Χονγκ Κονγκ: Δανός γλύπτης ζητά ασυλία για να πάρει πίσω το άγαλμα του αφιερωμένο στην Τιεν Αν Μέν

Χονγκ Κονγκ: Δανός γλύπτης ζητά ασυλία για να πάρει πίσω το άγαλμα του αφιερωμένο στην Τιεν Αν Μέν Facebook Twitter
AP
0

Ο Δανός γλύπτης Jens Galschiot ενός αγάλματος που τιμά τη μνήμη διαδηλωτών υπέρ της δημοκρατίας που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της καταστολής στην πλατεία Τιεν Αν Μεν της Κίνας, ζήτησε από τις αρχές του Χονγκ Κονγκ, ασυλία από τον νόμο εθνικής ασφάλειας, ώστε να μπορέσει να το πάρει πίσω στη Δανία.

Ο Galschiot δάνεισε επ' αόριστον το χάλκινο γλυπτό ύψους οκτώ μέτρων και βάρους δύο τόνων που ονομάζεται Pillar of Shame σε μια τοπική ομάδα της κοινωνίας των πολιτών, τη Συμμαχία του Χονγκ Κονγκ για την Υποστήριξη των Πατριωτικών Δημοκρατικών Κινημάτων στην Κίνα.

Το άγαλμα, που απεικονίζει δεκάδες σχισμένα ανθρώπινα σώματα, εκτίθεται στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ για περισσότερες από δύο δεκαετίες.

Μετά τη διάλυση της συμμαχίας τον Σεπτέμβριο, με ορισμένα μέλη της να κατηγορούνται για αδικήματα εθνικής ασφάλειας, το πανεπιστήμιο ζήτησε από την ομάδα να αφαιρέσει το άγαλμα από τις εγκαταστάσεις του.

Δανός γλύπτης ζητά ασυλία για να πάρει πίσω το άγαλμα του αφιερωμένο στην Τιεν Αν Μέν από το Χονγκ Κονγκ Facebook Twitter
AP

«Μπορώ να καταλάβω από τον Τύπο ότι η εισαγωγή της νέας νομοθεσίας για την ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ σημαίνει ότι υπάρχει η νομική βάση για τη σύλληψη ξένων υπηκόων, που εμπλέκονται σε δραστηριότητες που επικρίνουν την Κίνα», έγραψε ο Galschiot σε ανοιχτή επιστολή την Παρασκευή.

Η αφαίρεση του αγάλματος «θα οδηγήσει σε δραστηριότητες και κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης που θα μπορούσαν να εκληφθούν ως κριτική κατά της Κίνας. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να λάβω εγγυήσεις ότι οι βοηθοί μου και εγώ δεν θα διωχτούμε» συνέχισε.

Δανός γλύπτης ζητά ασυλία για να πάρει πίσω το άγαλμα του αφιερωμένο στην Τιεν Αν Μέν από το Χονγκ Κονγκ Facebook Twitter
AP

Ο Galschiot, ο οποίος εκτιμά το άγαλμα σε περίπου 1,4 εκατομμύρια δολάρια, είπε ότι ήταν πρόθυμος να το πάρει πίσω στη Δανία, αλλά είναι απαραίτητη η παρουσία του στο Χονγκ Κονγκ για να πάει καλά η περίπλοκη επιχείρηση μεταφοράς του.

Χρειάζεται επίσης τη συνεργασία του πανεπιστημίου και των αρχών της πόλης για τεχνική βοήθεια, οδοφράγματα και άδειες, όπως είπε.

Το 2020, το Πεκίνο επέβαλε έναν σαρωτικό νόμο για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ για να τιμωρήσει αυτό που θεωρεί ως ανατροπή, απόσχιση, τρομοκρατία και συμπαιγνία με ξένες δυνάμεις.

Δανός γλύπτης ζητά ασυλία για να πάρει πίσω το άγαλμα του αφιερωμένο στην Τιεν Αν Μέν από το Χονγκ Κονγκ Facebook Twitter
AP

Το πανεπιστήμιο έδωσε στη συμμαχία προθεσμία για την αφαίρεση του αγάλματος, η οποία έληξε πριν από ένα μήνα. Είπε τότε ότι ζητούσε νομική συμβουλή για το τι να κάνει με αυτό.

Δημοκρατικοί ακτιβιστές και ορισμένες δυτικές κυβερνήσεις λένε ότι ο νόμος για την ασφάλεια είναι ένα εργαλείο για να φιμώσει η Κίνα τη διαφωνία και να θέσει το Χονγκ Κονγκ σταθερά σε μια αυταρχική πορεία.

Οι αρχές της Κίνας και της πόλης ωστόσο, επιμένουν ότι το Χονγκ Κονγκ εξακολουθεί να διέπεται από το κράτος δικαίου και ότι τα ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες παραμένουν ανέπαφα.

Χονγκ Κονγκ: Δανός γλύπτης ζητά ασυλία για να πάρει πίσω το άγαλμα του αφιερωμένο στην Τιεν Αν Μέν Facebook Twitter
AP

Με πληροφορίες του Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το κλειδί στον γάμο μου είναι το καλό σεξ, λέει ο 81χρονος Τζο Μπάιντεν

Διεθνή / Το κλειδί στον γάμο μου είναι το καλό σεξ, λέει ο 81χρονος Τζο Μπάιντεν

Νέο βιβλίο αποκαλύπτει την τρυφερή σχέση του Αμερικανού προέδρου με την σύζυγό του, το μυστικό της επιτυχίας του μακροχρόνιου γάμου τους και τον δυναμικό ρόλο της Πρώτης Κυρίας στον Λευκό Οίκο
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Milliyet: Το ΕΛΚ μπλοκάρει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ εν όψει Ευρωεκλογών

Διεθνή / Milliyet: Το ΕΛΚ σχεδιάζει να τερματίσει το καθεστώς της Τουρκίας ως υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ πριν τις ευρωεκλογές

Άρθρο στην ακραίως λαϊκιστική και φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Milliyet, μιλά για προεκλογική διακήρυξη του ΕΛΚ λίγο πριν από τις Ευρωεκλογές
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ