Η Γαλλία απειλεί να κόψει το ρεύμα σε βρετανικό νησί- Κόντρα για το ψάρεμα μετά το Brexit

Η Γαλλία απειλεί να κόψει το ρεύμα σε βρετανικό νησί- Κόντρα για το ψάρεμα μετά το Brexit Facebook Twitter
0

Η Γαλλία απειλεί να βυθίσει στο σκοτάδι το Τζέρσεϊ- βρετανικό νησί 14 μίλια από τις γαλλικές ακτές- καθώς κλιμακώνεται η διαμάχη για τα δικαιώματα αλιείας μετά το Brexit.

 

Η Ανίκ Ζιραρντέν, η υπουργός Θαλάσσιων Υποθέσεων της Γαλλίας, προειδοποίησε ότι η χώρα μπορεί να κόψει το ηλεκτρικό ρεύμα στο βρετανικό νησί. Μιλώντας στη Βουλή, έκανε λόγο για παραβίαση της συμφωνίας του Brexit που επιτρέπει στα γαλλικά καΐκια να συνεχίσουν να ψαρεύουν σε βρετανικά νερά.

 

Σε 41 γαλλικά καΐκια έχει δοθεί άδεια να ψαρεύουν ανοιχτά του Τζέρσεϊ, είπε η Ζιραρντέν, αλλά με περιορισμούς για τις ζώνες στις οποίες μπορούν να βρίσκονται αλλά και το πόσες ημέρες τον χρόνο επιτρέπεται να παραμείνουν στα συγκεκριμένα νερά.

 

Οι βρετανικοί περιορισμοί, σύμφωνα με την ίδια, έρχονται σε αντίθεση με τη συμφωνία που υπέγραψε ο Μπόρις Τζόνσον.

 

«Αυτοί οι όροι καθορίστηκαν μονομερώς, χωρίς διαβούλευση ή εξήγηση. Αυτό είναι απαράδεκτο. Είναι ωμή, ευθεία παραβίαση της συμφωνίας του Brexit που καταδικάζω με τον πιο ισχυρό τρόπο», συμπλήρωσε η Γαλλίδα υπουργός.

 

«Ακόμη κι αν δεν είναι επιθυμητό να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, η συμφωνία (του Brexit) προβλέπει αντίποινα», προειδοποίησε. «Ας μην ξεχνάμε ότι η Γαλλία έχει πολλά μέσα πίεσης, κυρίως την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων στο Τζέρσεϊ», πρόσθεσε.

 

Το 94,9% του ηλεκτρισμού στο νησί παρέχεται από τη γαλλική κρατική εταιρεία ενέργειας EDF, με συμβόλαιο που ισχύει έως το 2027, σύμφωνα με έγγραφο της κυβέρνησης του Τζέρσεϊ από το 2018. Από την πλευρά της η βρετανική κυβέρνηση ανέφερε ότι το νησί έχει την ευθύνη για τα δικά του χωρικά ύδατα.

 

«Δεν είναι η πρώτη φορά που η Γαλλία απειλεί το Τζέρσεϊ ή στο Ηνωμένο Βασίλειο από τη στιγμή που μπήκαμε σε αυτή τη νέα συμφωνία», δήλωσε στο ΒΒC ο υπουργός Διεθνών Σχέσεων του Τζέρσεϊ, Ίαν Γκορστ.

 

«Θα ήταν δυσανάλογο να διακοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα για την ανάγκη να παρασχεθούν επιπλέον λεπτομέρειες έτσι ώστε να βελτιώσουμε τις άδειες», συμπλήρωσε.

 

Αυτή η κλιμάκωση έρχεται την ώρα που έχει κορυφωθεί μία διαφορετική κόντρα ανάμεσα στη Γαλλία και τη Βρετανία για τα δικαιώματα αλιείας μετά το Brexit.

 

Υπό τη συμφωνία, τα γαλλικά σκάφη έχουν το δικαίωμα να συνεχίσουν να ψαρεύουν σε βρετανικά νερά, αν το έκαναν πριν από το «διαζύγιο» της Βρετανίας με την ΕΕ. Όμως, Παρίσι και Λονδίνο κοντράρονται για το πώς θα αποδείξουν τα καΐκια ότι πράγματι ψάρευαν σε βρετανικά νερά.

 

Οι βρετανικές αρχές απαιτούν ηλεκτρονικά αρχεία καταγραφής, αλλά λίγα από τα γαλλικά σκάφη έχουν τέτοια συστήματα, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορούν να πάρουν άδεια. Ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Κλεμόν Μπον, προειδοποίησε ότι το Παρίσι μπορεί να μπλοκάρει τις άδειες των βρετανικών εταιρειών οικονομικών υπηρεσιών για την Ένωση, αν το Λονδίνο συνεχίσει να κρατά τα μικρά γαλλικά αλιευτικά σκάφη μακριά από τα βρετανικά νερά.

 

Με πληροφορίες από Times

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ