Η φτώχεια «φέρνει» τα πόδια κοτόπουλου στο τραπέζι των Αιγυπτίων

Η φτώχεια «φέρνει» πόδια κοτόπουλων στο τραπέζι των Αιγυπτίων Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash / Αρχείου
0

Η Αίγυπτος βρίσκεται αντιμέτωπη με μια βαθιά οικονομική κρίση καθώς πολλοί πολίτες πλέον αγωνίζονται ακόμα και για να εξασφαλίσουν τη βασική τους διατροφή

«Θεέ μου, μη μας αφήσεις να φτάσουμε στο σημείο να τρώμε πόδια κοτόπουλου», λέει ένας άνδρας που ζητιανεύει δίπλα στους πωλητές πουλερικών στην αγορά της Γκίζας.

Η εικόνα αυτή έρχεται μετά τις τελευταίες «διατροφικές συμβουλές» του κράτους όπου προτεινόταν, μεταξύ άλλων, να μαγειρεύονται ακόμα και τα πόδια κοτόπουλου, κομμάτι που συνήθως προορίζεται ως αποφάγι για τους σκύλους και τις γάτες. Η εν λόγω σύσταση, όπως ήταν αναμενόμενο έχει προκαλέσει οργή και έντονη κριτική προς τη δικτατορική κυβέρνηση του Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι. 

Στη χώρα ο πληθωρισμός καλπάζει: κυμάνθηκε λίγο πάνω από το 30% με ότι συνεπάγεται αυτό για το επίπεδο ζωής. Για πολλούς ανθρώπους, προϊόντα που προηγουμένως αποτελούσαν βασικά είδη πρώτης ανάγκης, όπως το μαγειρικό λάδι και το τυρί, έχουν γίνει απλησίαστες πολυτέλειες. Ορισμένα προϊόντα έχουν διπλασιαστεί ή τριπλασιαστεί σε τιμή μέσα σε λίγους μήνες.

«Τρώω κρέας μία φορά το μήνα ή δεν το αγοράζω καθόλου. Αγοράζω κοτόπουλο μια φορά την εβδομάδα», λέει η Γουεντάντ, μια μητέρα τριών παιδιών στα 60 της, καθώς περπατά ανάμεσα σε πάγκους υπαίθριας αγοράς. 

Μέσα σε 12 μήνες η αιγυπτιακή λίρα έχασε τη μισή της αξία έναντι του αμερικανικού δολαρίου. Τον Ιανουάριο, όταν η κυβέρνηση υποτίμησε ξανά το νόμισμα, ώθησε το κόστος των εισαγωγών, όπως τα σιτηρά, να αυξηθεί κατακόρυφα.

Πριν από ένα χρόνο, η Γουεντάντ ζούσε άνετα με τη μηνιαία σύνταξή των 5.000 αιγυπτιακών λιρών και θα χαρακτήριζε τον εαυτό της ως μεσαία τάξη. Τώρα, όπως πολλοί άλλοι Αιγύπτιοι, αγωνίζεται να τα βγάλει πέρα. Σήμερα, μάζεψε αρκετά χρήματα για να αγοράσει λίγο κοτόπουλο.

«Ένας πωλητής μου είπε ότι η τιμή για ένα κιλό φιλέτo κοτόπουλου ήταν 160 λίρες. Άλλοι λένε 175, 190, ακόμη και 200. Τα μπούτια του κοτόπουλου κοστίζουν 90 λίρες, τώρα πωλούνται ακόμη και τα κόκαλα του κοτόπουλου και τα πόδια κοστίζουν μόλις 20», προσθέτει η Γουεντάντ με σαρκαστικό γέλιο.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ DEEPFAKE ΔΙΚΗ

Διεθνή / Αυστραλία: 19χρονος δήλωσε ένοχος για τη δημιουργία deepfake πορνογραφικού υλικού

Πρόκειται για μία ιστορική στιγμή καθώς είναι το πρώτο άτομο που διώκεται βάσει νέου εθνικού νόμου, ο οποίος ποινικοποιεί την αλλοίωση σεξουαλικών εικόνων και προβλέπει ποινή έως και επτά χρόνια φυλάκισης
THE LIFO TEAM
«Δεν πρέπει να γυρίσουμε στο νόμο της ζούγκλας»: Το «αμένσιοτο» της Κίνας για τον Τραμπ

Διεθνή / «Δεν πρέπει να γυρίσουμε στο νόμο της ζούγκλας»: Το «αμένσιοτο» της Κίνας για τον Τραμπ

Η απόφαση της Ουάσινγκτον να επιβάλει αποκλεισμό στις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου από τα Στενά του Ορμούζ δημιουργεί ένα επικίνδυνο διπλωματικό ναρκοπέδιο για τον Πρόεδρο Τραμπ, λίγες μόλις εβδομάδες πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψή του στο Πεκίνο.
THE LIFO TEAM
ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ ΗΠΑ

Διεθνή / Ζελένσκι: «Οι ΗΠΑ δεν έχουν χρόνο για την Ουκρανία λόγω Ιράν» - Νεκρό 8χρονο παιδί και 14 τραυματίες στο Τσερκάσι

«Εάν οι ΗΠΑ δεν ασκήσουν πίεση στον Πούτιν και περιοριστούν σε έναν ήπιο διάλογο, τότε εκείνος δεν θα έχει λόγο να φοβάται», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος - Συνεχίζονται οι ρωσικές επιδρομές
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΠΟΛΩΝΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Διεθνή / Πολωνία: Βουλευτής της ακροδεξιάς επιδεικνύει ισραηλινή σημαία με σβάστικα στο κοινοβούλιο

«Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία μπροστά στα μάτια μας... είναι το νέο Τρίτο Ράιχ και η σημαία του θα έπρεπε να μοιάζει ακριβώς έτσι», δήλωσε ο Πολωνός βουλευτής, πριν εμφανίσει τη μεταποιημένη σημαία
THE LIFO TEAM