Η διαδρομή του θανάτου - Το φορτηγό με τα 39 πτώματα που σόκαρε όλη τη Βρετανία

Η διαδρομή του θανάτου - Το φορτηγό με τα 39 πτώματα που σόκαρε όλη τη Βρετανία Facebook Twitter
0

Σοκαρισμένη η βρετανική κοινή γνώμη παρακολουθεί τις εξελίξεις της υπόθεσης στο Έσεξ με το φορτηγό που βρέθηκε να έχει στο κοντέινερ 39 πτώματα. 

Η υπόθεση λαμβάνει διαστάσεις εκτός συνόρων καθώς αποκαλύπτεται η διαδρομή του φορτηγού και τα στοιχεία οδηγούν τις αρχές να ερευνήσουν για διεθνές κύκλωμα. Για την ώρα υπάρχει μία μόνο σύλληψη, αυτή του οδηγού.

Η βρετανική αστυνομία συνέλαβε τον 25χρονο οδηγό καθώς σήμερα ανακάλυψε σε βιομηχανικό πάρκο κοντά στο Λονδίνο τα πτώματα 39 ανθρώπων μέσα στο φορτηγό του. Η ανακάλυψη των πτωμάτων, 38 ενηλίκων και ενός εφήβου, έγινε τις πρώτες πρωινές ώρες αφού υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης ειδοποιήθηκαν ότι υπάρχουν άνθρωποι σε κοντέινερ φορτηγού σε βιομηχανικό πάρκο στο Γκρέις, 32 χλμ. ανατολικά του κέντρου του Λονδίνου.

Το φορτηγό πιστεύεται ότι είχε εισέλθει το Σάββατο στη Βρετανία από το Χόλιχεντ, ένα λιμάνι της βόρειας Ουαλίας που είναι μείζον σημείο εισόδου από την Ιρλανδία, και ότι είχε αρχικά ξεκινήσει το ταξίδι του από τη Βουλγαρία, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Ο οδηγός του φορτηγού, ο 25χρονος Μο Ρόμπινσον από τη Βόρεια Ιρλανδία, έχει τεθεί υπό κράτηση. Πολλές φωτογραφίες του έχουν δοθεί στη δημοσιότητα από τα βρετανικά μίντια χωρίς ακόμη να υπάρχουν γνωστές πληροφορίες για την κατάθεσή του.

Η διαδρομή του θανάτου - Το φορτηγό με τα 39 πτώματα που σόκαρε όλη τη Βρετανία Facebook Twitter
Η διαδρομή του θανάτου - Το φορτηγό με τα 39 πτώματα που σόκαρε όλη τη Βρετανία Facebook Twitter
Η διαδρομή του θανάτου - Το φορτηγό με τα 39 πτώματα που σόκαρε όλη τη Βρετανία Facebook Twitter
Η διαδρομή του θανάτου - Το φορτηγό με τα 39 πτώματα που σόκαρε όλη τη Βρετανία Facebook Twitter

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον εξέφρασε τον αποτροπιασμό του και έκανε γνωστό πως ενημερώνεται για την πορεία των ερευνών. «Γνωρίζουμε ότι γίνεται αυτό το εμπόριο -- όλοι αυτοί οι έμποροι ανθρώπων θα πρέπει να κυνηγηθούν και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη», δήλωσε.

Όλοι όσοι ανακαλύφθηκαν μέσα στο κοντέινερ βρέθηκαν νεκροί από τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης που κλήθηκαν στο Βιομηχανικό Πάρκο Ουότεργκλεϊντ, όχι μακριά από τις αποβάθρες του Τάμεση. Το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας ανακοίνωσε πως βρίσκεται σε επαφή με τις βρετανικές αρχές σχετικά με το επεισόδιο. Εκπρόσωπος του βουλγαρικού υπουργείου Εξωτερικών πρόσθεσε πως «επίσης δεν υπάρχει καμιά ένδειξη για την εθνικότητα των ανθρώπινων πτωμάτων που βρέθηκαν στο φορτηγό. Η βρετανική αστυνομία προειδοποίησε πως η αναγνώριση των πτωμάτων θα απαιτήσει πολύ καιρό».

Η διαδρομή του θανάτου - Το φορτηγό με τα 39 πτώματα που σόκαρε όλη τη Βρετανία Facebook Twitter

«Απελπιστική και επικίνδυνη κατάσταση»

Ο ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ δήλωσε πως οι ιρλανδικές αρχές θα φέρουν σε πέρας κάθε έρευνα που είναι απαραίτητη, αν διαπιστωθεί πως το φορτηγό είχε περάσει από την Ιρλανδία.

«Στο στάδιο αυτό, δεν έχουμε εντοπίσει από πού έρχονταν τα θύματα ούτε τις ταυτότητές τους και προβλέπουμε ότι αυτό μπορεί να είναι μια μακρόχρονη διαδικασία», δήλωσε στους δημοσιογράφους η υπαρχηγός της αστυνομίας του Έσεξ Πίπα Μιλς. «Πρόκειται για μια απόλυτη τραγωδία». Η Μιλς είπε ότι η αναγνώριση των θυμάτων είναι η κορυφαία προτεραιότητα των αρχών, ενώ διεξάγεται επίσης έρευνα για να εντοπισθεί η πορεία που ακολούθησε το φορτηγό από τη Βουλγαρία στην Ιρλανδία και μετά στη Βρετανία.

Ο επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε πως οι θάνατοι αυτοί είναι μια απίστευτη ανθρώπινη τραγωδία που απαιτεί απαντήσεις.

Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα μετακινήσει σύντομα το φορτηγό όπου βρέθηκαν οι σοροί 39 ανθρώπων σε μια ασφαλή τοποθεσία. «Το φορτηγό και το τρέιλερ θα μεταφερθούν σε μια ασφαλή τοποθεσία στο Τίλμπουρι Ντοκς, προκειμένου τα πτώματα να ανασυρθούν, προστατεύοντας την αξιοπρέπεια των θυμάτων» δήλωσε σε μια ανακοίνωση η αστυνομική διευθύντρια του Έσεξ Πίπα Μιλς.

 

 

Η διαδρομή του θανάτου

Ακόμη δεν είναι σαφές το πώς το φορτηγό κατάφερε να περάσει από ελέγχους έχοντας ως φορτίο τους ανθρώπους καθώς η αστυνομία προσπαθεί να ακολουθήσει την πιθανή διαδρομή.

Το φορτηγό μέσα στο οποίο η βρετανική αστυνομία βρήκε τα πτώματα 39 ανθρώπων είχε βουλγαρική άδεια κυκλοφορίας, και ήταν καταχωρημένο σε μια εταιρεία ιδιοκτησίας μιας Ιρλανδής, έγινε σήμερα γνωστό από το βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η βρετανική πρεσβεία στο Λονδίνο έλαβε πληροφορίες σχετικά με την άδεια από τη βρετανική αστυνομία, αναφέρει το υπουργείο σε μια ανακοίνωση.

«Το φορτηγό Scania ήταν καταχωρημένο στην πόλη Βάρνα υπό το όνομα μιας εταιρείας ιδιοκτησίας μιας υπηκόου Ιρλανδίας» λέει το υπουργείο.

Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Βουλγαρίας BNR, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, μετέδωσε ότι το φορτηγό, η άδεια κυκλοφορίας του οποίου είχε εκδοθεί στη Βουλγαρία με ημερομηνία 19 Ιουνίου 2017, είχε φύγει από τη βαλκανική χώρα την επόμενη ημέρα και δεν είχε έκτοτε επιστρέψει.

Την ίδια ώρα, η βρετανική αστυνομία λέει πως πιστεύει ότι το φορτηγό ταξίδεψε από το Ζεεμπρούγκε στο Βέλγιο στο λιμάνι του Πάρφλιτ στην ανατολική Αγγλία.

Κατόπιν, παρέμεινε στην περιοχή Τούροκ γύρω στις 12.30 το πρωί τοπική ώρα για περίπου 35 λεπτά προτού αναχωρήσει, σημείωσε η αστυνομία του Έσεξ.

Η αστυνομία είχε αρχικά αναφέρει ότι το φορτηγό, το οποίο κατέληξε σε μια βιομηχανική περιοχή στο Γκρέις, σε απόσταση περίπου 32 χλμ ανατολικά του κεντρικού Λονδίνου, είχε ταξιδέψει μέσω του Χόλιχεντ στην Ουαλία.

Η διαδρομή του θανάτου - Το φορτηγό με τα 39 πτώματα που σόκαρε όλη τη Βρετανία Facebook Twitter
Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραμπ κατά Σόρος: Τον κατηγορεί για εκβιασμό, διαφθορά και «υποστήριξη βίαιων διαδηλώσεων»

Διεθνή / Τραμπ κατά Σόρος: Τον κατηγορεί για εκβιασμό, διαφθορά και «υποστήριξη βίαιων διαδηλώσεων»

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε επίθεση στον δισεκατομμυριούχο Τζορτζ Σόρος και τον γιο του Άλεξ, ζητώντας να κατηγορηθούν για «οργανωμένο έγκλημα» λόγω φερόμενης στήριξης διαδηλώσεων στις ΗΠΑ.
LIFO NEWSROOM
Αναβρασμός στο Σικάγο: Ο Τραμπ σχεδιάζει χρήση ναυτικής βάσης από την ICE κατά μεταναστών

Διεθνή / Αναβρασμός στο Σικάγο: Ο Τραμπ σχεδιάζει χρήση ναυτικής βάσης από την ICE κατά μεταναστών

Η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει τη χρήση της ναυτικής βάσης Great Lakes για επιχειρήσεις της ICE και πιθανή αποστολή χιλιάδων στρατιωτών στο Σικάγο, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις από τον κυβερνήτη του Ιλινόις.
LIFO NEWSROOM
Οι σομελιέ του νερού πιστεύουν ότι μπορεί να ανταγωνιστεί το κρασί στα εστιατόρια, αλλά ποιος πληρώνει 19 λίρες για ένα μπουκάλι;

Διεθνή / Οι σομελιέ του νερού πιστεύουν ότι μπορεί να ανταγωνιστεί το κρασί, αλλά ποιος πληρώνει 19 λίρες για ένα μπουκάλι;

Τα εστιατόρια προτείνουν μοναδικούς συνδυασμούς φαγητών και νερών, όπως με τα κρασιά - Τι καθορίζει σύμφωνα με τους ειδικούς την γεύση του νερού
LIFO NEWSROOM
Συναγερμός στη Λατινική Αμερική: Οι ΗΠΑ στέλνουν οκτώ πολεμικά πλοία - Ο Μαδούρο κινητοποιεί στρατό

Διεθνή / Συναγερμός στη Λατινική Αμερική: Οι ΗΠΑ στέλνουν οκτώ πολεμικά πλοία - Ο Μαδούρο κινητοποιεί στρατό

Ο αμερικανικός στόλος ενισχύει την παρουσία του στην Καραϊβική και τον Ειρηνικό με 8 πολεμικά πλοία για «αντιναρκωτικές επιχειρήσεις», ενώ ο Νικολάς Μαδούρο κινητοποιεί στρατό και πολιτοφυλακές
LIFO NEWSROOM
Οργισμένοι διαδηλωτές πετούν πέτρες στον Χαβιέρ Μιλέι – Σκάνδαλο διαφθοράς «φουντώνει» την κρίση

Διεθνή / Οργισμένοι διαδηλωτές πετούν πέτρες στον Χαβιέρ Μιλέι – Σκάνδαλο διαφθοράς «φουντώνει» την κρίση

Ο πρόεδρος της Αργεντινής, Χαβιέρ Μιλέι, δέχθηκε επίθεση με πέτρες και μπουκάλια από διαδηλωτές στο Λόμας ντε Ζαμόρα, εν μέσω σκανδάλου διαφθοράς που εμπλέκει την αδελφή του
LIFO NEWSROOM
Αν πετύχει το πραξικόπημα με τη Λίσα Κουκ οι διορισμένοι του Τραμπ θα μπορούσαν ελέγχουν τη Fed για δεκαετίες

Διεθνή / Αν πετύχει το πραξικόπημα με τη Λίσα Κουκ οι διορισμένοι του Τραμπ θα μπορούσαν ελέγχουν τη Fed για δεκαετίες

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιχειρεί να απομακρύνει μέλη της Fed και να τοποθετήσει πιστούς συνεργάτες - Τι σημαίνει η κίνηση αυτή για την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας και τα επιτόκια
LIFO NEWSROOM
Η βίλα των διαβόητων πάρτι «μπουνγκα μπουνγκα» του Μπερλουσκόνι βγαίνει προς πώληση

Διεθνή / Η βίλα των διαβόητων πάρτι «μπούνγκα μπούνγκα» του Σίλβιο Μπερλουσκόνι βγαίνει προς πώληση

Η αξία του ακινήτου εκτιμάται γύρω στα 500 εκατ. ευρώ και αν επιτευχθεί πώληση σε αυτή την τιμή, θα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις ακριβότερες ιδιωτικές κατοικίες παγκοσμίως
LIFO NEWSROOM
Ζοχράν Μαμντάνι: Ο «αυτοαπασχολούμενος ράπερ» που διεκδικεί τη δημαρχία της Νέας Υόρκης

Διεθνή / Μαμντάνι ή «αυτοαπασχολούμενος ράπερ»: Η καλλιτεχνική ταυτότητα του μεγάλου φαβορί για τη δημαρχία στη Νέα Υόρκη

Ο πιθανός επόμενος δήμαρχος της Νέας Υόρκης που κάποτε ράπαρε για την κοινή του καταγωγή «με ένα τσαπάτι» - Η σχέση του με την Τέχνη και οι συνεργασίες του
LIFO NEWSROOM