ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Η χειρότερη τραγωδία της χρονιάς στη Μεσόγειο - Φόβοι για δεκάδες νεκρούς μετανάστες

Η χειρότερη τραγωδία της χρονιάς στη Μεσόγειο - Φόβοι για δεκάδες νεκρούς μετανάστες Facebook Twitter
12

Οι οργανώσεις μιλάνε για το χειρότερο ναυάγιο της χρονιάς στη Μεσόγειο και φοβούνται πως οι νεκροί θα είναι δεκάδες, ίσως και πάνω από εκατό. Από 110 ως και 250 μετανάστες — κατά τις θεαματικά διαφορετικές εκτιμήσεις που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από διαφορετικές πηγές — αγνοούνται μετά το ναυάγιο δεμένων μεταξύ τους πλεούμενων στη Μεσόγειο, ανοικτά της Λιβύης.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών χαρακτήρισε την τραγωδία «τη χειρότερη» του είδους φέτος. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), άλλοι σχεδόν 150 από τους μετανάστες σε πλεούμενο στα ανοικτά της λιβυκής πόλης Χομς (δυτικά) διασώθηκαν.

Το λιβυκό ναυτικό, στο οποίο υπάγεται διοικητικά η ακτοφυλακή, ανακοίνωσε ότι θα οδηγηθούν σε κέντρα κράτησης παράτυπων μεταναστών — όπου επικρατούν συνθήκες τις οποίες επικρίνουν πολύ συχνά ΜΚΟ και διεθνείς οργανισμοί.

Ο ΔΟΜ και το λιβυκό πολεμικό ναυτικό έδωσαν αρκετά διαφορετικές εκτιμήσεις για τον αριθμό των αγνοουμένων και των διασωθέντων στα ανοικτά της Λιβύης, χώρας που παραμένει βυθισμένη στο χάος από το 2011, με τις αμείλικτες συγκρούσεις για την εξουσία να συνεχίζονται και ένοπλες ομάδες να προσπαθούν να επιβάλλουν η καθεμιά τον δικό της νόμο.

Σύμφωνα με μια εκπρόσωπο του γραφείου του ΔΟΜ στη Λιβύη, 145 μετανάστες διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν στη Χομς, 120 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης. Ορισμένοι επιζήσαντες ανέφεραν πως ακόμη 150 μετανάστες επέβαιναν στο δικό τους πλεούμενο.

Ο Αγιούμπ Κάσεμ, εκπρόσωπος του πολεμικού ναυτικού της Λιβύης, από τη δική του πλευρά ανέφερε πως «διασώθηκαν 134 μετανάστες και ανασύρθηκε ένα πτώμα, ενώ άλλοι 115 μετανάστες αγνοούνται».

Στους διασωθέντες συγκαταλέγονται πολίτες της Ερυθραίας, του Σουδάν αλλά και Παλαιστίνιοι, που επρόκειτο να μεταφερθούν σε «κέντρα υποδοχής», πρόσθεσε.

Ένα κέντρο κράτησης στην Τατζούρα, στην Τρίπολη, που τελεί υπό πολιορκία από τον Απρίλιο, βομβαρδίστηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δεκάδες μετανάστες.

Η ομάδα της μη κυβερνητικής οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins sans Frontières, MSF) ωστόσο έκανε λόγο, επικαλούμενη επίσης μαρτυρίες ναυαγών που διασώθηκαν, ότι οι μετανάστες που είχαν επιβιβαστεί σε τρία πλεούμενα δεμένα ανάμεσά τους για να προσπαθήσουν να φθάσουν στις ακτές της Ιταλίας ήταν περίπου 400, κάτι που σημαίνει ότι αγνοούνται τουλάχιστον 250 άνθρωποι στη Μεσόγειο.

Ο Ζουλιάν Ρεκμάν, ο επικεφαλής της αποστολής των MSF για τη Λιβύη, που έχει την έδρα της στην Τύνιδα, ανέφερε ότι διασωθέντες είπαν πως αυτοί που τους βοήθησαν αρχικά ήταν ψαράδες, όχι η λιβυκή ακτοφυλακή.

«Οι άνθρωποι ήταν σε κατάσταση σοκ. Ένας άνδρας που τον έβγαλαν από το νερό ενώ πνιγόταν είδε όλη του την οικογένεια να χάνεται», δήλωσε και πρόσθεσε πως έχουν σωθεί ελάχιστα παιδιά: «Προφανώς, πολλά άλλα χάθηκαν».

Το νέο πολύνεκρο ναυάγιο αυξάνει τον απολογισμό των θυμάτων στη Μεσόγειο φέτος σε πάνω από 600 νεκρούς και σημαίνει πως το 2019 οδεύει για γίνει η έκτη συναπτή χρονιά που θα καταγραφούν πάνω από 1.000 στο πλαίσιο της κρίσης των προσφύγων και των μεταναστών, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Διεθνή
12

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΕΙΒΙΝΤ ΚΟΠΕΡΦΙΛΝΤ ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΙΝ ΝΤΕΙΒΙΝΤ ΜΠΛΕΙΝ

Διεθνή / Αρχεία του FBI αποκαλύπτουν στενές σχέσεις του Έπσταϊν με τον Ντέιβιντ Κόπερφιλντ και τον Ντέιβιντ Μπλέιν

Οι διάσημοι ταχυδακτυλουργοί Ντέιβιντ Μπλέιν και Ντέιβιντ Κόπερφιλντ είχαν στενές σχέσεις με τον Τζέφρι Έπσταϊν σύμφωνα με αρχεία από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης
THE LIFO TEAM
Πρώτη φορά ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ μίλησε για τους LGBTQ+ Καθολικούς - και έβαλε όριο στις ευλογίες

Διεθνή / Πρώτη φορά ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ μίλησε για τους LGBTQ+ Καθολικούς και έβαλε όριο στις ευλογίες

Ο πρώτος Αμερικανός Πάπας δήλωσε ότι η Εκκλησία δεν πρέπει να διχάζεται γύρω από τη σεξουαλικότητα, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι δεν σκοπεύει να πάει πέρα από τη γραμμή του Φραγκίσκου για τις άτυπες ευλογίες ομόφυλων ζευγαριών.
THE LIFO TEAM
Ο γκέι Καθολικός σχεδιαστής που ντύνει τον Πάπα

Διεθνή / Ο γκέι Καθολικός σχεδιαστής που ντύνει τον Πάπα

Ο Ιταλός Filippo Sorcinelli δημιουργεί εδώ και πάνω από 20 χρόνια τελετουργικά άμφια για το Βατικανό. Μετά τον Βενέδικτο ΙΣΤ΄ και τον Φραγκίσκο, τα σχέδιά του φορέθηκαν και από τον Πάπα Λέοντα ΙΔ΄, που βρέθηκε στη λίστα της Vogue με τους πιο καλοντυμένους ανθρώπους του 2025.
THE LIFO TEAM
NATO ΙΡΑΝ

Διεθνή / Politico: Γιατί ο πόλεμος στο Ιράν δείχνει ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι έτοιμο να πολεμήσει τη Ρωσία

Από τις ελλείψεις σε πυρομαχικά μέχρι την ανεπαρκή χρηματοδότηση των ναυτικών δυνάμεων, η συμμαχία φαίνεται να βρίσκεται αρκετά μακριά από το να είναι πραγματικά έτοιμη για πόλεμο
THE LIFO TEAM