Η Γερμανία υιοθετεί στρατηγική Νότιας Κορέας για τον κορωνοϊό - Περισσότερα τεστ και γεωεντοπισμός

Η Γερμανία υιοθετεί στρατηγική Νότιας Κορέας για τον κορωνοϊό - Περισσότερα τεστ και γεωεντοπισμός Facebook Twitter
0

Το Βερολίνο υιοθετεί τη στρατηγική της Νότιας Κορέας για να εμποδίσει τον κορεσμό των νοσοκομείων του, όπου καταγράφονται ελλείψεις προσωπικού, με πολλαπλασιασμό των διαγνωστικών τεστ και ασθενείς σε καραντίνα.

Η Γερμανία, η οποία συχνά αναφέρεται ως υπόδειγμα στην Ευρώπη όσον αφορά τη διαχείριση της πανδημίας, πραγματοποιεί ήδη, σύμφωνα με τις αρχές, από 300.000 έως 500.000 διαγνωστικά τεστ την εβδομάδα, ρυθμός ταχύτερος από εκείνον πολλών ευρωπαίων γειτόνων της, ιδιαίτερα από εκείνον της Γαλλίας, η οποία κάνει τεστ μόνο στους ασθενείς με σοβαρή παθολογία.

Η Γερμανία υιοθετεί στρατηγική Νότιας Κορέας για τον κορωνοϊό - Περισσότερα τεστ και γεωεντοπισμός Facebook Twitter

Μάλιστα, η κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ δεν λογαριάζει να σταματήσει εκεί: έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο επικαλούνται μέσα ενημέρωσης, προτείνει μια στρατηγική εμπνευσμένη από τη Νότια Κορέα, με όχι λιγότερα από 200.000 τεστ την ημέρα.

Θα γίνονται πλέον τεστ σε όλους όσοι πιστεύουν πως έχουν προσβληθεί από τον Covid-19, καθώς και σε όλα τα πρόσωπα που μπορεί να έχουν έρθει σε επαφή με ασθενή, όπως προβλέπεται από το εν λόγω έγγραφο. Αυτήν τη στιγμή τα διαγνωστικά τεστ γίνονται στους ανθρώπους που είναι άρρωστοι και έχουν έρθει σε επαφή με πρόσωπο θετικό στον κορωνοϊό.

Γεωεντοπισμός

 

Εξάλλου,  γεωεντοπισμός, εργαλείο που χρησιμοποιήθηκε από τη Σεούλ, χαρακτηρίζεται στο έγγραφο «αναπόφευκτος μακροπρόθεσμα», ώστε να μπορέσει ο πληθυσμός να παρακολουθεί τα μέρη όπου βρίσκονται άνθρωποι που έχουν διαγνωστεί θετικοί.

«Η Νότια Κορέα μπορεί να είναι το υπόδειγμα» παρά τις πολιτιστικές διαφορές μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε χθες, Κυριακή, στην εφημερίδα FAZ ο Λόταρ Βίλερ, ο υπεύθυνος του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, το οποίο έχει αναλάβει να καθοδηγήσει τη Γερμανία στη μάχη εναντίον της πανδημίας. Μίλησε μάλιστα συγκεκριμένα για τον «γεωεντοπισμό».

Η Γερμανία υιοθετεί στρατηγική Νότιας Κορέας για τον κορωνοϊό - Περισσότερα τεστ και γεωεντοπισμός Facebook Twitter

Μια ζωηρή συζήτηση έχει αρχίσει ήδη για το θέμα αυτό στη Γερμανία, όπου η προστασία των ιδιωτικών δεδομένων θεωρείται ιερή και απαραβίαστη έπειτα από δύο δικτατορίες που έζησε η χώρα μέσα στον 20ό αιώνα.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Νότια Κορέα έχει αναφερθεί ως υπόδειγμα: μαζικά διαγνωστικά τεστ, απομόνωση των μολυσμένων προσώπων, ιχνηλάτηση με τεχνολογικά μέσα και στη συνέχεια υποβολή σε διαγνωστικά τεστ των προσώπων με τα οποία τα μολυσμένα πρόσωπα είχαν έρθει σε επαφή.

Με 389 θανάτους μέχρι στιγμής σε 52.547 κρούσματα και ποσοστό θνητότητας μόλις 0,7%, η κατάσταση στη Γερμανία απέχει πολύ από το να είναι τόσο δραματική όσο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Πάντως, ο Βίλερ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η χώρα να γνωρίσει τελικά μια κατάσταση όπως αυτή της Ιταλίας, με τα νοσοκομεία να μην μπορούν να ανταποκριθούν.

Μπορεί η Γερμανία να είναι εφοδιασμένη με ένα «εξαιρετικό σύστημα υγείας, ίσως ένα από τα καλύτερα του κόσμου», σύμφωνα με την Άνγκελα Μέρκελ, ωστόσο η πανδημία φέρνει στο φως τα κακά του γερμανικού υγειονομικού συστήματος.

Η Γερμανία διαθέτει περισσότερες από 25.000 κλίνες εντατικής θεραπείας με αναπνευστική υποστήριξη. Όμως «τους τελευταίους μήνες ορισμένες κλίνες εντατικής θεραπείας έχουν κλείσει επειδή δεν υπήρχε διαθέσιμο αρκετό εξειδικευμένο προσωπικό» λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράιχαρντ Μπούσε, ειδικός στην οικονομία της υγείας στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Βερολίνου.

Επίσης, υπάρχουν εδώ και χρόνια περίπου 17.000 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού που δεν έχουν καλυφθεί. Η κατάσταση είναι τέτοια ώστε πολλά νοσηλευτικά ιδρύματα, όπως το μεγάλο νοσοκομείο La Charité του Βερολίνου, αναγκάστηκαν να απευθύνουν έκκληση σε φοιτητές τις ιατρικής ή σε συνταξιούχους του τομέα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ