«Η ελευθερία του τύπου είναι κύρια αξία όλης της Ευρώπης», τονίζουν οι Ρέντσι και Ολάντ από την Βενετία

«Η ελευθερία του τύπου είναι κύρια αξία όλης της Ευρώπης», τονίζουν οι Ρέντσι και Ολάντ από την Βενετία Facebook Twitter
0

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, στο τέλος της ιταλογαλικής διμερούς συνόδου η οποία πραγματοποιήθηκε στην Βενετία συμφώνησαν στην διαπίστωση ότι «η ελευθερία του τύπου είναι μια εξαιρετική αξία για όλους τους άνδρες και τις γυναίκες οι οποίοι πιστεύουν στις ιδρυτικές αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Παράλληλα, ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι «οι αξίες της Ευρώπης είναι και αξίες όλης της ανθρωπότητας».

Σε ότι αφορά την Συρία τόνισε ότι «η εύθραυστη εκεχειρία η οποία μπόρεσε να επιτευχθεί, πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να προχωρήσει η διαπραγμάτευση. Κατά τον ένοικο του Ελιζέ «οι μόνες στρατιωτικές επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν ως στόχο τον ISIS».

Σχετικά με την κατάσταση στην Λιβύη, ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε ότι «η σύσταση μιας νέας κυβέρνησης στην χώρα αυτή αποτελεί προτεραιότητα, αλλά πρώτα από όλα οι ίδιοι οι Λίβυοι πρέπει να γνωρίζουν ότι ο χρόνος στην διάθεσή τους δεν είναι απεριόριστος».

Τόνισε με έμφαση, επίσης, ότι η χώρα του «δεν θέλει να συνθηκολογήσει με μια Ευρώπη η οποία θα μπορούσε να αποτελείται μόνον από αριθμούς, παραμέτρους και κανόνες», αλλά επιθυμεί «μια Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία να απαρτίζεται από αξίες, ελπίδες και ιδεώδη».

Ο Γάλλος πρόεδρος και ο Ιταλός πρωθυπουργός αποφάσισαν να συναντηθούν στην Βενετία, για έναν σημαντικό, συμβολικό λόγο: είναι η πόλη από οποία καταγόταν η Βαλέρια Σολεζίν, η Ιταλίδα ερευνήτρια κοινωνιολογίας η οποία ζούσε στο Παρίσι και έχασε την ζωή της στην τρομοκρατική επίθεση της 13ης Νοεμβρίου του 2015. Μιλώντας στους δημοσιογράφους υπογράμμισαν, τέλος, ότι αναλαμβάνουν από κοινού την υποχρέωση να δώσουν νέα ώθηση στην απασχόληση και την ανάπτυξη, θεωρώντας πως πρόκειται για στόχους κύριας σημασίας για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ