Η φτώχεια «φέρνει» τα πόδια κοτόπουλου στο τραπέζι των Αιγυπτίων

Η φτώχεια «φέρνει» πόδια κοτόπουλων στο τραπέζι των Αιγυπτίων Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash / Αρχείου
0

Η Αίγυπτος βρίσκεται αντιμέτωπη με μια βαθιά οικονομική κρίση καθώς πολλοί πολίτες πλέον αγωνίζονται ακόμα και για να εξασφαλίσουν τη βασική τους διατροφή

«Θεέ μου, μη μας αφήσεις να φτάσουμε στο σημείο να τρώμε πόδια κοτόπουλου», λέει ένας άνδρας που ζητιανεύει δίπλα στους πωλητές πουλερικών στην αγορά της Γκίζας.

Η εικόνα αυτή έρχεται μετά τις τελευταίες «διατροφικές συμβουλές» του κράτους όπου προτεινόταν, μεταξύ άλλων, να μαγειρεύονται ακόμα και τα πόδια κοτόπουλου, κομμάτι που συνήθως προορίζεται ως αποφάγι για τους σκύλους και τις γάτες. Η εν λόγω σύσταση, όπως ήταν αναμενόμενο έχει προκαλέσει οργή και έντονη κριτική προς τη δικτατορική κυβέρνηση του Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι. 

Στη χώρα ο πληθωρισμός καλπάζει: κυμάνθηκε λίγο πάνω από το 30% με ότι συνεπάγεται αυτό για το επίπεδο ζωής. Για πολλούς ανθρώπους, προϊόντα που προηγουμένως αποτελούσαν βασικά είδη πρώτης ανάγκης, όπως το μαγειρικό λάδι και το τυρί, έχουν γίνει απλησίαστες πολυτέλειες. Ορισμένα προϊόντα έχουν διπλασιαστεί ή τριπλασιαστεί σε τιμή μέσα σε λίγους μήνες.

«Τρώω κρέας μία φορά το μήνα ή δεν το αγοράζω καθόλου. Αγοράζω κοτόπουλο μια φορά την εβδομάδα», λέει η Γουεντάντ, μια μητέρα τριών παιδιών στα 60 της, καθώς περπατά ανάμεσα σε πάγκους υπαίθριας αγοράς. 

Μέσα σε 12 μήνες η αιγυπτιακή λίρα έχασε τη μισή της αξία έναντι του αμερικανικού δολαρίου. Τον Ιανουάριο, όταν η κυβέρνηση υποτίμησε ξανά το νόμισμα, ώθησε το κόστος των εισαγωγών, όπως τα σιτηρά, να αυξηθεί κατακόρυφα.

Πριν από ένα χρόνο, η Γουεντάντ ζούσε άνετα με τη μηνιαία σύνταξή των 5.000 αιγυπτιακών λιρών και θα χαρακτήριζε τον εαυτό της ως μεσαία τάξη. Τώρα, όπως πολλοί άλλοι Αιγύπτιοι, αγωνίζεται να τα βγάλει πέρα. Σήμερα, μάζεψε αρκετά χρήματα για να αγοράσει λίγο κοτόπουλο.

«Ένας πωλητής μου είπε ότι η τιμή για ένα κιλό φιλέτo κοτόπουλου ήταν 160 λίρες. Άλλοι λένε 175, 190, ακόμη και 200. Τα μπούτια του κοτόπουλου κοστίζουν 90 λίρες, τώρα πωλούνται ακόμη και τα κόκαλα του κοτόπουλου και τα πόδια κοστίζουν μόλις 20», προσθέτει η Γουεντάντ με σαρκαστικό γέλιο.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νότια Κορέα: Ο στρατιωτικός νόμος επέστρεψε μετά από 45 χρόνια για να ανατραπεί σε 3 ώρες - Τι ακολουθεί

Διεθνή / Νότια Κορέα: Ο στρατιωτικός νόμος επέστρεψε μετά από 45 χρόνια για να ανατραπεί σε 3 ώρες - Τι ακολουθεί

Η απόσυρση του στρατιωτικού νόμου από τον Γιουν Σουκ Γέολ μπορεί να έδωσε προσωρινά τέλος στο πρωτοφανές πολιτικό θρίλερ, όμως οι συνέπειες αυτής της κίνησης μόλις αρχίζουν να διαφαίνονται
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Χάος στη Νότια Κορέα: Ούτε ο πρωθυπουργός γνώριζε για τον στρατιωτικό νόμο που εφάρμοσε ο Γιουν Σοκ Γιολ

Διεθνή / Χάος στη Νότια Κορέα: Ούτε ο πρωθυπουργός γνώριζε για τον στρατιωτικό νόμο που εφάρμοσε ο Γιουν Σοκ Γιολ

Ο υπουργός Άμυνας, Κιμ Γιονγκ Χιουν, φέρεται να παρέκαμψε τόσο το υπουργικό συμβούλιο όσο και τον πρωθυπουργό, προτείνοντας απευθείας στον πρόεδρο την κήρυξη στρατιωτικού νόμου
LIFO NEWSROOM
Στρατιωτικός νόμος στη Νότια Κορέα: Ποιος είναι ο πρόεδρος Γιουν Σουκ-Γιολ

Διεθνή / Στρατιωτικός νόμος στη Νότια Κορέα: Ποιος είναι ο πρόεδρος Γιουν Σουκ-Γιολ

Ηταν εισαγγελέας για 27 χρόνια - Εξελέγη με πολύ μικρή διαφορά πρόεδρος το 2022 - Σταματά ανεξάρτητες έρευνες για σκάνδαλα όπου εμπλέκεται η σύζυγός του και κορυφαίοι αξιωματούχοι
ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΟΥΝΗ