Η Ευρώπη χαλαρώνει τα μέτρα για τον κορωνοϊό -Ο λόγος που δεν μπορεί να γίνει άρση στην Ελλάδα

Μιλάνο Facebook Twitter
Ouael Ben Salah on Unsplash
0

Η μία χώρα μετά την άλλη ανακοινώνει την άρση των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας του κορωνοϊού, με πολίτες του κόσμου να επιστρέφουν σιγά-σιγά προς την κανονικότητα.

Στη χώρα μας, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, αναφέρθηκε στο ζήτημα της άρσης των μέτρων, χαρακτηρίζοντάς την «εφικτή». Το θέμα χαλάρωσης των μέτρων συζητήθηκε από την Επιτροπή, είπε η κα Παπαευαγγέλου, αλλά όπως εξήγησε ακόμα δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε κάτι τέτοιο, τονίζοντας ότι ο ιός θα βρει τους ανεμβολίαστους και θα τους μολύνει. 

«Καθώς όμως προχωράμε είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι με βάση την αξιολόγηση των σκληρών δεικτών και ελπίζουμε ότι η σταδιακή άρση των περιορισμών είναι εφικτή. Είναι προφανές ότι περνάμε σε μία φάση που πρέπει να μάθουμε να συνυπάρχουμε με τον ιό να κυκλοφορεί ανάμεσά σας και ο καθένας από εμάς θα πρέπει να πάρει τις αποφάσεις του σχετικά με το πόσο αποδέχεται την έκθεσή του σε αυτόν», είπε.

Από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, ανέφερε σε υψηλό πλατό, με εκτεταμένη διασπορά, βρίσκεται η πανδημία του SARS-CoV-2 στην Ελλάδα.

Πρόσθεσε ότι τα μέχρι τώρα δεδομένα συνηγορούν υπέρ «μιας ταχείας αποκλιμάκωσης που ολοκληρώθηκε εντός Ιανουαρίου και μιας δεύτερης φάσης η οποία μάλλον πρόκειται για μια βραδεία συρρίκνωση σε ένα πλατό που είναι εξαιρετικά ωστόσο δύσκολο να δούμε πότε θα ολοκληρωθεί». Σημείωσε ότι αυτό το πλατό σχετίζεται με αποσυμπίεση στους σκληρούς δείκτες και το βασικό σενάριο εκτιμά ότι θα συνεχιστεί η αποσυμπίεση των σκληρών δεικτών τις επόμενες εβδομάδες. Η αισιόδοξη εκτίμηση, είπε ο κ. Μαγιορκίνης, υποστηρίζει «μία σταδιακή επιτάχυνση στην αποσυμπίεση των σκληρών δεικτών ως συνέπεια της ανοσίας που έχει επιτευχθεί μέσω εμβολιασμού που ολοκληρώθηκε εντός των τελευταίων δύο μηνών και ακόμη δεν έχουμε δει αυτό το τείχος να έχει αποτέλεσμα».

Βασιλακόπουλος: Σημαντική εκτόνωση μέχρι το Πάσχα 

Για εκτόνωση του πανδημικού κύματος κοντά στο Πάσχα έκανε λόγο ο καθηγητής Εντατικής Θεραπείας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, αναφερόμενος στα επιδημιολογικά δεδομένα.

«Με ένα εκατομμύριο κρούσματα από την αρχή του έτους, 5 εκατομμύρια τριπλά εμβολιασμένους και ένα μεγάλο ποσοστό εμβολιασμένων με δύο δόσεις που θα κάνουν την τρίτη δόση και όσους νοσήσουν από εδώ και πέρα, θα φτάσουμε σε ένα σημείο που γύρω στο Πάσχα το κύμα αυτό θα εκτονωθεί σημαντικά, καθώς θα έχει ανοσολογική κάλυψη το μεγαλύτερο ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού. Όλα αυτά εκτός απροόπτου και εμφάνισης νέας μετάλλαξης», είπε ο κ. Βασιλακόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Εξήγησε, δε, ότι κάποια από τα μέτρα, όπως η μάσκα στα ΜΜΜ, στις ώρες αιχμής, δεν θα αρθούν. Ο κ. Βασιλακόπουλος εκτιμά ότι δεν θα ήταν υγειονομικά σωστό να αρθούν τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, εκτός αν το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης φτάσει στο 90%-95%, οπότε δεν θα απειλούνται από τον ιό.

Σχετικά με την πλήρη άρση μέτρων σε χώρες του εξωτερικού ο κ. Βασιλακόπουλος αναφέρθηκε στην υψηλή τεράστια εμβολιαστική κάλυψη και συγκεκριμένα σε ηλικίες στις οποίες είναι απαραίτητη. «Είναι σημαντικότερα τα υψηλά ποσοστά σε ηλικίες άνω των 60, που δίνει το 90% των θανάτων. Χαρακτηριστικό είναι ότι χθες στη χώρα μας πέθαναν 4 άνθρωποι κάτω των 60 και οι υπόλοιποι ήταν άνω», είπε.

Παγώνη: Δεν συγκρίνονται τα κράτη μεταξύ τους, γιατί έχουν άλλες παραμέτρους

Το ζήτημα της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης απασχολεί και την Ματίνα Παγώνη, η οποία επισήμανε ότι αυτή «εμποδίζει» την άρση των μέτρων περιορισμού.

Αναφερόμενη στο τέλος της μάσκας στη Δανία, είπε: «Η Δανία έχει 90% εμβολιασμούς. Οι άνω των 60 έχουν κάνει 3η δόση στο 87%. Δεν πρέπει να συγκρίνουμε το γιατί πέταξαν εκεί τις μάσκες. Οι μάσκες θα πεταχτούν όταν πρέπει, όταν ανεβάσουμε τα ποσοστά των εμβολιασμών εκεί που πρέπει. Είμαστε ακόμα στο 69%. Δεν πρέπει να ξεσηκωνόμαστε, δεν συγκρίνονται τα κράτη μεταξύ τους, γιατί έχουν άλλες παραμέτρους. Έχουμε 300.000 άνω των 60 που είναι ανεμβολίαστοι, και περίπου άλλους τόσους που πρέπει να κάνουν την 3η δόση. Δεν θα πετάξουμε τις μάσκες ούτε το Πάσχα, αλλά θα περάσουμε ένα ωραίο Πάσχα, που δεν θα συγκρίνεται με τα προηγούμενα».

Γώγος: Μέχρι το Πάσχα η άρση των περισσότερων περιοριστικών μέτρων

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΪ 100,3, ο Χαράλαμπος Γώγος εξέφρασε την ελπίδα ότι οι αριθμοί της πανδημίας θα έχουν υποχωρήσει και έτσι μέχρι το Πάσχα θα αρθούν τα περισσότερα περιοριστικά μέτρα, όμως η μάσκα θα παραμείνει στις ζωές «μέχρι να έχουμε μεγάλη αποκλιμάκωση».

Οι χώρες της Ευρώπης επιστρέφουν σιγά-σιγά στην κανονικότητα

Μετά την αξιολόγηση των επιστημονικών δεδομένων, αρκετές χώρες της Ευρώπης προχωρούν σε χαλάρωση των μέτρων και λιγότερο αυστηρούς κανόνες για τον περιορισμό του κορωνοϊού.

Ιταλία

Η Ιταλία πραγματοποίησε σήμερα ένα βήμα προς μια σταδιακή επιστροφή στην ομαλότητα, με τον τερματισμό της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους και την επαναλειτουργία των ντισκοτέκ. Από σήμερα σε όλη την ιταλική επικράτεια η μάσκα δεν είναι πλέον υποχρεωτική στους υπαίθριους χώρους, όμως πρέπει πάντα να έχει κανείς μία πρόχειρη για να μπορεί να την φοράει σε περιπτώσεις συναθροίσεων ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους, διευκρίνισε το υπουργείο Υγείας.

«Είναι κάτι καλό, αν είναι καλό για τον τουρισμό και συνεχίσουμε να προσέχουμε. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με την εγγύτητα, με την επαφή, μπορεί να είναι λίγο πρόωρο. Εγώ συμβουλεύω, ακόμη κι αν δεν είμαστε πλέον υποχρεωμένοι να την φοράμε, να την έχουμε πάντα στην τσέπη για την περίπτωση που θα πλησιάσουμε άλλα πρόσωπα», δήλωσε στο AFPTV ένας Ισπανός τουρίστας σε δρόμο της Ρώμης, ο Χοσέ Ινάσιο Σαντιάγο.

Η χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους παραμένει υποχρεωτική προς το παρόν και τουλάχιστον μέχρι τις 31 Μαρτίου.

Οι ντισκοτέκ μπορούν επίσης να επαναλειτουργήσουν από σήμερα, αλλά με ορισμένους περιορισμούς: για να μπει κάποιος σ' αυτές θα πρέπει να έχει στην κατοχή του υγειονομικό πάσο, πράγμα που σημαίνει πως δεν αρκεί ένα αρνητικό τεστ, ενώ η χωρητικότητα περιορίζεται στο 75% της κανονικής για τα υπαίθρια νυκτερινά κέντρα και στο 50% γι' αυτά που λειτουργούν σε εσωτερικούς χώρους.

Η εμβολιαστική εκστρατεία στην Ιταλία επέτρεψε να εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση πάνω από το 91% του πληθυσμού άνω των 12 ετών και πάνω από το 35% των παιδιών ηλικίας 5 ως 11 ετών, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Ισπανία

Η Ισπανία ήρε το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους εχθές, καθώς οι μολύνσεις από την Covid-19 συνεχίζουν να υποχωρούν από τα επίπεδα ρεκόρ που είχαν καταγράψει, όμως ορισμένοι Ισπανοί, ανήσυχοι μπροστά στο ενδεχόμενο διασποράς, επέλεξαν να συνεχίσουν να τις φορούν.

«Με τη μάσκα νιώθω προστατευμένη, ειδικά όταν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι γύρω μου», δήλωσε η Χούλια δε Ισίδρο, ηλικίας 50 ετών, που εργάζεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ισπανίας.

«Εγώ θα συνεχίσω να τις φοράω, όμως σε χώρους όπου υπάρχουν λίγες πιθανότητες να μολυνθώ, θα τις βγάζω», είπε στο Reuters, έξω από τη βιβλιοθήκη στη Μαδρίτη. Στο ίδιο μήκος κύματος με εκείνη, πολλοί άλλοι πολίτες που φορούσαν μάσκες, ενώ περπατούσαν στα πεζοδρόμια της ισπανικής πρωτεύουσας σήμερα το πρωί.

Οι μάσκες παραμένουν υποχρεωτικές στις πολυπληθείς συναθροίσεις σε ανοικτούς χώρους, όπως στις συναυλίες, στους κλειστούς χώρους και στις δημόσιες συγκοινωνίες, όμως σχεδόν όλες οι περιφέρειες ήραν το μέτρο της επίδειξης ενός πιστοποιητικού Covid για την είσοδο στα μπαρ και τα νυχτερινά κέντρα.

Δανία

Η Δανία έγινε η πρώτη χώρα μέλος της ΕΕ που αίρει όλους τους περιορισμούς που είχαν επιβληθεί για την πανδημία του κορωνοϊού, στηριζόμενη στην μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού της και στην μικρότερη σοβαρότητα της μετάλλαξης Όμικρον.

Τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης ξανάνοιξαν, ενώ έπαυσαν και οι περιορισμοί στον αριθμό των πελατών. Ελάχιστα περιοριστικά μέτρα παραμένουν σε ισχύ για την είσοδο στη χώρα, μόνον για τους μη εμβολιασμένους επισκέπτες που φτάνουν στη Δανία από μια χώρα εκτός της ζώνης Σένγκεν.  

Τσεχία

Παρελθόν αποτελεί για την Τσεχία το πιστοποιητικό νόσησης και εμβολιασμού στην εστίαση και σε υπαίθριες εκδηλώσεις. Ωστόσο, η απαίτηση για χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους διατηρείται σε ισχύ.

Η πλειονότητα των περιοριστικών μέτρων αναμένεται να αρθεί μέχρι την 1η Μαρτίου, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα.
 

Σουηδία

Η χώρα έχει προχωρήσει στην άρση των περιοριστικών μέτρων, με το ωράριο σε μπαρ και εστιατόρια να απελευθερώνεται, ενώ δεν χρειάζονται πιστοποιητικά για την πρόσβαση σε δημόσιους χώρους. Σύσταση, πλέον, αποτελεί η χρήση μάσκας σε μέσα μαζικής μεταφοράς.

«Η πανδημία δεν έχει λήξει, αλλά μπαίνουμε σε μια εντελώς νέα φάση, οι γνώσεις έχουν αυξηθεί, αρκετές μελέτες δείχνουν ότι η Όμικρον οδηγεί σε λιγότερο σοβαρή νόσηση», δήλωσε η πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον την περασμένη εβδομάδα ανακοινώνοντας την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Βρετανία

Προς κατάργηση όλων των μέτρων οδεύει και ο Μπόρις Τζόνσον εντός του Φεβρουαρίου. Το σχέδιο αναμένεται να δημοσιοποιηθεί τις 21 Φεβρουαρίου, με τον Βρετανό πρωθυπουργό να αναφέρει ότι εάν συνεχιστεί η φθίνουσα πορεία της πανδημίας, οι περιορισμοί ενδέχεται να καταργηθούν τέσσερις εβδομάδες νωρίτερα.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ