Η Γαλλία ετοιμάζεται με νόμο να «σαρώσει» το μίσος, την ομοφοβία και τα ρατσιστικά τρολ του ίντερνετ

Η Γαλλία ετοιμάζεται με νόμο να «σαρώσει» το μίσος, την ομοφοβία και τα ρατσιστικά τρολ του ίντερνετ Facebook Twitter
2

Ο σκληρός νέος νόμος της Γαλλίας ενάντια στη ρητορική μίσους στο διαδίκτυο στοχεύει στην εξάλειψη ρατσιστικών και ομοφοβικών τρολ στα social media και θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη, σύμφωνα με την πολιτικό που αντιμετωπίζει καθημερινή ρατσιστική κακοποίηση στο Twitter.

Η Laetitia Avia, δικηγόρος που μεγάλωσε σε οικογένεια με χαμηλό εισόδημα στο Παρίσι, χαρακτηρίστηκε ως σύμβολο της γαλλικής πολυμορφίας όταν εισήλθε στο κοινοβούλιο με το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν το 2017. Αλλά, η καθημερινή ρατσιστική κακοποίηση και οι απειλές θανάτου εναντίον της στα social media, την ώθησαν να καταρτίσει ένα νόμο για να σταματήσουν τα τρολ να αισθάνονται ότι δρουν υπό πλήρη ατιμωρησία και πώς εκεί ήταν ένας χώρος που θα μπορούσαν ελεύθερα να λένε όσα υπό κανονικές συνθήκες στο δρόμο θα οδηγούσαν σε δίωξη.

«Δεν μπορούμε να ανεχθούμε στο διαδίκτυο, όσα δεν θα ανεχτούμε στο δρόμο», δήλωσε η Avia στο Guardian. «Αν βρίσκεστε σε λεωφορείο και κάποιος σηκωθεί και φωνάξει "βρωμιάρα μαύρη", όλοι θα αντιδρούσαν και θα ζητούσαν από τον οδηγό του λεωφορείου να κατεβάσει αυτό το άτομο από το όχημα. Αυτός ο νόμος θα επιβάλλει την απόσυρση τέτοιου περιεχομένου εντός 24 ωρών από το διαδίκτυο», εξηγεί.

Το νομοσχέδιο για τη ρητορική μίσους θα συζητηθεί από το γαλλικό κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα και θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ το φθινόπωρο. Τονίζει ότι τα σχόλια μίσους που αναφέρουν οι χρήστες πρέπει να καταργούνται εντός 24 ωρών από πλατφόρμες όπως το Twitter, το Facebook ή το YouTube. Αυτό περιλαμβάνει οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της αξιοπρέπειας ενός ατόμου με βάση τη καταγωγή, τη θρησκεία, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου ή την αναπηρία. Εάν οι πλατφόρμες κοινωνικών μέσων και οι εταιρείες τεχνολογίας δεν συμμορφωθούν, θα αντιμετωπίσουν τεράστια πρόστιμα ύψους έως και 4% των συνολικών εσόδων τους. Οι κυρώσεις θα μπορούσαν να φτάσουν σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. 

Το νομοσχέδιο αποτελεί μέρος της προσπάθειας του Μακρόν να καταστήσει τη Γαλλία πρωτοπόρο στη ρύθμιση των μεγάλων πλατφορμών δικτύωσης. Τον περασμένο μήνα, μετά από συναντήσεις του Μακρόν με τον Mαρκ Ζούκερμπεργκ του Facebook, συμφωνήθηκε να παραδώσουν στη δικαιοσύνη τα στοιχεία ταυτοποίησης των γάλλων χρηστών που είναι ύποπτοι για οnline επιθέσεις μίσους.

Kάποιοι επικριτές του νόμου φοβούνται πως θα οδηγήσει σε λογοκρισία ενώ ορισμένοι δικηγόροι και ακτιβιστές ψηφιακών δικαιωμάτων, προειδοποίησαν ότι οι εταιρείες τεχνολογίας δεν θα πρέπει να είναι αποκλειστικά υπεύθυνες για να αποφασίσουν τι πρέπει να αφαιρεθεί. Η Avia είπε ότι ο νέος νόμος θα διευκόλυνε τη διακοπή του online μίσους, όπου τα τρέχοντα ποσοστά δίωξης είναι πολύ χαμηλά. Είπε ότι «τα social media κινδύνευαν να γίνουν ένα είδος κόλασης για όσους δεν ανταποκρίνονται σε ένα πρότυπο που καθορίζεται από μια μειοψηφία τρoλ».

Διεθνή
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
Ήδη και με το υπάρχον νομικό πλαίσιο, στη Γαλλία έχουν καταδικαστεί άτομα που εξαπέλυαν ρατσιστικές, μισογυνικές και ομοφοβικές ύβρεις και απειλές.Μάλιστα, ενώπιον του δικαστηρίου, όλοι αυτοί οι θρασύδειλοι μάγκες εμφανίζονταν σαν κότες, δηλώνοντας ότι δεν είχαν συνειδητοποιήσει την βαρύτητα των πράξεών τους και ότι θεωρούσαν ότι όλα αυτά ήταν απλά ένα παιχνίδι.Συνεπώς, ίσως δεν χρειάζεται ειδικό νομοθετικό πλαίσιο. Απαιτούνται απλά καμπάνιες που θα παρακινούν τα θύματα αυτών των επιθέσεων να καταθέτουν μηνύσεις με το υπάρχον νομικό πλαίσιο περί εξύβρισης, συκοφαντικής δυσφήμισης και απειλής, αλλά και σημαντική ενίσχυση και ειδική εκπαίδευση των υπηρεσιών ηλεκτρονικού εγκλήματος της αστυνομίας.

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ