24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

Η ΙΚΕΑ κλείνει προσωρινά τα καταστήματά της στη Ρωσία, προειδοποιεί για αυξήσεις τιμών

Η ΙΚΕΑ κλείνει προσωρινά τα καταστήματά της στη Ρωσία, προειδοποιεί για αύξηση τιμών Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/Αρχείο
0

Η IKEA, η μεγαλύτερη μάρκα επίπλων στον κόσμο, κλείνει τα καταστήματά της στη Ρωσία ενώ διακόπτει τη γραμμή προμήθειας προς Ρωσία και Λευκορωσία, ακολουθώντας ανάλογες κινήσεις άλλων δυτικών εταιριών, μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Η είδηση, που ανακοινώθηκε σήμερα, ήρθε αφού ο διευθυντής λιανικής του Ομίλου Ingka, ιδιοκτήτης των ΙΚΕΑ, δήλωσε στο Reuters ότι αναμένεται να αυξηθούν οι τιμές κατά μέσο όρο σε ποσοστό 12% αυτό το οικονομικό έτος, από 9% που ήταν προηγουμένως, εν μέσω του αυξανόμενου κόστους των πρώτων υλών και των διαταραχών στην αλυσίδα εφοδιασμού. 


Ενώ μια σειρά από διεθνείς εταιρείες έχουν ήδη σταματήσει τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία λόγω του πολέμου και των επακόλουθων κυρώσεων κατά της χώρας, η ΙΚΕΑ είναι μία από τις πρώτες που σταμάτησε τις συναλλαγές της και με τη Λευκορωσία. 

«Ο καταστροφικός πόλεμος στην Ουκρανία είναι μια ανθρώπινη τραγωδία και η βαθύτατη ενσυναίσθηση και οι ανησυχίες μας αφορούν στα εκατομμύρια των ανθρώπων που επηρεάστηκαν (από τον πόλεμο)», ανέφεραν σε κοινή δήλωση η ιδιοκτήτρια Inter IKEA και ο Όμιλος Ingka.

«Ο πόλεμος έχει τεράστιο ανθρώπινο αντίκτυπο και έχει ως αποτέλεσμα σοβαρές διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού και τις συνθήκες του εμπορίου, γι' αυτό οι όμιλοι της εταιρείας αποφάσισαν να σταματήσουν προσωρινά τις δραστηριότητες της ΙΚΕΑ στη Ρωσία», ανέφεραν.

Η Inter IKEA είναι υπεύθυνη για την προμήθεια, ενώ ο όμιλος Ingka είναι ο κύριος παγκόσμιος λιανοπωλητής με 17 καταστήματα στη Ρωσία και ένα κέντρο διανομής.

Από τον περασμένο Αύγουστο, η Ρωσία ήταν η 10η μεγαλύτερη αγορά της ΙΚΕΑ με λιανικές πωλήσεις 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, ή αντίστοιχα ποσοστό 4% των συνολικών λιανικών πωλήσεων.

Η απόφαση για παύση των εργασιών στη Ρωσία επηρεάζει 15.000 υπαλλήλους και ο Διευθυντής Λιανικών Επιχειρήσεων του Ομίλου Ingka, Tolga Oncu, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι όλο το προσωπικό θα πληρωθεί, σε ρούβλια, τουλάχιστον για τους επόμενους τρεις μήνες.

«Οι όμιλοι της εταιρείας θα εξασφαλίσουν σταθερότητα στην απασχόληση και το εισόδημα και θα παρέχουν (στους υπαλλήλους) υποστήριξη σε αυτούς και τις οικογένειές τους στην περιοχή», ανέφερε η ΙΚΕΑ.

Η IKEA παράγει μοριοσανίδες και προϊόντα με βάση το ξύλο σε τρεις εγκαταστάσεις στη Ρωσία και έχει περίπου 50 άμεσους προμηθευτές στη χώρα, οι οποίοι παράγουν ένα ευρύ φάσμα προϊόντων για τη ρωσική αγορά.

Το μεγαλύτερο μέρος των προϊόντων που κατασκευάζονται στη Ρωσία πωλούνται στην εγχώρια αγορά. Τα προϊόντα που παράγονται στη Ρωσία και εξάγονται σε άλλες αγορές αποτελούν λιγότερο από το 1% των προϊόντων της ΙΚΕΑ.

Ο Διευθυντής Προμηθειών Βασικών Επιχειρήσεων της Inter IKEA, Henrik Elm, τόνισε σε κοινή συνέντευξη με τον Oncu ότι οι αποφάσεις ελήφθησαν προτού η Ευρωπαϊκή Ένωση εγκρίνει την Τετάρτη νέες κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας για τον υποστηρικτικό της ρόλο στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. 

Αντίθετα με τη Ρωσία, η Λευκορωσία είναι μια καθαρά αγορά προμηθειών για την ΙΚΕΑ καθώς δεν διαθέτει καταστήματα στη χώρα.

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο βασιλιάς Κάρολος φόρεσε τη γραβάτα με τις ελληνικές σημαίες για να τιμήσει τον Κωνσταντίνο

Διεθνή / Ο βασιλιάς Κάρολος φόρεσε τη γραβάτα με τις ελληνικές σημαίες για να τιμήσει τον Κωνσταντίνο

Ο Βρετανός μονάρχης ήταν απών στο μνημόσυνο για τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο - Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες που ο Κάρολος φορά τη γραβάτα, σύμβολο της ελληνικής καταγωγής του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Τι συμβαίνει με τον πρίγκιπα Ουίλιαμ; Ακύρωσε την παρουσία του στο μνημόσυνο του Κωνσταντίνου στο... παρά πέντε

Διεθνή / Τι συμβαίνει με τον πρίγκιπα Ουίλιαμ; Ακύρωσε την παρουσία του στο μνημόσυνο του Κωνσταντίνου στο παρά πέντε

Μόλις 46 λεπτά πριν την έναρξη της τελετής ειδοποιήθηκαν οι προσκεκλημένοι πως ο διάδοχος του θρόνου δεν θα δώσει το παρών - Επιστρέφει στο προσκήνιο ο πρίγκιπας Άντριου; 
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Βασιλική οικογένεια Βρετανίας: Πέθανε ο Τόμας Κίνγκστον, σύζυγος της Γκαμπριέλα Γουίνδσορ

Διεθνή / Πέθανε στα 45 του χρόνια ο Τόμας Κίνγκστον, μέλος της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας

«Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα ενημερώθηκαν για τον θάνατο του, όσοι τον γνώριζαν θρηνούν ένα πολυαγαπημένο μέλος της οικογένειας», ανέφερε το παλάτι του Μπάκινγκχαμ
NEWSROOM