωγών και της σταθερής ζήτησης, ανέφεραν οι πηγές. Τα διυλιστήρια φοβούνται ότι οι τελευταίοι περιορισμοί της ΕΕ θα μπορούσαν να περιπλέξουν το εξωτερικό εμπόριο, συμπεριλαμβανομένης της άντλησης κεφαλαίων — ακόμη και για τους αγοραστές που τηρούν το ανώτατο όριο τιμών. Η Ινδία επανέλαβε την αντίθεσή της στις «μονομερείς κυρώσεις».

Ο Τραμπ ανακοίνωσε την Τετάρτη την επιβολή δασμών 25% σε προϊόντα που εισάγονται από την Ινδία από την 1η Αυγούστου, αλλά πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη. Ο ίδιος προειδοποίησε επίσης για πιθανές ποινές για αγορά ρωσικών όπλων και πετρελαίου.

Τη Δευτέρα ο Τραμπ μείωσε τις ημέρες της προθεσμίας που έδωσε στη Ρωσία για να καταλήξει σε κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία στις 10-12 από τις 50, λέγοντας ότι αν η Μόσχα δεν καταλήξει σε ειρηνευτική συμφωνία με την Ουκρανία θα επιβάλει δευτερογενείς κυρώσεις στους αγοραστές προϊόντων που εξάγει η Ρωσία.

Η Ρωσία είναι ο κορυφαίος προμηθευτής της Ινδίας σε αργό πετρέλαιο καθώς καλύπτει το 35% των συνολικών προμηθειών της Ινδίας

Τα ιδιωτικά διυλιστήρια αγόρασαν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2025, περίπου το 60% του ρωσικού εισαγόμενου αργού πετρελαίου που αντιστοιχεί κατά μέσο όρο σε 1,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, ενώ τα κρατικά διυλιστήρια που ελέγχουν πάνω από το 60% των 5, 2 εκατομμυρίων βαρελιών που διυλίζονται ημερησίως, αγόρασαν το υπόλοιπο.

Το διυλιστήριο Reliance, σε μια ασυνήθιστη κίνηση όπως ανέφεραν οι έμποροι, αγόρασε αυτό τον μήνα αργό πετρέλαιο Murban του Αμπού Ντάμπι, το οποίο θα φορτωθεί τον Οκτώβριο.

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Από το Παρίσι στον Νέο Δελχί: Πώς η Ινδία κατάφερε να γίνει υπερδύναμη στις τηγανητές πατάτες

Διεθνή / Από το Παρίσι στο Νέο Δελχί: Πώς η Ινδία κατάφερε να γίνει υπερδύναμη στις τηγανητές πατάτες

Μόνο τον Φεβρουάριο, οι εξαγωγές προτηγανισμένης πατάτας από την Ινδία ξεπέρασαν τις 20.000 τόνους σε έναν μήνα. Σε ετήσια βάση, εξήγαγε 181.773 τόνους, σημειώνοντας αύξηση 45% σε σχέση με πέρυσι.
LIFO NEWSROOM
Η Ινδία λογοκρίνει την ταινία «Superman» - «Κόπηκαν» τα φιλιά με τη Λόις Λέιν

Διεθνή / Η Ινδία λογοκρίνει την ταινία «Superman» - «Κόπηκαν» τα φιλιά με τη Λόις Λέιν

Οι αλλαγές προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις, με τους επικριτές να υποστηρίζουν ότι ενώ τα συναινετικά φιλιά λογοκρίνονται, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στις σκηνές βίας ή σεξιστικής συμπεριφοράς
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ζελένσκι Κάρολος Ουκρανία

Διεθνή / Ο βασιλιάς Κάρολος υποδέχθηκε με τιμές τον Ζελένσκι στο Ουίνδσορ – Κόκκινο χαλί στη Ντάουνινγκ Στριτ

Ο Ουκρανός πρόεδρος αναμένεται να έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες στο πλαίσιο του λεγόμενου «συνασπισμού των προθύμων»
LIFO NEWSROOM
Η Χαμάς επιστρέφει στη Γάζα: Η εκεχειρία του Τραμπ κρέμεται από μια κλωστή

Διεθνή / Η Χαμάς επιστρέφει στη Γάζα: Η εκεχειρία του Τραμπ κρέμεται από μια κλωστή

Δύο εβδομάδες μετά την εκεχειρία στη Γάζα, η Χαμάς επιδιώκει ρόλο στη μεταπολεμική διοίκηση, αμφισβητώντας το ειρηνευτικό σχέδιο του Τραμπ - Οι συγκρούσεις στα σύνορα και οι πιέσεις των ΗΠΑ αυξάνουν τον κίνδυνο νέας ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή
LIFO NEWSROOM
Λούβρο: Η εταιρεία πίσω από το αναβατόριο της ληστείας κάνει καμπάνια με χιούμορ

Διεθνή / Ληστεία στο Λούβρο: «Μεταφέρουμε τους θησαυρούς σας γρήγορα και αθόρυβα» - Η viral διαφήμιση της εταιρείας του ανυψωτικού

«Δώστε στην ομάδα μάρκετινγκ μια καλή αύξηση» ήταν ένα από τα δεκάδες σχόλια των χρηστών, κάτω από τη διαφήμιση του ανυψωτικού που χρησιμοποίησαν οι δράστες της κινηματογραφικής ληστείας
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Άντριου: Το οικόσημο του αφαιρέθηκε από το κάστρο του Ουίνδσορ - Μία κίνηση με ισχυρό συμβολισμό

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: Το οικόσημο του αφαιρέθηκε από το κάστρο του Ουίνδσορ - Μία κίνηση με ισχυρό συμβολισμό

Στην περίπτωση του αδελφού του βασιλιά Καρόλου, η κίνηση αυτή είναι εξαιρετικά σπάνια και πολύ σοβαρή - Δείχνει δημόσια ντροπή ή αποπομπή από τον θεσμό
LIFO NEWSROOM
ΠΟΥ: Η κατάσταση στη Γάζα παραμένει καταστροφική παρά την εκεχειρία

Διεθνή / ΠΟΥ: Η κατάσταση στη Γάζα παραμένει καταστροφική παρά την εκεχειρία

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ δηλώνει ότι έχει σημειωθεί ελάχιστη βελτίωση στην ποσότητα της ανθρωπιστικής βοήθειας που εισέρχεται στη Γάζα από τότε που τέθηκε σε ισχύ η εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ - Χαμάς
LIFO NEWSROOM
ΜΕΛΟΝΙ ΙΣΡΑΗΛ ΜΕΤΡΑ

Διεθνή / Μελόνι: «Η Ιταλία έτοιμη να υποστηρίξει» τις κυρώσεις της ΕΕ κατά του Ισραήλ για την επέκταση οικισμών

Χαρακτήρισε επίσης, «απαράδεκτες τις βίαιες δηλώσεις» ορισμένων Ισραηλινών αξιωματούχων - Τι είπε για την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης από την Ιταλία
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Άντριου: Μήπως ο τίτλος του δούκα του Γιορκ είναι καταραμένος;

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: Μήπως ο τίτλος του δούκα του Γιορκ είναι καταραμένος;

Ο πρίγκιπας Άντριου δεν είναι ο πρώτος δούκας του Γιορκ που βρίσκεται στο επίκεντρο ενός σκανδάλου - Αποκεφαλισμοί, προδοσίες και άσχημες ειδήσεις έχουν σημαδέψει την ιστορία του τίτλου
LIFO NEWSROOM