Η Γαλλία απειλεί να κόψει το ρεύμα σε βρετανικό νησί- Κόντρα για το ψάρεμα μετά το Brexit

Η Γαλλία απειλεί να κόψει το ρεύμα σε βρετανικό νησί- Κόντρα για το ψάρεμα μετά το Brexit Facebook Twitter
0

Η Γαλλία απειλεί να βυθίσει στο σκοτάδι το Τζέρσεϊ- βρετανικό νησί 14 μίλια από τις γαλλικές ακτές- καθώς κλιμακώνεται η διαμάχη για τα δικαιώματα αλιείας μετά το Brexit.

 

Η Ανίκ Ζιραρντέν, η υπουργός Θαλάσσιων Υποθέσεων της Γαλλίας, προειδοποίησε ότι η χώρα μπορεί να κόψει το ηλεκτρικό ρεύμα στο βρετανικό νησί. Μιλώντας στη Βουλή, έκανε λόγο για παραβίαση της συμφωνίας του Brexit που επιτρέπει στα γαλλικά καΐκια να συνεχίσουν να ψαρεύουν σε βρετανικά νερά.

 

Σε 41 γαλλικά καΐκια έχει δοθεί άδεια να ψαρεύουν ανοιχτά του Τζέρσεϊ, είπε η Ζιραρντέν, αλλά με περιορισμούς για τις ζώνες στις οποίες μπορούν να βρίσκονται αλλά και το πόσες ημέρες τον χρόνο επιτρέπεται να παραμείνουν στα συγκεκριμένα νερά.

 

Οι βρετανικοί περιορισμοί, σύμφωνα με την ίδια, έρχονται σε αντίθεση με τη συμφωνία που υπέγραψε ο Μπόρις Τζόνσον.

 

«Αυτοί οι όροι καθορίστηκαν μονομερώς, χωρίς διαβούλευση ή εξήγηση. Αυτό είναι απαράδεκτο. Είναι ωμή, ευθεία παραβίαση της συμφωνίας του Brexit που καταδικάζω με τον πιο ισχυρό τρόπο», συμπλήρωσε η Γαλλίδα υπουργός.

 

«Ακόμη κι αν δεν είναι επιθυμητό να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, η συμφωνία (του Brexit) προβλέπει αντίποινα», προειδοποίησε. «Ας μην ξεχνάμε ότι η Γαλλία έχει πολλά μέσα πίεσης, κυρίως την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων στο Τζέρσεϊ», πρόσθεσε.

 

Το 94,9% του ηλεκτρισμού στο νησί παρέχεται από τη γαλλική κρατική εταιρεία ενέργειας EDF, με συμβόλαιο που ισχύει έως το 2027, σύμφωνα με έγγραφο της κυβέρνησης του Τζέρσεϊ από το 2018. Από την πλευρά της η βρετανική κυβέρνηση ανέφερε ότι το νησί έχει την ευθύνη για τα δικά του χωρικά ύδατα.

 

«Δεν είναι η πρώτη φορά που η Γαλλία απειλεί το Τζέρσεϊ ή στο Ηνωμένο Βασίλειο από τη στιγμή που μπήκαμε σε αυτή τη νέα συμφωνία», δήλωσε στο ΒΒC ο υπουργός Διεθνών Σχέσεων του Τζέρσεϊ, Ίαν Γκορστ.

 

«Θα ήταν δυσανάλογο να διακοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα για την ανάγκη να παρασχεθούν επιπλέον λεπτομέρειες έτσι ώστε να βελτιώσουμε τις άδειες», συμπλήρωσε.

 

Αυτή η κλιμάκωση έρχεται την ώρα που έχει κορυφωθεί μία διαφορετική κόντρα ανάμεσα στη Γαλλία και τη Βρετανία για τα δικαιώματα αλιείας μετά το Brexit.

 

Υπό τη συμφωνία, τα γαλλικά σκάφη έχουν το δικαίωμα να συνεχίσουν να ψαρεύουν σε βρετανικά νερά, αν το έκαναν πριν από το «διαζύγιο» της Βρετανίας με την ΕΕ. Όμως, Παρίσι και Λονδίνο κοντράρονται για το πώς θα αποδείξουν τα καΐκια ότι πράγματι ψάρευαν σε βρετανικά νερά.

 

Οι βρετανικές αρχές απαιτούν ηλεκτρονικά αρχεία καταγραφής, αλλά λίγα από τα γαλλικά σκάφη έχουν τέτοια συστήματα, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορούν να πάρουν άδεια. Ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Κλεμόν Μπον, προειδοποίησε ότι το Παρίσι μπορεί να μπλοκάρει τις άδειες των βρετανικών εταιρειών οικονομικών υπηρεσιών για την Ένωση, αν το Λονδίνο συνεχίσει να κρατά τα μικρά γαλλικά αλιευτικά σκάφη μακριά από τα βρετανικά νερά.

 

Με πληροφορίες από Times

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ ΠΤΗΣΕΩΝ

Διεθνή / Η Ευρώπη απομακρύνεται από τον κίνδυνο κρίσης στα καύσιμα αεροσκαφών εν μέσω πολέμου στο Ιράν

Παρά τον πόλεμο και τις πιέσεις στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, αεροπορικές εταιρείες και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εμφανίζονται πλέον καθησυχαστικές για την επάρκεια καυσίμων και την ομαλή διεξαγωγή των καλοκαιρινών πτήσεων
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ FED

Διεθνή / Τραμπ: Βάζει τον δικό του άνθρωπο στη Fed αλλά οι αγορές έχουν άλλα σχέδια

Η επιλογή του για τη νέα ηγεσία της Fed φέρνει προσδοκίες για χαμηλότερα επιτόκια, όμως ο επίμονος πληθωρισμός, ο πόλεμος στο Ιράν και οι πιέσεις των αγορών δυσκολεύουν το σχέδιο του Λευκού Οίκου
THE LIFO TEAM
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ

Διεθνή / Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος είναι καταδικασμένος δολοφόνος και τρομοκράτης»

Το σχόλιο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την αποφυλάκιση του φερόμενου ως αρχηγού της 17 Νοέμβρη, που είχε καταδικαστεί σε 17 φορές ισόβια για τη δράση της οργάνωσης
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Διεθνή / CNN: Δεν αναμένεται να υπογραφεί σήμερα συμφωνία μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ και το Ιράν συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις για μια πιθανή συμφωνία, χωρίς όμως να αναμένεται η υπογραφή της σήμερα, καθώς παραμένουν ανοιχτά κρίσιμα ζητήματα γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα και τις κυρώσεις
THE LIFO TEAM
ΡΩΣΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΥΡΑΥΛΟΣ ΚΙΕΒΟ

Διεθνή / Νέα κλιμάκωση στην Ουκρανία: Ρωσική επίθεση στο Κίεβο με υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο

Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί και δεκάδες τραυματίες από την επίθεση - Κάτοικοι περιέγραψαν μια νύχτα χωρίς προηγούμενο, με εκρήξεις, πυρκαγιές και εκτεταμένες καταστροφές
THE LIFO TEAM