Η Βαρκελώνη θα αυξήσει τον τουριστικό φόρο για τους επιβάτες κρουαζιέρας

Η Βαρκελώνη θα αυξήσει τον τουριστικό φόρο για τους επιβάτες κρουαζιέρας Facebook Twitter
0

Ο δήμαρχος της Βαρκελώνης σχεδιάζει να αυξήσει τον τουριστικό φόρο για τους επιβάτες κρουαζιέρας που επισκέπτονται την πόλη για λιγότερο από 12 ώρες, ως μέρος των συνεχιζόμενων προσπαθειών του για «να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του μαζικού τουρισμού» στην καταλανική πρωτεύουσα.

Ο Jaume Collboni, μέλος του Καταλανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων που αποσκοπούν στη μείωση του υπερτουρισμού και στη βελτίωση της στεγαστικής κατάστασης της Βαρκελώνης από τότε που έγινε δήμαρχος τον περασμένο μήνα. Πριν από τέσσερις εβδομάδες, ο Collboni είπε ότι θα τερματίσει τις ενοικιάσεις διαμερισμάτων σε τουρίστες έως το 2028, καταργώντας τις άδειες των 10.101 διαμερισμάτων που έχουν εγκριθεί επί του παρόντος ως βραχυχρόνιες ενοικιάσεις. Υπήρξαν τεράστιες διαμαρτυρίες σε όλη την Ισπανία ενάντια στις καταστροφικές επιπτώσεις που έχει η ακμάζουσα τουριστική βιομηχανία στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων.

Σε συνέντευξή του στην El País την Κυριακή, ο δήμαρχος είπε ότι θα επιδιώξει να αυξήσει τον φόρο που καταβάλλουν οι επιβάτες κρουαζιέρας, ο οποίος είναι τώρα 7 ευρώ την ημέρα, για να εξασφαλίσει ότι η πόλη θα επωφεληθεί σωστά από τις σύντομες επισκέψεις τους. «Η Βαρκελώνη είναι μια πόλη ανοιχτή στους επισκέπτες και ο τουρισμός είναι ένας σημαντικός τομέας της οικονομίας της», δήλωσε ο Collboni στην εφημερίδα. «Τούτου λεχθέντος, είμαι αποφασισμένος να αντιμετωπίσω τις συνέπειες που έχει ο μαζικός τουρισμός για την πόλη. Αυτό σημαίνει ότι θα προχωρήσουμε μέχρι το τέλος με την απαγόρευση των τουριστικών διαμερισμάτων το 2028. Αλλά θα αυξήσουμε επίσης σημαντικά τον φόρο για τους τουρίστες από κρουαζιέρες».

Είπε ότι οι ενοικιάσεις τουριστικών διαμερισμάτων και οι σύντομες στάσεις κρουαζιέρας προκαλούν προβλήματα στην πόλη και στην επιδίωξή της για ποιοτικό τουρισμό.

«Όταν πρόκειται για μια επιλογή μεταξύ τουριστών που χρησιμοποιούν στέγαση και του δικαιώματος στέγασης, αποφασίσαμε να βάλουμε πρώτα το δικαίωμα στη στέγαση στη Βαρκελώνη», δήλωσε ο Collboni. «Όταν πρόκειται για ενδιάμεσους επιβάτες κρουαζιέρας - λιγότερο από 12 ώρες - έχετε μια εντατική χρήση του δημόσιου χώρου χωρίς κανένα όφελος για την πόλη και έχετε μια αίσθηση κατοχής και κορεσμού. Θέλουμε έναν τουρισμό που να σέβεται τον προορισμό του».

Ο δήμαρχος δεν είπε κατά πόσο σχεδιάζει να αυξήσει τον φόρο, λέγοντας μόνο ότι έχουν ήδη ανατεθεί μελέτες. Ο Collboni πρόσθεσε ότι η ιδέα της αύξησης δεν ήταν να αποθαρρύνει τους επισκέπτες της κρουαζιέρας, αλλά να διασφαλίσει ότι πλήρωσαν το δρόμο τους και δημιούργησαν έσοδα που θα μπορούσαν να επενδυθούν σε έργα όπως η εγκατάσταση κλιματισμού στα σχολεία. Είπε ότι η απαγόρευση των τουριστικών διαμερισμάτων δεν θα αποθαρρύνει τους επισκέπτες και ότι η πόλη και η γύρω περιοχή έχουν επαρκή ξενοδοχειακή ικανότητα για να συνεχίσουν να φιλοξενούν μεγάλες ετήσιες εκδηλώσεις όπως το Mobile World Congress.

Πέρυσι, η Ισπανία, η οποία έχει πληθυσμό 47 εκατομμυρίων κατοίκων, δέχθηκε ρεκόρ 85,1 εκατομμυρίων διεθνών τουριστών, αύξηση 19% σε σχέση με το 2022.

Η αυξανόμενη οργή και η απογοήτευση για την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη του τουρισμού έχει προκαλέσει μια σειρά διαμαρτυριών τους τελευταίους μήνες στην ηπειρωτική χώρα και στις Βαλεαρίδες Νήσους και τις Κανάριες Νήσους.

Στο επίκεντρο των παραπόνων των διαδηλωτών βρίσκεται η μαζικά στρεβλωτική επίδραση που είχε ο τουρισμός στην αγορά κατοικίας και στην ποιότητα ζωής των ντόπιων τα τελευταία χρόνια.

Με πληροφορίες από Guardian


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Kellogg's, Coca-Cola και μπύρα Brewdog στα ρωσικά ράφια παρά τις κυρώσεις

Διεθνή / Kellogg's, Coca-Cola και μπύρα Brewdog στα ρωσικά ράφια παρά τις κυρώσεις - Το «παραθυράκι» των εισαγωγών

Η Ρωσία είναι η οικονομία με τις περισσότερες κυρώσεις στον κόσμο, αλλά περισσότερα από τρία χρόνια μετά την υποτιθέμενη απομόνωσή της τα ράφια εξακολουθούν να είναι γεμάτα με δυτικά προϊόντα
LIFO NEWSROOM
Σουδάν: Τουρκία και ΗΑΕ κλιμακώνουν τη σύγκρουση με drone και έμμέσες παρεμβάσεις

Διεθνή / Σουδάν: Τουρκία και ΗΑΕ κλιμακώνουν τη σύγκρουση με drone και έμμεσες παρεμβάσεις

Η σύγκρουση στο Σουδάν μετατρέπεται σε περιφερειακή κρίση, με την Τουρκία να στηρίζει τον κυβερνητικό στρατό με drones και τα ΗΑΕ να ενισχύουν παραστρατιωτικές δυνάμεις. Αναλυτές προειδοποιούν για περαιτέρω αποσταθεροποίηση
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Ανεξέλεγκτο το νέο «σύστημα θαλάσσιων ταξί» μεταναστών στη Μάγχη: Ανήμπορη η γαλλική αστυνομία

Διεθνή / Ανεξέλεγκτο το νέο «σύστημα θαλάσσιων ταξί» μεταναστών στη Μάγχη: Ανήμπορη η γαλλική αστυνομία

Η γαλλική αστυνομία αδυνατεί να αναχαιτίσει την αύξηση των παράνομων διελεύσεων προς τη Βρετανία μέσω «θαλάσσιων ταξί» - Νέες τακτικές από κυκλώματα διακινητών και αυξημένος κίνδυνος για γυναίκες και παιδιά
LIFO NEWSROOM
Θα επιτεθούν οι ΗΠΑ κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν;

Διεθνή / Η βόμβα GBU 57 και τα βομβαρδιστικά B-2: Θα επιτεθούν οι ΗΠΑ κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν;

Οι ΗΠΑ ενισχύουν τη στρατιωτική τους παρουσία στη Μέση Ανατολή, τηρώντας μία ασάφεια ως προς την πιθανότητα να επιτεθούν κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, καθώς ο Τραμπ εξετάζει την επέμβαση στον πόλεμο Ισραήλ-Ιράν
LIFO NEWSROOM
Ρωσία και Μέση Ανατολή: Η αντίδραση στην επιχείρηση «Rising Lion» του Ισραήλ και οι στρατηγικές επιπτώσεις

Ανάλυση / Ρωσία και Μέση Ανατολή: Η αντίδραση στην επιχείρηση «Rising Lion» του Ισραήλ και οι στρατηγικές επιπτώσεις

Η Ρωσία χαρακτηρίζει την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή «επικίνδυνη» αλλά βλέπει και οφέλη, ενώ η στρατηγική της θέση δοκιμάζεται εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και της σύγκρουσης Ισραήλ-Ιράν
LIFO NEWSROOM
Κλιμακώνεται ο πόλεμος Ισραήλ - Ιράν: Ο Τραμπ απαιτεί «άνευ όρων παράδοση» της Τεχεράνης

Διεθνή / Κλιμακώνεται ο πόλεμος Ισραήλ - Ιράν: Ο Τραμπ απαιτεί «άνευ όρων παράδοση» της Τεχεράνης

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να στοχοποιεί κρίσιμες ιρανικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων εγκαταστάσεων που σχετίζονται με το πυρηνικό πρόγραμμα και συστημάτων εκτόξευσης βαλλιστικών πυραύλων
LIFO NEWSROOM
Οι ΗΠΑ στέλνουν μαχητικά αεροσκάφη στη Μέση Ανατολή καθώς κλιμακώνεται η σύγκρουση Ισραήλ–Ιράν

Διεθνή / Οι ΗΠΑ στέλνουν μαχητικά αεροσκάφη στη Μέση Ανατολή ενώ κλιμακώνεται η σύγκρουση Ισραήλ–Ιράν

Εξετάζεται και η ανάπτυξη πολεμικών πλοίων ικανών να αναχαιτίζουν βαλλιστικούς πυραύλους στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως ανέφερε αξιωματούχος του Πενταγώνου
LIFO NEWSROOM