Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί την Μάλτα να βρει τους «βάρβαρους» δολοφόνους της δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί την Μάλτα να βρει τους «βάρβαρους» δολοφόνους της δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία Facebook Twitter
0

Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ κάλεσε την Μάλτα να βρει τους "βάρβαρους" δολοφόνους της δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία, η κηδεία της οποίας τελείται σήμερα στις 14:30 GMT, και να επιλύσει τα "πιθανά διαρθρωτικά προβλήματα" με το κράτος δικαίου στη χώρα.


Η Καρουάνα Γκαλιζία, μια από τις γνωστότερες ερευνήτριες- δημοσιογράφους στη Μάλτα, έχασε τη ζωή της στις 16 Οκτωβρίου από την έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό της.


Η πρόεδρος της χώρας Μαρί-Λουίζ Κολέιρο Πρέκα και ο πρωθυπουργός Τζόζεφ Μουσκάτ δεν θα παραστούν στην κηδεία της έπειτα από επιθυμία της οικογένειας.


Η κηδεία θα τελεστεί στον καθεδρικό ναό της πόλης Μόστα και σε αυτή θα παρευρεθεί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταϊάνι. Η οικογένεια της δολοφονηθείσας ζήτησε μάλιστα από τα μέσα ενημέρωσης να μην καλύψουν την κηδεία της.


Με τον πιο έντονο τρόπο μέχρι σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δια στόματος του Α΄Αντιπροέδρου της Φρανς Τίμερμανς ανακοίνωσε ότι η Μάλτα θα πρέπει να κάνει τα πάντα για να βρεθούν οι δράστες της δολοφονίας.


"Τα βλέμματα της Ευρώπης είναι στραμμένα στις μαλτέζικες αρχές", έγραψε ο Τίμερμανς, ο πρώην ΥΠΕΞ της Ολλανδίας, ο οποίος από την θεσμική του θέση επιβλέπει τις προσπάθειες των Βρυξελλών να διασφαλίσουν ότι οι χώρες μέλη σέβονται τους δημοκρατικούς θεσμούς και τη δικαιοσύνη.


"Θέλουμε εκείνους που ευθύνονται άμεσα και έμμεσα για την φρικτή δολοφονία να παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη. Και θέλουμε οι έρευνες να φτάσουν μέχρι τέλους ώστε όποιες άλλες αξιόποινες πράξεις τυχόν συνδέονται με την υπόθεση, να έρθουν στο φως της δημοσιότητας και τυχόν διαρθρωτικά προβλήματα να επιλυθούν".


Ο ίδιος είπε ότι η δημοκρατία κινδυνεύει σε μια χώρα της οποίας ο πρωθυπουργός, η σύζυγός του και άλλα υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη και στελέχη της αντιπολίτευσης καταδιώκουν τους δημοσιογράφους κατηγορώντας τους για λίβελο σε σχέση με τις κατηγορίες για διαφθορά και ξέπλυμα χρημάτων στο εξωτερικό.


"Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί στην Ευρώπη. Όχι όσο εποπτεύει αυτή η Επιτροπή", προειδοποίησε ο Τίμερμανς.


Σε άλλη ανακοίνωσή της η Κομισιόν αναφέρει ότι ο πρόεδρός της Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ καταδικάζει την επίθεση με τον πιο έντονο τρόπο.
"Το δικαίωμα ενός δημοσιογράφου να ερευνά, να θέτει ερωτήσεις που φέρνουν σε δύσκολη θέση και να κάνει αποτελεσματικά ρεπορτάζ, βρίσκεται στο επίκεντρο των αξιών μας και θα πρέπει να εξασφαλίζεται πάντα".


Ο Μαλτέζος πρωθυπουργός Τζόζεφ Μουσκάτ υποστηρίζει ότι θα κάνει τα πάντα για να βρεθούν οι δράστες. Η κυβέρνησή του μάλιστα ανακοίνωσε ότι προσφέρει ένα εκατομμύριο ευρώ και προστασία σε όποιον διαθέτει πληροφορίες οι οποίες θα συμβάλουν στον εντοπισμό των υπεύθυνων.


Η Κομισιόν διαθέτει περιορισμένη εξουσία για να παρεμβαίνει άμεσα σε ζητήματα των χωρών μελών της ΕΕ και αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει "Ευρωπαϊκό FBI". Έχει όμως εξουσία να επιβάλλει πρόστιμα σε μέλη της ΕΕ που παραβιάζουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε επιφυλακή οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ για την άσκηση «Zapad 2025» Ρωσίας με Λευκορωσία - Προειδοποίηση και από την Ουκρανία

Διεθνή / Σε επιφυλακή το ΝΑΤΟ για την άσκηση «Zapad 2025» Ρωσίας με Λευκορωσία - Προειδοποίηση και από την Ουκρανία

Η άσκηση «Zapad 2025» περιλαμβάνει- μεταξύ άλλων- ασκήσεις ετοιμότητας για ενδεχόμενη χρήση πυρηνικών όπλων και των ρωσικής κατασκευής υπερηχητικών πυραύλων Oreshnik
LIFO NEWSROOM
Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Κατατέθηκε αίτημα για την ευκολότερη πρόσβαση στην άμβλωση

Διεθνή / Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Κατατέθηκε αίτημα για ευκολότερη και ασφαλέστερη πρόσβαση στην άμβλωση

Με περισσότερες από 1 εκατομμύριο υπογραφές, η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία πολιτών «Η Φωνή μου, η Επιλογή μου» υπέβαλε το αίτημά της για τη δημιουργία ενός μηχανισμού χρηματοδότησης που θα καταστήσει την άμβλωση πιο προσβάσιμη
LIFO NEWSROOM
Μαρτυρίες για τον φονικό σεισμό 6R στο Αφγανιστάν: «Υπάρχει θάνατος σε κάθε σπίτι, παιδιά και γυναίκες ούρλιαζαν»

Διεθνή / Μαρτυρίες για τον φονικό σεισμό 6R στο Αφγανιστάν: «Υπάρχει θάνατος σε κάθε σπίτι, παιδιά και γυναίκες ούρλιαζαν»

Ένας άνδρας είπε πως 10 συγγενείς του, συμπεριλαμβανομένων των πέντε παιδιών του, σκοτώθηκαν - Τουλάχιστον πέντε ισχυροί μετασεισμοί - Έρευνες σε απομονωμένες, ορεινές περιοχές
LIFO NEWSROOM
Σικάγο εναντίον Τραμπ: Ο κυβερνήτης και ο δήμαρχος αψηφούν την εθνοφρουρά

Διεθνή / Σικάγο εναντίον Τραμπ: Ο κυβερνήτης και ο δήμαρχος αψηφούν την εθνοφρουρά

Ο Κυβερνήτης του Ιλινόις και ο Δήμαρχος Σικάγου αντιστέκονται στα σχέδια του Τραμπ για ανάπτυξη στρατού στην πόλη, ενώ οι αντιδράσεις κλιμακώνονται και οι αριθμοί δείχνουν μείωση εγκληματικότητας
LIFO NEWSROOM
Από Λευκός Οίκος σε Χρυσό Οίκο: Το Οβάλ Γραφείο έγινε… Παλάτι των Βερσαλλιών επί Τραμπ

Διεθνή / Από Λευκός Οίκος σε Χρυσό Οίκο: Το Οβάλ Γραφείο έγινε… Παλάτι των Βερσαλλιών επί Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ μετέτρεψε το Οβάλ Γραφείο σε… χρυσό παλάτι με πολυτέλειες που διχάζουν την Αμερική. Από πορτρέτα και οικογενειακές φωτογραφίες μέχρι χρυσές λεπτομέρειες εμπνευσμένες από τις Βερσαλλίες
LIFO NEWSROOM