Νεκροί εντοπίστηκαν και οι πέντε μεταλλωρύχοι που είχαν παγιδευτεί από την Παρασκευή στο υπόγειο μεταλλείο χαλκού Ελ Τενιέντε, στη νότια Χιλή, μετά την κατάρρευση στοάς λόγω «σεισμικού συμβάντος».
Την είδηση του θανάτου των μεταλλωρύχων επιβεβαίωσε η εισαγγελία της περιοχής Ο’ Χίγκινς, ανακοινώνοντας την ολοκλήρωση των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης. «Βρήκαμε και τον τελευταίο από τους εργαζόμενους που αγνοούνταν», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο περιφερειακός εισαγγελέας Ακίλες Κουμπίγιος.
Το δυστύχημα σημειώθηκε την Πέμπτη, όταν στοά του μεταλλείου κατέρρευσε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Όλα τα πτώματα εντοπίστηκαν στο ίδιο σημείο, όπου είχε συμβεί το «σεισμικό επεισόδιο». Οι αρχές διερευνούν εάν επρόκειτο για φυσική σεισμική δόνηση ή αν το φαινόμενο προκλήθηκε από εργασίες εξερεύνησης.

Χιλή: Η μεγαλύτερη τραγωδία των τελευταίων δεκαετιών στο μεταλλείο Ελ Τενιέντε
Το μεταλλείο Ελ Τενιέντε διαθέτει ένα τεράστιο υπόγειο δίκτυο στοών, συνολικού μήκους 4.500 χιλιομέτρων, και αποτελεί το μεγαλύτερο υπόγειο κοίτασμα χαλκού στον κόσμο. Λειτουργεί από τη δημόσια επιχείρηση της Χιλής, CODELCO.
«Από σήμερα ξεκινά το κρίσιμο στάδιο της έρευνας», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της CODELCO, Μάξιμο Πατσέκο, προσθέτοντας ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την πλήρη διαλεύκανση της τραγωδίας. «Είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε να γνωρίζουμε το συντομότερο και με αξιοπιστία τι ακριβώς συνέβη», τόνισε.
Ο πρόεδρος της Χιλής, Γκαμπριέλ Μπόριτς, επισκέφθηκε την Κυριακή την περιοχή της Ρανκάγουα, 100 χιλιόμετρα νότια του Σαντιάγο, όπου εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και ανακοίνωσε τριήμερο εθνικό πένθος.

«Ολοκληρώθηκε το πρώτο και πιο οδυνηρό στάδιο. Τώρα ξεκινά η φάση της διερεύνησης, ώστε να κατανοήσουμε τι ακριβώς συνέβη», δήλωσε ο πρόεδρος Μπόριτς.
Χιλή: Πάγωσαν οι εργασίες στο μεταλλείο - Άγνωστο πότε θα ξαναρχίσουν
Με εντολή της κυβέρνησης, οι εργασίες στο μεταλλείο είχαν ανασταλεί από την Παρασκευή για να διευκολυνθούν οι διασώσεις και η έρευνα. Η υπουργός Ορυχείων και Μεταλλείων, Ορόρα Γουίλιαμς, διευκρίνισε ότι δεν έχει ακόμη αποφασιστεί πότε θα επανεκκινήσουν.
Το μεταλλείο Ελ Τενιέντε παίζει κομβικό ρόλο στην οικονομία της χώρας. Το 2023 εξορύχθηκαν εκεί 356.000 τόνοι χαλκού - ποσότητα που αντιστοιχεί στο 6,7% της συνολικής παραγωγής της Χιλής, της πρώτης παραγωγού χαλκού παγκοσμίως με 5,3 εκατομμύρια τόνους ετησίως.
Η CODELCO απασχολεί άμεσα περίπου 4.000 εργαζόμενους και ακόμη 15.000 μέσω εργολαβιών.
Παρά τη φήμη του ως ενός από τους ασφαλέστερους μεταλλευτικούς τομείς διεθνώς, το τραγικό συμβάν στο Ελ Τενιέντε επαναφέρει στο προσκήνιο τη συζήτηση για την ασφάλεια στα ορυχεία της Χιλής. Το 2024, ο δείκτης θνησιμότητας στον κλάδο ήταν μόλις 0,02%, σύμφωνα με την εθνική υπηρεσία γεωλογίας, μεταλλείων και ορυχείων της χώρας.
Ωστόσο, η πρόσφατη τραγωδία συγκαταλέγεται στις χειρότερες των τελευταίων τριών δεκαετιών στο συγκεκριμένο μεταλλείο, προκαλώντας σοκ στην τοπική κοινωνία και εγείροντας σοβαρά ερωτήματα για τα αίτια και τις ευθύνες.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ