Η Δανία αίρει την απαγόρευση χρήσης πυρηνικής ενέργειας

Η Δανία αίρει την απαγόρευση χρήσης πυρηνικής ενέργειας Facebook Twitter
φωτ.: ΕΡΑ
0

Η Δανία εξετάζει το ενδεχόμενο να άρει μια 40ετή απαγόρευση της πυρηνικής ενέργειας για να ενισχύσει την ενεργειακή της ασφάλεια, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας, σηματοδοτώντας μια σημαντική αλλαγή πολιτικής σε μια χώρα που έχει δώσει προτεραιότητα στην επέκταση της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας.

Η κυβέρνηση της Δανίας θα αναλύσει τα πιθανά οφέλη των νέων τεχνολογιών πυρηνικής ενέργειας, με μια έκθεση που αναμένεται να είναι έτοιμη το επόμενο έτος, δήλωσε ο υπουργός για το κλίμα, την ενέργεια και τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας Lars Aagaard σε δημόσια ακρόαση στο κοινοβούλιο την Τετάρτη.

«Η Δανία δεν έχει πρόσφατη εμπειρία με την πυρηνική ενέργεια, γι' αυτό είναι σημαντικό να αρχίσουμε να αναλύουμε τις δυνατότητες. Μπορεί αυτή η τεχνολογία να συμπληρώσει αυτό που θα είναι κυρίαρχο στη χώρα μας: την ηλιακή και την αιολική ενέργεια;», είπε. «Όλοι γνωρίζουμε ότι φυσικά δεν μπορούμε να έχουμε ένα σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας που να βασίζεται μόνο στην ηλιακή και την αιολική ενέργεια. Πρέπει να υπάρχει και κάτι άλλο για να το υποστηρίξει», πρόσθεσε ο Aagaard.

Ο Aagaard σημείωσε ότι υπάρχουν πολλές πτυχές που σχετίζονται με τις νέες πυρηνικές τεχνολογίες, τις οποίες η Δανία δεν είναι ακόμη έτοιμη να χειριστεί, και ότι δεν διαθέτει επαρκείς γνώσεις επί του θέματος. «Μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι αυτή η τεχνολογία είναι ασφαλής; Πού θα διαθέσουμε τα πυρηνικά απόβλητα; Είναι οι αρχές μας προετοιμασμένες αν κάτι πάει στραβά; Και ούτω καθεξής και ούτω καθεξής. Δεν έχουμε αυτή τη γνώση, αλλά την χρειαζόμαστε», δήλωσε.

Εν τω μεταξύ, ο Aagaard απέρριψε την ιδέα ότι η παραδοσιακή πυρηνική ενέργεια θα επιστρέψει στη Δανία, η οποία την απαγόρευσε το 1985.

Το 2005, οι Δανοί πανηγύρισαν όταν η γειτονική Σουηδία έκλεισε τον πυρηνικό αντιδραστήρα Barseback 2, που βρίσκεται κοντά στην Κοπεγχάγη, ακριβώς απέναντι από τον πορθμό Oresund.

Ενώ η Σουηδία έκλεισε περισσότερους πυρηνικούς σταθμούς της την τελευταία δεκαετία, η σημερινή κυβέρνηση τηρεί μια σταθερά φιλοπυρηνική στάση και επιδιώκει την κατασκευή νέας δυναμικότητας.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι είναι η βόβμα «bunker buster» που κάνει τον Τραμπ να αμφιβάλλει για την επίθεση στο Ιράν

Διεθνή / Τι είναι η βόβμα «bunker buster» που κάνει τον Τραμπ να αμφιβάλλει για την επίθεση στο Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει διαμηνύσει ότι η ενδεχόμενη επίθεση στο Ιράν θα είχε νόημα μόνο αν υπάρχει εγγύηση πως μπορεί να εξουδετερώσει την υπόγεια πυρηνική εγκατάσταση στο Φορντόου
LIFO NEWSROOM
Η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί τα αποθέματα νερού των πιο ξηρών περιοχών της Ευρώπης

Διεθνή / Η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί τα αποθέματα νερού των πιο ξηρών περιοχών της Ευρώπης

Η ΕΕ θέλει να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ και την Κίνα στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης - Ωστόσο, οι επικριτές υποστηρίζουν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν έχουν λάβει υπόψη την εξαιρετικά υψηλή ζήτηση νερού που απαιτεί ο τομέας αυτός.
LIFO NEWSROOM
Η ΕΕ σχεδιάζει ταμείο επένδυσης της «παγωμένης ρωσικής περιουσίας» για στήριξη της Ουκρανίας

Διεθνή / Η ΕΕ σχεδιάζει ταμείο επένδυσης της «παγωμένης ρωσικής περιουσίας» για στήριξη της Ουκρανίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να αξιοποιήσει 200 δισ. ευρώ από παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία μέσω επενδύσεων υψηλότερου ρίσκου, αποφεύγοντας τη νομική σύγκρουση της κατάσχεσης και ενισχύοντας την Ουκρανία απέναντι στη ρωσική απειλή
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινή επιχείρηση κατά του Ιράν: Πρωτοφανής συντονισμός Μυστικών Υπηρεσιών και τεχνολογίας

Διεθνή / Πώς το Ισραήλ εισχώρησε στο Ιράν: Οι Μυστικές Υπηρεσίες, η τεχνολογία, οι «μεταμφιέσεις»

Απόρρητες τηλεφωνικές επικοινωνίες, hack σε τηλέφωνα, δορυφορικές εικόνες και εξελιγμένοι αλγόριθμοι δημιούργησαν μια «τράπεζα στόχων» που επέτρεψε ταυτόχρονες ακριβείς επιθέσεις κατά στρατιωτικών και πυρηνικών εγκαταστάσεων στο Ιράν
LIFO NEWSROOM