Η βιομηχανία πορνό στη μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας της

Η βιομηχανία πορνό στη μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας της Facebook Twitter
Allie Eve Knox: «Η πορνογραφία είναι ένας από αυτούς τους χώρους στους οποίους από τη στιγμή που θα αποφασίσεις να ενταχθείς, πρέπει να ζυγίσεις τις επιλογές σου».
0ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ που η πανδημία έβαλε λουκέτο στη βιομηχανία της «ενήλικης ψυχαγωγίας», πολλές και πολλοί σταρ του είδους αφοσιώθηκαν αποκλειστικά σ' αυτό που (είτε εν μέρει είτε κυρίως) έκαναν και πριν: στη δημιουργία και πώληση περιεχομένου απευθείας στο κοινό μέσω των προσωπικών τους ιστοσελίδων. Συνειδητοποιώντας ότι το σύστημα του επαγγελματικού πορνό δεν είναι πλέον απαραίτητο για μια επιτυχημένη και κερδοφόρα καριέρα, πολλοί performers βγάζουν πλέον περισσότερα χρήματα δουλεύοντας σε ασφαλές περιβάλλον που μπορούν να ελέγχουν. Οι σκηνοθέτες και οι σκηνοθέτριες, αντιθέτως, δεν έχουν αυτή την πολυτέλεια.

Όπως εξηγεί η σκηνοθέτρια Jacky St. James, «τα πράγματα είναι ιδιαίτερα δύσκολα για τους σκηνοθέτες και τις σκηνοθέτριες πορνό που δεν είναι συγχρόνως και performers. Εμείς βασιζόμαστε απολύτως στην βιομηχανική παραγωγή ταινιών για να επιζήσουμε ενώ εκείνοι/ες μπορούν να κάνουν τις δικές ταινίες σπίτι τους».

Δεν είναι όμως μόνο η προοπτική μιας ανεξάρτητης και προσοδοφόρας καριέρας που ενδέχεται να κρατήσει πολλές ηθοποιούς του πορνό μακριά από την επίσημη βιομηχανία όταν ξεκινήσει ξανά η παραγωγή. Είναι και το δυσώδες και ανασφαλές περιβάλλον που την χαρακτηρίζει και πλέον βγαίνει όλο και πιο τακτικά στη δημοσιότητα.

Η βιομηχανία πορνό στη μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας της Facebook Twitter
Οι δύο πιο «επιφανείς» ίσως άντρες πρωταγωνιστές της βιομηχανίας πορνό – ο Ron Jeremy (δεξιά) και ο James Deen – έχουν αντιμετωπίσει στο παρελθόν καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση ενώ προχθές μόλις απαγγέλθηκαν στον πρώτο από την εισαγγελέα του Λος Άντζελες επίσημες κατηγορίες για βιασμό

Απελευθερωμένες πια από την εξάρτησή τους από τα παραδοσιακά στούντιο παραγωγής, οι γυναίκες της βιομηχανίας πορνό δεν διστάζουν να εκθέσουν στα social media την συμπεριφορά που έχουν υποστεί κατά καιρούς από τις εταιρείες, τους σκηνοθέτες, ακόμα και από τους ατζέντηδες τους σε κάποιες περιπτώσεις.

Οι δύο πιο «επιφανείς» ίσως άντρες πρωταγωνιστές της βιομηχανίας πορνό – ο Ron Jeremy και ο James Deen – έχουν αντιμετωπίσει στο παρελθόν καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση ενώ προχθές μόλις απαγγέλθηκαν στον πρώτο από την εισαγγελέα του Λος Άντζελες επίσημες κατηγορίες για βιασμό, διείσδυση δια της βίας με ξένο αντικείμενο, στοματική συνουσία δια της βίας και σεξουαλική επίθεση. Σε περίπτωση που καταδικαστεί, ο 64χρονος διάσημος πορνοστάρ αντιμετωπίζει ποινή ισόβιας φυλάκισης.

Απελευθερωμένες πια από την εξάρτησή τους από τα παραδοσιακά στούντιο παραγωγής, οι γυναίκες της βιομηχανίας πορνό δεν διστάζουν να εκθέσουν στα social media την συμπεριφορά που έχουν υποστεί κατά καιρούς από τις εταιρείες, τους σκηνοθέτες, ακόμα και από τους ατζέντηδες τους σε κάποιες περιπτώσεις.

«Εξαιτίας αυτών των προβλημάτων σταμάτησα τα επαγγελματικά γυρίσματα και ξεκίνησα να γυρίζω το δικό μου πορνό», λέει η Allie Eve Knox η οποία περιγράφει τον εαυτό της ως δημιουργό περιεχομένου περισσότερο παρά ως ερμηνεύτρια πορνό. «Η πορνογραφία είναι ένας από αυτούς τους χώρους στους οποίους από τη στιγμή που θα αποφασίσεις να ενταχθείς, πρέπει να ζυγίσεις τις επιλογές σου. Αποχαιρετάς οικογένεια και φίλους, καθώς και την προοπτική να βρεις άλλες δουλειές στο μέλλον, κερδίζεις μίσος... Και αφού πάρεις την απόφαση, μπορεί να έρθει μια στιγμή λίγο καιρό μετά που η καριέρα σου εκτροχιάζεται επειδή ένας ατζέντης σε βάζει ξαφνικά να δουλέψεις σε μη ασφαλές περιβάλλον».

Αντίστοιχους προβληματισμούς εκφράζει και η συνάδελφός της Gabriella Paltrova, παρότι συμπληρώνει ότι διστάζει να κάνει το μεγάλο βήμα και να απαγκιστρωθεί από την βιομηχανία του πορνό: «Από τη μία σκέφτομαι να αγωνιστώ γι' αυτά που πιστεύω, από την άλλη σκέφτομαι μήπως να μην αναμιχθώ σ΄ αυτόν τον πόλεμο. Ίσως να αφήσω την mainstream βιομηχανία πορνό να σκάψει μόνη της τον λάκκο της».

Η βιομηχανία πορνό στη μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας της Facebook Twitter
Gabriella Paltrova:«Ίσως να αφήσω την mainstream βιομηχανία πορνό να σκάψει μόνη της τον λάκκο της».

«Δεν τις κατηγορώ, ενδεχομένως το ίδιο θα έκανα κι εγώ στη θέση τους», δηλώνει από τη μεριά του ο βετεράνος δημιουργός ταινιών πορνό Mike Quasar. «Απλά θα ήθελα να πω ότι δεν είμαστε όλοι φριχτοί και σατανικοί. Κάποιοι από εμάς προσπαθούμε να κάνουμε το σωστό. Θέλουμε απλά να κάνουμε τη δουλειά μας και μετά να πάμε σπίτι. Αυτή η δουλειά είναι η επαγγελματική ζωή μου εδώ και 30 χρόνια. Γνωρίζω πώς να φερθώ με σεβασμό στους ανθρώπους. Κινηματογραφούμε άτομα που κάνουν σεξ μεταξύ τους, δεν είναι αγώνας τένις. Κάποια στιγμή αναπόφευκτα προκύπτουν και παρεξηγήσιμες καταστάσεις».

Όπως σημειώνει, στα γυρίσματα των δικών του ταινιών, ο ίδιος φροντίζει να ξεκαθαρίζει εξαρχής στους ηθοποιούς και ειδικά στις γυναίκες ότι αν κάποια στιγμή νιώσουν άβολα ή δυσάρεστα, μπορούν να φωνάξουν 'cut' ή ΄στοπ' χωρίς να ανησυχούν ότι θα γίνω έξαλλος για την διακοπή της σκηνής. Υπενθυμίζει επίσης ότι, οι άνθρωποι πίσω από τις κάμερες και την παραγωγή είναι όλο και μεγαλύτεροι σε ηλικία, ενώ οι πρωταγωνίστριες παραμένουν νέες, κατά κανόνα:

«Όσο μεγαλώνεις και αποκτάς μονιμότητα σ' αυτήν την δουλειά, οφείλεις να είσαι όλο και πιο υπεύθυνος στον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεσαι – κάποιοι όμως δεν το μαθαίνουν αυτό το μάθημα. Όποιος εκπλήσσεται από το γεγονός ότι το πορνό προσελκύει κακούς ανθρώπους, είναι μάλλον αφελής έτσι κι αλλιώς. Πρόκειται για μια βιομηχανία που πάντα ευημερούσε εις βάρος νεαρών κοριτσιών».

Με στοιχεία από Daily Beast

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συναγερμός στην Κίνα για την «πλημμύρα του αιώνα» - Απειλούνται 127 εκατ. άνθρωποι

Διεθνή / Συναγερμός στην Κίνα για την «πλημμύρα του αιώνα» - Απειλούνται 127 εκατ. άνθρωποι

Οι κάτοικοι στην Γκουανγκντόνγκ βρίσκονται σε υψηλό συναγερμό για πλημμύρες - Οι αρχές προβλέπουν ότι το νερό θα φτάσει σε επίπεδα που παρατηρούνται «μία φορά στα εκατό χρόνια»
NEWSROOM