Η εύθραυστη Παναγία των Παρισίων ετοιμάζει την πρώτη λειτουργία μετά την πυρκαγιά

Η εύθραυστη Παναγία των Παρισίων ετοιμάζει την πρώτη λειτουργία μετά την πυρκαγιά Facebook Twitter
0

Ο Αρχιεπίσκοπος του Παρισιού θα τελέσει αύριο στην Παναγία των Παρισίων μια λειτουργία για την Μεγάλη Παρασκευή, την πρώτη από το εσωτερικό του καθεδρικού ναού από τότε που καταστράφηκε λόγω της πυρκαγιάς πριν ένα χρόνο.

Ο Michel Aupetit θα συνοδεύεται από μόνο πετά άτομα και τηλεοπτικές κάμερες στην αψίδα, πίσω από το γλυπτό της Πιετά. 

Η τελετή θα πραγματοποιηθεί με το ακάνθινο στεφάνι, που διασώθηκε την τελευταία στιγμή από πυροσβέστες εν μέσω της πυρκαγιάς.

Στην λειτουργία έχει προγραμματιστεί επίσης να παίξει μουσική ο Renaud Capuçin, ο διασημότερος βιολονίστας της Γαλλίας, ενώ θα γίνουν και αναγνώσεις από τους ηθοποιούς Philippe Torreton και Judith Chemla. Παρών θα είναι και ο Patrick Chauvet, εφημέριος της Παναγίας των Παρισίων.

Η πανδημία του κορωνοϊού και επακόλουθο lockdown που επιβλήθηκε στη Γαλλία στις 17 Μαρτίου έχουν καθυστερήσει τις εργασίες αποκατάστασης του ναού, ακυρώνοντας λειτουργίες και τελετές, ανάμεσά τους και μια προγραμματισμένη για τις 15 Απριλίου, παρουσία Εμανουέλ Μακρόν, για τον ένα χρόνο από την καταστροφική πυρκαγιά.

Η καραντίνα καθυστέρησε επίσης την έναρξη μιας δύσκολης επιχείρησης απομάκρυνσης περίπου 300 τόνων από σκαλωσιές, που κάλυπταν εξωτερικό τμήμα του ναού πριν την φωτιά, και τα οποία έλιωσαν και έγιναν μια τεράστια μάζα, καθώς εκφράζονται φόβοι μερικής κατάρρευσης με την μετακίνησή τους. 

Μηχανικοί και αρχιτέκτονες δουλεύουν από κοινού τα σχέδια, αλλά εξ αποστάσεως, χρησιμοποιώντας ένα λεπτομερές τρισδιάστατο μοντέλο της Παναγίας των Παρισίων, αλλά ήδη το πρότζεκτ έχει παρεκκλίνει από το πενταετές χρονοδιάγραμμα που είχε θέσει ο πρόεδρος Μακρόν. Την ίδια στιγμή, αστυνομικοί κάνουν συνεχώς περιπολίες γύρω από τον ναό προς αποτροπή κλοπών, ο αριθμός των οποίων αυξήθηκε από τότε που κλέφτες πιάστηκαν να αφαιρούν πέτρες από το εσωτερικό. 

Στην προ-πασχαλινή του εμφάνιση, ο Αρχιεπίσκοπος Aupetit είπε πως ελπίζει να βγει κάτι καλό από τα δεινά του κορωνοϊού και την καταστροφή του ναού.

Με πληροφορίες από The Times

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ