Η Γερμανία θέλει να βάλει τέλος στα κινητά τηλέφωνα την ώρα της οδήγησης

Η Γερμανία θέλει να βάλει τέλος στα κινητά τηλέφωνα την ώρα της οδήγησης Facebook Twitter
0

Όποιος οδηγεί, δεν μπορεί να τηλεφωνεί ταυτόχρονα με το κινητό και αυτός θα πρέπει να γίνει σαφές στη Γερμανία.

Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο εγκρίνει νομοθετικό διάταγμα που αυστηροποιεί την χρήση κινητού κι άλλων ψηφιακών συσκευών την ώρα οδήγησης. Τα στατιστικά στοιχεία μιλούν από μόνα τους για την αναγκαιότητα αυτού του μέτρου. Η απόσπαση της προσοχής ενός οδηγού διάρκειας ενός δευτερολέπτου που τρέχει με ταχύτητα 50 χιλιομέτρων την ώρα σημαίνει 14 μέτρα τυφλής οδήγησης.

«Η απόσπαση προσοχής αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο πρόκλησης δυστυχημάτων» επιμένει ο γερμανός υπουργός Μεταφορών Αλεξάντερ Ντόμπριντ. Έτσι, η απαγόρευση χρήσης κινητού και τηλεφώνου στο αυτοκίνητο διευρύνεται και συμπεριλαμβάνει πλέον όλες τις συσκευές που χρησιμεύουν στην ενημέρωση, στην επικοινωνία ή την οργάνωση, όπως διευκρινίζεται στο νομοθετικό διάταγμα. Με άλλα λόγια τάμπλετ ή μικροί ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Συνεχίζει να επιτρέπεται η τηλεφωνική επικοινωνία μέσω πλήκτρων ή αφής πάνω στην οθόνη, χωρίς να παίρνει ο οδηγός τη συσκευή στα χέρια του. Επιτρέπονται τα τηλεφωνήματα με σύνδεση του τηλέφωνο μέσω Bluetooth ή άλλων συναφών τρόπων με μια γρήγορη ματιά στη συσκευή. Τώρα τι σημαίνει «γρήγορη», είναι θέμα υποκειμενικής εκτίμησης.


Ο υπουργός Μεταφορών δεν έχει αφήσει καμιά αμφιβολία ότι το νέο νομοθετικό διάταγμα θα «δείξει τα δόντια του». Το πρόστιμο ανεβαίνει από 60 ευρώ στα 100 ευρώ. Όταν η παράβαση συνοδεύεται και από υλικές ζημιές το πρόστιμο διπλασιάζεται με αφαίρεση της άδειας για ένα μήνα. Ακόμη και οι ποδηλάτες θα πρέπει να βάλουν το χέρι του βαθύτερα στην τσέπη από 25 ευρώ στα 55 ευρώ.

Η χρήση κινητού επιτρέπεται όταν το αυτοκίνητο βρίσκεται σταθμευμένο και η μηχανή είναι σβηστή, όχι όμως όταν βρίσκεται σε λειτουργία και με τον οδηγό να περιμένει το πράσινο σε σηματοδότη. Πως θα λειτουργήσουν στην πράξη οι νέες ρυθμίσεις και εάν θα συμβάλουν στην μείωση των τροχαίων, θα το δείξει το μέλλον. «Για μένα είναι σωστή μια πιο επισταμένη πρόληψη ακόμη κι αν γίνεται με πιο αυστηρά πρόστιμα», δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδικάτου της Αστυνομίας Όλιβερ Μάλχοβ. «Σημαντικοί όμως είναι και οι έλεγχοι». Τα ραντάρ και η φωτογράφιση των οδηγών που υπερβαίνουν όριο ταχύτητας δεν «πιάνει» κι αυτούς που τηλεφωνούν κρατώντας κινητό εν ώρα οδήγησης. Γι αυτό και σε περίπτωση ατυχήματος θα πρέπει να ελέγχονται εξονυχιστικά τα κινητά. Ο προβληματισμός για την χρήση όλων αυτών των ηλεκτρονικών συσκευών που αποσπούν την προσοχή του οδηγού θα πρέπει να μεταφερθεί και στους πεζούς που περπατούν διαβάζοντας την ηλεκτρονική τους αλληλογραφία.

πηγή: Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βλαντιμίρ Πούτιν: Η φερόμενη ως κόρη του μιλά για τον πόλεμο στην Ουκρανία - «Λυπάμαι, δεν είμαι υπεύθυνη»

Διεθνή / Βλαντιμίρ Πούτιν: Η φερόμενη ως κόρη του μιλά για τον πόλεμο στην Ουκρανία - «Λυπάμαι, δεν είμαι υπεύθυνη»

Η 22χρονη εντοπίστηκε στο Παρίσι από Ουκρανό δημοσιογράφο, ο οποίος τη ρώτησε πώς αισθάνεται για τις πράξεις του Ρώσου προέδρου, ενώ την κάλεσε να επισκεφτεί το Κίεβο
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Νομοσχέδιο για τη σεξουαλική αγωγή ως «φραγμός» στη «woke ιδεολογία φύλου»

Διεθνή / Ιταλία: Νομοσχέδιο για τη σεξουαλική αγωγή ως «φραγμός» στη «woke ιδεολογία φύλου»

Ο υφυπουργός Παιδείας υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο, ενώ κατηγόρησε την Αριστερά ότι θέλει «να φέρνει drag queens και πορνοστάρ στα σχολεία για να μιλούν για σεξουαλική ρευστότητα και παρένθετη μητρότητα»
LIFO NEWSROOM
Το Σαν Φρανσίσκο μηνύει 10 πολυεθνικές για  τα «εθιστικά» υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα

Διεθνή / Το Σαν Φρανσίσκο μηνύει 10 πολυεθνικές για  τα «εθιστικά» υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα

Η αγωγή ισχυρίζεται ότι οι εταιρείες γνώριζαν ότι τα προϊόντα τους ήταν «επικίνδυνα για κατανάλωση» και χρησιμοποιούσαν «παραπλανητικές τακτικές» για να τα προωθήσουν
LIFO NEWSROOM
New York Times: Προσφεύγουν κατά του Πενταγώνου για τους νέους περιορισμούς στον Τύπο

Διεθνή / New York Times: Προσφεύγουν κατά του Πενταγώνου για τους νέους περιορισμούς στον Τύπο

Πρόσφατα τέθηκαν σε ισχύ νέοι όροι διαπιστεύσεων που απαγορεύουν στους δημοσιογράφους να ζητούν πληροφορίες οι οποίες δεν έχουν εγκριθεί εκ των προτέρων από την πολιτική ηγεσία
LIFO NEWSROOM