Η Βόρεια Κορέα απειλεί να στείλει στρατό στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη

Η Βόρεια Κορέα απειλεί να στείλει στρατό στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Ο στρατός της Βόρειας Κορέας διεμήνυσε την ετοιμότητά του να μπει στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που χωρίζει την κορεατική χερσόνησο στα δύο.

Η απειλή προέκυψε εν μέρει ως απάντηση στις ομάδες αποστατών στη Νότια Κορέα που στέλνουν προπαγανδιστικό υλικό στη Βόρεια.

Το Σαββατοκύριακο, η Κιμ Γιο-Γιονγκ, αδερφή του Βορειοκορεάτη ηγέτη, Κιμ Γιονγκ-ουν, τόνισε πως έδωσε εντολή στο στρατό να ετοιμαστεί για το βήμα αυτό.

Και τώρα, ο στρατός διαμηνύει πως είναι έτοιμος να «μετατρέψει την πρώτη γραμμή σε φρούριο, ενισχύοντας τη στρατιωτική εγρήγορση».

Η ένταση μεταξύ των δύο χωρών εδώ και καιρό κλιμακώνεται για τα φυλλάδια με προπαγανδιστικό υλικό εναντίον του συστήματος της Βόρειας Κορέας, που συνήθως στέλνονται με μπαλόνια από το νότιο σύνορο.

Βόρεια και Νότια Κορέα χωρίζει η λεγόμενη αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη (DMZ) - μια ζώνη 250 χλμ στα σύνορα που επιβλήθηκε από τον πόλεμο μεταξύ των δύο χωρών.

Σήμερα, Τρίτη, ο βορειοκορεάτικος στρατός ανακοίνωσε πως «μελετά ένα σχέδιο δράσης» για τη μετακίνησή του «στις ζώνες που έχουν αποστρατιωτικοποιηθεί».

Το Γενικό Επιτελείο γνωστοποίησε πως βρίσκεται «σε υψηλό συναγερμό» και ετοιμότητα να εφαρμόσει «γρήγορα και αποτελεσματικά» όποια απόφαση ληφθεί από την κυβερνηση.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών για τη βελτίωση των σχέσεων με την Πιονγκγιάνγκ, η κυβέρνηση του Νοτιοκορεάτη προέδρου Μουν Τζε-ιν προσπάθησε να αποθαρρύνει την εκστρατεία με τα φυλλάδια και τις ποσότητες ρυζιού, ενώ από την πλευρά των αποστατών γίνονται καταγγελίες ότι δέχονται πιέσεις να αποφεύγουν να ασκούν κριτική σε βάρος της Βόρειας Κορέας.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ