«Η Τουρκία προσφέρει στην Αίγυπτο θαλάσσια περιοχή, η οποία έχει μέγεθος τρεις φορές την έκταση της Κύπρου, για να υπογράψουν συμφωνία για ΑΟΖ», σύμφωνα με την Hurriyet

 

Η Τουρκία βρίσκεται σε μυστικές διαβουλεύσεις μέσω των υπηρεσιών πληροφοριών με την Αίγυπτο, με απώτερο στόχο να υπάρξει προσέγγιση των δύο χωρών, ώστε να ανατραπούν τα αποτελέσματα της συμφωνίας της με της Ελλάδα για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), αναφέρει άρθρο της τουρκικής εφημερίδας.

 

Στο κείμενο που υπογράφει η αρθρογράφος της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας, Χαντέ Φιράτ, υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε αναφέρει πως οι υπηρεσίες πληροφοριών των δύο χωρών βρίσκονται σε επαφή.

 

Την πληροφορία επιβεβαίωσε και ο υπουργός Εξωτερικών προ δύο ημερών στη συνέντευξή του στο CNN Turk. «Δεν ισχύει ότι δεν συνομιλούμε με την Αίγυπτο. Γίνονται συνομιλίες σε επίπεδο υπηρεσιών πληροφοριών. Προτείναμε στην Αίγυπτο να υπογράψουμε μία συμφωνία ανάλογη με εκείνη που υπογράψαμε με την Λιβύη» δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

 

Σύμφωνα με την αρθρογράφο, η οποία επικαλείται πηγές που δεν κατονομάζει, «η προτεινόμενη συμφωνία ανοίγει στην Αίγυπτο χώρο που αντιστοιχεί τρεις φορές στην έκταση της Κύπρου».

 

Κατά το ίδιο δημοσίευμα, τη συμφωνία προσπαθούν να «μπλοκάρουν» τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, προσφέροντας μεγάλα χρηματικά ποσά στην Αίγυπτο.