Η Φινλανδία εκλέγει νέο πρόεδρο

Η Φινλανδία εκλέγει νέο πρόεδρο Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Οι Φινλανδοί ψηφίζουν σήμερα για να εκλέξουν τον νέο τους πρόεδρο, ένα αξίωμα με ενισχυμένη σημασία λόγω των εντάσεων με τη γειτονική Ρωσία μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Περίπου 4,3 εκατ. Φινλανδοί ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν μεταξύ του συντηρητικού, πρώην πρωθυπουργού Αλεξάντερ Στουμπ, που επικράτησε στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών με το 27,2% των ψήφων, και του Πέκα Χααβίστο, μέλους των Πρασίνων που συμμετέχει ως ανεξάρτητος (25,8%). Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου Yle την Πέμπτη, ο Στουμπ συγκεντρώνει το 54% της πρόθεσης ψήφους και ο Χααβίστο το 46%.

Έχοντας πιο περιορισμένες εξουσίες σε σχέση με τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος, που εκλέγεται για εξαετή θητεία, ηγείται της εξωτερικής πολιτικής σε στενή συνεργασία με την κυβέρνηση και είναι ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων. Ένας ρόλος του οποίου η σημασία ενισχύθηκε μετά τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη και την ένταξη στο ΝΑΤΟ της Φινλανδίας, η οποία μοιράζεται σύνορα 1.340 χλμ. με τη Ρωσία.

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Φινλανδία έδωσε τέλος σε τρεις δεκαετίες στρατιωτικής ουδετερότητας και έγινε μέλος του ΝΑΤΟ την περασμένη χρονιά, προς δυσαρέσκεια της Ρωσίας που υποσχέθηκε ότι θα απαντήσει με «αντίμετρα». Τον Αύγουστο, η Φινλανδία αντιμετώπισε εισροή μεταναστών χωρίς βίζα στα ανατολικά της σύνορα. Το Ελσίνκι τότε κατηγόρησε τη Μόσχα ότι ενορχήστρωσε μια μεταναστευτική κρίση στο κατώφλι της και έκλεισε τα σύνορά της με τη Ρωσία τον Νοέμβριο.

«Το γεγονός ότι μόλις ενταχθήκαμε στο ΝΑΤΟ έχει ιδιαίτερη σημασία», διότι ο τρόπος με τον όποιο αυτό θα αναπτυχθεί στη Φινλανδία «θα είναι σε μεγάλο βαθμό έργο του νέου προέδρου», δήλωσε η Τεοντόρα Χελιμάκι, ερευνήτρια πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο του Ελσίνκι.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Reuters


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιταλία: Νομοσχέδιο για τη σεξουαλική αγωγή ως «φραγμός» στη «woke ιδεολογία φύλου»

Διεθνή / Ιταλία: Νομοσχέδιο για τη σεξουαλική αγωγή ως «φραγμός» στη «woke ιδεολογία φύλου»

Ο υφυπουργός Παιδείας υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο, ενώ κατηγόρησε την Αριστερά ότι θέλει «να φέρνει drag queens και πορνοστάρ στα σχολεία για να μιλούν για σεξουαλική ρευστότητα και παρένθετη μητρότητα»
LIFO NEWSROOM
Το Σαν Φρανσίσκο μηνύει 10 πολυεθνικές για  τα «εθιστικά» υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα

Διεθνή / Το Σαν Φρανσίσκο μηνύει 10 πολυεθνικές για  τα «εθιστικά» υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα

Η αγωγή ισχυρίζεται ότι οι εταιρείες γνώριζαν ότι τα προϊόντα τους ήταν «επικίνδυνα για κατανάλωση» και χρησιμοποιούσαν «παραπλανητικές τακτικές» για να τα προωθήσουν
LIFO NEWSROOM
New York Times: Προσφεύγουν κατά του Πενταγώνου για τους νέους περιορισμούς στον Τύπο

Διεθνή / New York Times: Προσφεύγουν κατά του Πενταγώνου για τους νέους περιορισμούς στον Τύπο

Πρόσφατα τέθηκαν σε ισχύ νέοι όροι διαπιστεύσεων που απαγορεύουν στους δημοσιογράφους να ζητούν πληροφορίες οι οποίες δεν έχουν εγκριθεί εκ των προτέρων από την πολιτική ηγεσία
LIFO NEWSROOM