«Χρυσή» κληρονόμος χαρίζει μεγάλο μέρος της περιουσίας της- Πώς θα γίνει η επιλογή των τυχερών

«Χρυσή» κληρονόμος χαρίζει μεγάλο μέρος της περιουσίας της- Πώς θα γίνει η επιλογή των τυχερών Facebook Twitter
Φωτ.: Χ (πρώην Twitter)
0

Η ακτιβίστρια Μαρλένε Ένγκελχορν επιθυμεί να δημιουργήσει μία ομάδα από πολίτες στην Αυστρία, οι οποίοι θα αποφασίσουν με ποιο τρόπο θα διανέμει μεγάλο μέρος της περιουσίας που κληρονόμησε από τη γιαγιά της.

Η 31χρονη κληρονόμος με καταγωγή από Αυστρία και Γερμανία, ζει στη Βιέννη και επιθυμεί να βρει 50 πολίτες της και να μοιράσει 25 εκατομμύρια ευρώ από την κληρονομιά της. Ο λόγος που το κάνει αυτό είναι επειδή κληρονόμησε μια περιουσία της τάξης των 4,2 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το Forbes, χωρίς να έχει κάνει τίποτα για αυτό. Θεωρεί πως όλο αυτό είναι μία αδικία. «Κληρονόμησα μια περιουσία και επομένως εξουσία, χωρίς να έχω κάνει τίποτα γι' αυτήν. Και το κράτος δεν θέλει καν να φορολογηθώ», τόνισε καθώς η Αυστρία είναι μία από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που δεν επιβάλλουν φόρο κληρονομιάς από το 2008.

Η 31χρονη είναι απόγονος του ιδρυτή της γερμανικής φαρμακευτικής εταιρείας BASF Friedrich Engelhorn και η τεράστια κληρονομιά ήρθε στα χέρια της όταν πέθανε η γιαγιά της, τον Σεπτέμβριο του 2022. Μάλιστα η ίδια πριν από το θάνατο της γιαγιάς της, είχε αναφέρει πως ήθελε να μοιράσει περίπου το 90% της κληρονομιάς της.

Την Τετάρτη, 10.000 προσκλήσεις που απευθύνονταν σε τυχαία επιλεγμένους Αυστριακούς πολίτες άρχισαν να καταφθάνουν στα γραμματοκιβώτια τους. Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία της, μπορούν να εγγραφούν ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά. Από αυτό το αρχικό δείγμα των 10.000 Αυστριακών, οι οποίοι είναι όλοι άνω των 16 ετών, θα επιλεγούν 50 άτομα, ενώ θα επιλεγούν και 15 αναπληρωματικά μέλη σε περίπτωση που αποχωρήσουν. «Αν οι πολιτικοί δεν κάνουν τη δουλειά τους και δεν αναδιανέμουν, τότε θα πρέπει να αναδιανείμω εγώ η ίδια τον πλούτο μου», τόνισε η Μαρλένε Ένγκελχορν στη δήλωσή της.

«Πολλοί άνθρωποι αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα με μια δουλειά πλήρους απασχόλησης και πληρώνουν φόρους για κάθε ευρώ που κερδίζουν από την εργασία τους. Το βλέπω αυτό ως αποτυχία της πολιτικής, και αν η πολιτική αποτύχει, τότε οι πολίτες πρέπει να το αντιμετωπίσουν μόνοι τους», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Η διαδικασία που θα μοιράσει την κληρονομιά της

Ο διευθύνων σύμβουλος του Ινστιτούτου Foresight που στηρίζει την πρωτοβουλία της, δήλωσε ότι το συμβούλιο για την αναδιανομή των χρημάτων της κληρονόμου, θα αποτελείται από 50 άτομα «από όλες τις ηλικιακές ομάδες, τα ομοσπονδιακά κρατίδια, τις κοινωνικές τάξεις και το κοινωνικό υπόβαθρο». Η ομάδα θα κληθεί να «συνεισφέρει στις ιδέες της προκειμένου να αναπτύξουν από κοινού λύσεις προς το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου», είπε. Θα λάβουν μέρος σε μια σειρά συναντήσεων που θα πραγματοποιηθούν στο Σάλτσμπουργκ με ακαδημαϊκούς και κοινωνικές οργανώσεις από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους.

Τα έξοδα ταξιδιού θα καλυφθούν και οι συμμετέχοντες θα λάβουν 1.200 ευρώ για κάθε Σαββατοκύριακο που θα παρακολουθήσουν. «Δεν έχω δικαίωμα βέτο. Θέτω τα περιουσιακά μου στοιχεία στη διάθεση αυτών των 50 ανθρώπων και τους εμπιστεύομαι», τόνισε η 31χρονη. Ωστόσο σε περίπτωση που δεν καταλήξουν σε μια απόφαση σχετικά με το τι θα κάνουν με τα χρήματα, τότε θα της επιστραφούν.

Μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές ποιο ακριβώς ποσοστό της κληρονομιάς της θα διατεθεί, αν και το 2021 είχε δηλώσει ότι ήθελε να μοιράσει τουλάχιστον το 90% της, επειδή δεν είχε κάνει τίποτα για να τα κερδίσει και απλώς στάθηκε τυχερή σε μια «κλήρωση γέννησης».

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιρανός ΥΠΕΞ: Η Τεχεράνη θα δεχτεί περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμά της με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων

Διεθνή / Ιράν: Ο όρος για να δεχτεί περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμά του

Απευθυνόμενος στη Γαλλία, τη Βρετανία και τη Γερμανία, την αποκαλούμενη ομάδα Ε3, ο Ιρανός ΥΠΕΞ τονίζει: «Αν δεν αδράξουν αυτό το παράθυρο ευκαιρίας οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές»
LIFO NEWSROOM
Η «τελευταία προειδοποίηση» του Τραμπ στη Χαμάς να δεχθεί τη συμφωνία για τους ομήρους

Διεθνή / Η «τελευταία προειδοποίηση» του Τραμπ στη Χαμάς να δεχθεί τη συμφωνία για τους ομήρους

«Προειδοποίησα τη Χαμάς για τις συνέπειες που θα έχει η άρνησή της, αυτή είναι η τελευταία προειδοποίηση, δεν θα υπάρξει άλλη» τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ για τη συμφωνία περί ανταλλαγής ομήρων
LIFO NEWSROOM
Διακοπές ίντερνετ σε Μέση Ανατολή και Ασία μετά από κομμένα υποθαλάσσια καλώδια

Διεθνή / Διακοπές ίντερνετ σε Μέση Ανατολή και Ασία μετά από κομμένα υποθαλάσσια καλώδια

​​​​​​​Microsoft και NetBlocks επιβεβαιώνουν βλάβες σε καλωδιακά συστήματα στην Ερυθρά Θάλασσα – Χώρες όπως η Ινδία, το Πακιστάν και τα ΗΑΕ επηρεάστηκαν με χαμηλές ταχύτητες και διακοπές.
LIFO NEWSROOM
Κάρλο Ακούτις: Πώς γίνεται κάποιος άγιος – και πώς ο πρώτος millennial άγιος το κατάφερε

Διεθνή / Κάρλο Ακούτις: Πώς γίνεται κάποιος άγιος – και πώς ο πρώτος millennial άγιος το κατάφερε

Ο 15χρονος Κάρολο Ακούτις, που πέθανε από λευχαιμία το 2006, αγιοκατατάχθηκε από τον Πάπα Λέοντα. Ακολουθώντας όλα τα στάδια της Καθολικής Εκκλησίας, έγινε ο πρώτος άγιος της γενιάς των millennials
LIFO NEWSROOM
Χάος στο Λονδίνο: 425 συλλήψεις σε διαδήλωση υπέρ της Palestine Action – «Μας χτυπούσαν, μας έφτυναν» λέει η αστυνομία

Διεθνή / Χάος στο Λονδίνο: 425 συλλήψεις σε διαδήλωση υπέρ της Palestine Action – «Μας χτυπούσαν, μας έφτυναν» λέει η αστυνομία

Η αστυνομία καταγγέλλει βία και οι διαδηλωτές μιλούν για καταστολή - Το πρώτο κύμα συλλήψεων σημειώθηκε μόλις 12 λεπτά μετά την επίσημη έναρξη της πορείας
LIFO NEWSROOM
Φωτιά στο κυβερνητικό κτίριο στο Κίεβο: Ο μεγαλύτερος ρωσικός αεροπορικός βομβαρδισμός από την αρχή του πολέμου

Διεθνή / Φωτιά στο κυβερνητικό κτίριο στο Κίεβο: Ο μεγαλύτερος ρωσικός αεροπορικός βομβαρδισμός από την αρχή του πολέμου

Πέρα από την πρωτεύουσα, εκρήξεις συγκλόνισαν την κεντρική πόλη Κρεμεντσούκ, όπου σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος, καθώς και την Κριβίι Ριχ, στόχος χτυπημάτων σε υποδομές μεταφορών και πόλης
LIFO NEWSROOM
Ο «influencer του Θεού» γίνεται ο πρώτος άγιος της γενιάς των millennials

Διεθνή / Ο «influencer του Θεού» γίνεται ο πρώτος άγιος της γενιάς των millennials

Ο Ακούτις, που πέθανε από λευχαιμία σε ηλικία μόλις 15 ετών, είχε γίνει γνωστός για την αγάπη του στην τεχνολογία και ιδιαίτερα για τη δημιουργία ιστοσελίδων που κατέγραφαν «θαύματα» με σκοπό τη διάδοση της καθολικής διδασκαλία
LIFO NEWSROOM