Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε πυραύλους κρουζ προς την Κίτρινη Θάλασσα

Βόρεια Κορέα: Εκτόξευσε πυραύλους κρουζ προς την Κίτρινη Θάλασσα Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Πυραύλους κρουζ εξαπέλυσε σήμερα η Βόρεια Κορέα προς την κατεύθυνση της Κίτρινης Θάλασσας, σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζεται η Νότια Κορέα, την ώρα που η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες παραμένει στο «κόκκινο».

Το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας της Νότιας Κορέας ανέφερε πως «ο στρατός εντόπισε πολλούς πυραύλους κρουζ που εκτοξεύθηκαν από τη Βόρεια Κορέα προς την κατεύθυνση της Κίτρινης Θάλασσας» περί τις 7:00 (τοπική ώρα τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας). Παράλληλα, στους πυραύλους γίνονται αναλύσεις από τις υπηρεσίες πληροφοριών της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ, σχετικά με τις προδιαγραφές τους.

Σύμφωνα με το Πολεμικό Ναυτικό της Νότιας Κορέας, οι εκτοξεύσεις των πυραύλων κρουζ έγιναν την ώρα που οι ένοπλες δυνάμεις διεξάγουν μέχρι αύριο γυμνάσια των ειδικών δυνάμεών τους.

Να σημειωθεί ωστόσο πως οι δοκιμές πυραύλων τέτοιου είδους δεν απαγορεύονται από τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αντίθετα με αυτές βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων.

Τόσο η Βόρεια Κορέα όσο και η Νότια Κορέα έχουν ενισχύσει τις δυνάμεις τους στα στρατιωτικοποιημένα σύνορα, ενώ έχουν προχωρήσει σε γυμνάσια του πυροβολικού, με πραγματικά πυρά, η μια προς την κατεύθυνση της άλλης, αφότου ανέστειλαν τις συμφωνίες που είχαν συνάψει το 2018 για να προλαμβάνονται επεισόδια στα σύνορά τους.

Βόρεια Κορέα: Απειλές από τον Κιμ Γιονγκ Ουν για πόλεμο με τη Νότια Κορέα

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως η Νότια Κορέα είναι ο «κυριότερος εχθρός» της χώρας του, προχώρησε στην κατάργηση οργανισμών αφοσιωμένων στην επανένωση των δυο κρατών και στις επαφές με τη Σεούλ και απείλησε να κηρύξει πόλεμο αν η γείτονα χώρα τολμήσει να καταπατήσει ακόμη και «0,001 του χιλιοστού» της επικράτειας της χώρας του.

Κάλεσε ακόμη να υπάρξει αναθεώρηση του Συντάγματος ώστε η Βόρεια Κορέα να είναι σε θέση να προχωρήσει στην επιβολή «κατοχής» στη Σεούλ σε περίπτωση πολέμου, σύμφωνα με το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Η Νότια Κορέα διαμηνύει, μέσω του συντηρητικού προέδρου Γιουν Σοκ-γελ, ότι θα ανταποδώσει με «πολύ ισχυρότερο τρόπο κάθε «πρόκληση». Βόρεια και Νότια Κορέα παραμένουν, από τεχνικής άποψη, σε εμπόλεμη κατάσταση: ο Πόλεμος της Κορέας (1950-1953) τερματίστηκε με ανακωχή αλλά δεν υπογράφηκε ποτέ συμφωνία ειρήνης.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Ιανουαρίου, η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε δοκιμή υπερηχητικού πυραύλου με στερεό καύσιμο και σε ασκήσεις του πυροβολικού με πραγματικά πυρά κοντά στα θαλάσσια σύνορα των δυο κρατών. Κάτι τέτοιο ανάγκασε τη Σεούλ να διατάξει την άμεση απομάκρυνση των κατοίκων νησιών κοντά στις βορειοκορεατικές ακτές, ενώ ανταπέδωσε με παρόμοια γυμνάσια στην ίδια περιοχή.

Την Παρασκευή, η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε δοκιμή «υποβρύχιου πυρηνικού οπλικού συστήματος» σε αντίποινα για τα κοινά ναυτικά γυμνάσια των ΗΠΑ, της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας στα ύδατα νότια της χερσονήσου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

BLAKE LIVELY JUSTIN BALDONI

Διεθνή / Blake Lively και Justin Baldoni επιστρέφουν στα δικαστήρια

Η νομική ομάδα της ηθοποιού έχει ασκήσει αγωγή εναντίον του συμπρωταγωνιστή της στην ταινία «It Ends with Us» για την καταβολή δικαστικών εξόδων και αποζημίωσης, αναζωπυρώνοντας μια δικαστική διαμάχη που διαρκεί χρόνια
THE LIFO TEAM
ΡΩΣΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΚΙΕΒΟ

Διεθνή / Ουκρανία: Τουλάχιστον 10 νεκροί εν μέσω μαζικών επιθέσεων της Ρωσίας

Η Μόσχα είχε προειδοποιήσει την περασμένη εβδομάδα ότι θα εξαπέλυε «συστηματικά πλήγματα», ως απάντηση σε επίθεση με ουκρανικά drones σε κοιτώνα στη ρωσοκρατούμενη περιοχή του Λουχάνσκ, όπου σκοτώθηκαν 21 άνθρωποι
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΛΙΒΑΝΟΣ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Το Ιράν διακόπτει τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ λόγω των επιθέσεων στον Λίβανο

Η Τεχεράνη απειλεί με καθολικό αποκλεισμό των Στενών του Ορμούζ και την ενεργοποίηση άλλων μετώπων - «Προς το συμφέρον του Νετανιάχου να σαμποτάρει οποιαδήποτε συμφωνία», σχολιάζει ο διεθνής Τύπος για τις επιθέσεις στον Λίβανο
THE LIFO TEAM
ΛΙΒΑΝΟΣ ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Διεθνή / Ιράν: «Η εκεχειρία στον Λίβανο είναι βασική προϋπόθεση για οποιαδήποτε συμφωνία»

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ δήλωσε ότι το Ιράν δεν διεξάγει επί του παρόντος συνομιλίες με τις ΗΠΑ σχετικά με τις λεπτομέρειες του πυρηνικού του προγράμματος, που απασχολεί περισσότερο τον Τραμπ
THE LIFO TEAM