Η Γερμανία δεν αποκλείει αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία στην περίπτωση κατάπαυσης πυρός

Η Γερμανία δεν αποκλείει αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία στο πλαίσιο κατάπαυσης πυρός Facebook Twitter
Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Ανναλένα Μπέρμποκ / Φωτ.: ΕΡΑ
0

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Ανναλένα Μπέρμποκ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αναπτυχθούν στρατιώτες της Bundeswehr στην Ουκρανία στο πλαίσιο οποιασδήποτε μελλοντικής συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.

Μιλώντας πριν από τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, με θέμα τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Μπέρμποκ δήλωσε ότι «η γερμανική πλευρά θα υποστηρίξει οτιδήποτε εξυπηρετεί την ειρήνη στο μέλλον», προσθέτοντας ότι θα το κάνει «με όλες της τις δυνάμεις». 

Τις τελευταίες εβδομάδες, η άφιξη χιλιάδων στρατιωτών της Βόρειας Κορέας στην Ουκρανία αναζωπύρωσε τη συζήτηση σχετικά με το αν θα πρέπει να σταλούν ευρωπαϊκά στρατεύματα για να βοηθήσουν τον στρατό του Κιέβου να αποκρούσει τη Ρωσία και τους συμμάχους της στο πλαίσιο μιας συντονισμένης ειρηνευτικής συμφωνίας. Και αυτό παρόλο που δεν υπάρχει επί του παρόντος καμία συμφωνία.

Η ομάδα του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να αναγκάσει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να στείλουν στρατιώτες για να στελεχώσουν τη διαχωριστική γραμμή που χωρίζει τη Ρωσία και την Ουκρανία, στο πλαίσιο του σχεδίου της για τον τερματισμό του πολέμου.

Η νέα κορυφαία διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κάγια Κάλλας, δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι «δεν αποκλείει τίποτα» όσον αφορά τον καθορισμό μιας ευρωπαϊκής στρατιωτικής παρουσίας στο εσωτερικό της Ουκρανίας ως μέρος οποιασδήποτε συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, αλλά δήλωσε ότι εναπόκειται στο Κίεβο να αποφασίσει.

Η γερμανική κυβέρνηση έχει μέχρι στιγμής αντισταθεί στην υποστήριξη οποιουδήποτε σχεδίου ανάπτυξης, αλλά ο Νίκο Λάνγκε, πρώην επιτελάρχης του γερμανικού υπουργείου Άμυνας, ο οποίος είναι τώρα συνεργάτης στο think tank CEPA, λέει ότι «δεν κοστίζει τίποτα» για τη Μπέρμποκ να δείξει ότι το Βερολίνο θα υποστηρίξει οποιαδήποτε διεθνή ειρηνευτική προσπάθεια. «Όλοι συζητούν το δεύτερο βήμα πριν από το πρώτο. Ο Πούτιν δεν έχει κανένα λόγο να σταματήσει τη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας», δήλωσε ο Λάνγκε.

Οι πρόωρες εκλογές της Γερμανίας που έχουν οριστεί για τις 23 Φεβρουαρίου, είναι πιθανό να ανακατέψουν μεγάλο μέρος του σημερινού γερμανικού υπουργικού συμβουλίου, με τους κεντροδεξιούς και φιλοουκρανικούς Χριστιανοδημοκράτες να προηγούνται στις δημοσκοπήσεις. Ο σημερινός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, ανακοίνωσε ένα πακέτο 650 εκατομμυρίων ευρώ σε ήδη εγκεκριμένη στρατιωτική βοήθεια κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Κίεβο τη Δευτέρα (4/12).

Με πληροφορίες από Politico

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΑΛΛΙΑ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ

Διεθνή / Ο δισεκατομμυριούχος που χρηματοδοτεί τη γαλλική Ακροδεξιά

Καθώς η Γαλλία εκλέγει χιλιάδες δημάρχους, ένας δισεκατομμυριούχος που δεν ζει καν στη χώρα επιχειρεί να επηρεάσει το πολιτικό της μέλλον, χρηματοδοτώντας δίκτυα, υποψηφίους και οργανώσεις που κινούνται στον χώρο της ακροδεξιάς
THE LIFO TEAM
Η Συρία αίρει την απαγόρευση αλκοόλ στη Δαμασκό μετά την κατακραυγή των κατοίκων

Διεθνή / Η Συρία αίρει την απαγόρευση αλκοόλ στη Δαμασκό μετά την κατακραυγή των κατοίκων

Μια σειρά πρόσφατων μέτρων, όπως η απαγόρευση χρήσης μακιγιάζ για τις γυναίκες στον δημόσιο τομέα και η περσινή επιβολή της πλήρους κάλυψης του σώματος στις δημόσιες παραλίες, εντείνουν τους φόβους για στροφή προς τον συντηρητισμό
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΙΡΑΝ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΗΠΑ

Διεθνή / To Ιράν προειδοποιεί για «ανεπανόρθωτη καταστροφή» αν στοχοποιηθούν οι ενεργειακές του εγκαταστάσεις

Η Τεχεράνη προειδοποίησε ότι θα πλήξει «ανεπανόρθωτα» τις ενεργειακές υποδομές σε ολόκληρη την περιοχή, διατηρώντας τις τιμές της ενέργειας σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα
THE LIFO TEAM
Κούβα: Μπλακ άουτ σε όλη τη χώρα για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα

Διεθνή / Κούβα: Μπλακ άουτ σε όλη τη χώρα για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα

Η χώρα της Καραϊβικής έχει υποστεί τρία μεγάλα μπλακ άουτ αυτόν τον μήνα, καθώς το εμπάργκο καυσίμων από τις ΗΠΑ έχει περιορίσει τις εισαγωγές πετρελαίου, που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων
THE LIFO TEAM