Χεζμπολάχ: Δεκάδες ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ, για τον θάνατο του Σαλέχ αλ Αρούρι

Απάντηση Χεζμπολάχ για τον θάνατο του Σαλέχ αλ Αρούρι- Δεκάδες ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ Facebook Twitter
Ισραηλινό μαχητικό αεροσκάφος πετάει πάνω από περιοχή κοντά στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ στις 4 Ιανουαρίου/ Φωτ.: EPA
0

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε σήμερα δεκάδες ρουκέτες εναντίον στρατιωτικής «βάσης» στο βόρειο Ισραήλ, ως πρώτη απάντησή του στη δολοφονία του δεύτερου στην ιεραρχία της Χαμάς. 

«Στο πλαίσιο της αρχικής μας απάντηση στη δολοφονία του μεγάλου ηγέτη σεΐχη Σάλεχ αλ Αρούρι, η ισλαμική αντίσταση στοχοθέτησε τη βάση της Μερόν με 62 πυραύλους διαφορετικών τύπων», επεσήμανε η Χεζμπολάχ.

Από την πλευρά του ο στρατός του Ισραήλ έκανε λόγο σήμερα για περίπου 40 ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τον νότιο Λίβανο εναντίον της Μερόν, ενώ πρόσθεσε ότι έπληξε έναν πυρήνα υπεύθυνο για κάποια από αυτά τα πυρά. Σειρήνες προειδοποίησης ήχησαν σε πόλεις του νότιου Ισραήλ, επεσήμανε ο στρατός. Πολλά στελέχη της Χαμάς έχουν εγκατασταθεί στον Λίβανο, υπό την προστασία της Χεζμπολάχ.

Ο Σάλεχ αλ Αρούρι και άλλα έξι στελέχη της παλαιστινιακής οργάνωσης σκοτώθηκαν στις 2 Ιανουαρίου σε αποδιδόμενο στο Ισραήλ πλήγμα με drone στο Νταχίγιε, νότιο προάστιο της Βηρυτού, προπύργιο της Χεζμπολάχ.

Η Χαμάς, η Χεζμπολάχ και η κυβέρνηση του Λιβάνου κατηγόρησαν το Ισραήλ, ενώ Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε την Τετάρτη ότι επρόκειτο για «ισραηλινό πλήγμα». Το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.

Η Χεζμπολάχ διεξάγει καθημερινά από τις 8 Οκτωβρίου επιχειρήσεις εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών κατά μήκος των συνόρων, στηρίζοντας τη Χαμάς στη Γάζα.

Ο επικεφαλής της, Χάσαν Νασράλα, προειδοποίησε την Τετάρτη το Ισραήλ κατά της έναρξης πολέμου με τον Λίβανο, διαβεβαιώνοντας ότι το κίνημά του θα πολεμήσει «μέχρις εσχάτων»  τονίζοντας παράλληλα ότι το πλήγμα της Τρίτης εναντίον του προπυργίου του κινήματος «είναι σοβαρό και δεν θα μείνει αναπάντητο».

Το Ισραήλ έχει δεσμευθεί «να εξοντώσει» τη Χαμάς μετά την επίθεση που εξαπέλυσε στις 7 Οκτωβρίου από την οποία σκοτώθηκαν περίπου 1.140 άνθρωποι στη χώρα.

Φρουροί της Επανάστασης: «Βρισκόμαστε σε ανοιχτή μάχη με τον εχθρό»

Την ίδια ώρα, ο  διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης στο Ιράν, ο Χοσεΐν Σαλαμί, δεσμεύτηκε σήμερα να πλήξει τους εχθρούς της χώρας όπου κι αν βρίσκονται, καθώς η ένταση οξύνεται σε βασικές θαλάσσιες οδούς στις οποίες σύμμαχοι της Τεχεράνης επιτίθενται σε πλοία.

«Σήμερα βρισκόμαστε σε ανοικτή μάχη με τον εχθρό», δήλωσε ο Σαλαμί. Δεν κατονόμασε τον εχθρό, την ώρα που μαίνεται ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδας της Γάζας, ενώ οι σιίτες αντάρτες ΧούΤι της Υεμένης, που πρόσκεινται στο Ιράν, έχουν εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα σε ένδειξη υποστήριξης προς τους Παλαιστίνιους.

«Πρέπει να υπερασπιστούμε τα εθνικά συμφέροντά μας όπου κι αν εκτείνονται», υπογράμμισε ο Σαλαμί στην ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση. «Θα πλήξουμε τον εχθρό που βρίσκεται κοντά και μακριά. Θα πρέπει να παραμείνει μακριά από αυτή τη θάλασσα», πρόσθεσε.

Το πολεμικό ναυτικό του Ιράν, σημείωσε ο ίδιος, έχει κάνει «ένα καταπληκτικό βήμα στις αμυντικές και επιθετικές του ικανότητες και είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις παγκόσμιες ναυτικές δυνάμεις».

Είκοσι δύο χώρες υπό τις ΗΠΑ έχουν συμφωνήσει να συμμετάσχουν σε συνασπισμό προκειμένου να υπερασπιστούν τη ναυσιπλοΐα στην περιοχή. Εξάλλου μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες αποφεύγουν την Ερυθρά Θάλασσα και δεν περνούν από τη διώρυγα του Σουέζ, από όπου διέρχεται περίπου το 12% του παγκόσμιου εμπορίου, προτιμώντας τη μεγαλύτερη και πιο κοστοβόρα διαδρομή από το ακρωτήρι της Καλής Ελπίδας στη Νότια Αφρική.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Reuters, AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Reuters: Η Ουκρανία παρουσιάζει στην ΕΕ αυστηρότερο σχέδιο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, εν μέσω αμερικανικών «δισταγμών»

Διεθνή / Reuters: Η Ουκρανία παρουσιάζει στην ΕΕ αυστηρότερο σχέδιο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, εν μέσω αμερικανικών «δισταγμών»

Το έγγραφο των 40 σελίδων περιλαμβάνει σειρά συστάσεων, ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγεται η έκδοση νομοθεσίας που θα επιταχύνει την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων από άτομα που έχουν υποστεί κυρώσεις από την ΕΕ, με στόχο την αποστολή αυτών των πόρων στην Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Νεφρά για μετρητά: Μία ματιά σε ένα παγκόσμιο δίκτυο εμπορίας οργάνων

Διεθνή / Νεφρά για μετρητά στην Κένυα: Μέσα σε ένα από τα πιο σκοτεινά δίκτυα εμπορίας οργάνων στον κόσμο

Πίσω από το δίκτυο, στο οποίο νεαροί άνδρες πωλούν τα νεφρά τους για μερικές χιλιάδες δολάρια, φαίνεται να βρίσκεται ένας Ισραηλινός επιχειρηματίας
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ
Γάζα: Καμία διανομή βοήθειας παρά την είσοδο φορτηγών, λέει ο ΟΗΕ

Διεθνή / Γάζα: Δεν έχει διανεμηθεί καμία βοήθεια παρά την είσοδο φορτηγών, λέει ο ΟΗΕ

Μια ομάδα περίμενε για αρκετές ώρες μέχρι να της επιτραπεί η πρόσβαση στην περιοχή, αλλά «δυστυχώς, δεν κατάφεραν να μεταφέρουν τις προμήθειες στην αποθήκη μας», καταγγέλλει ο ΟΗΕ
LIFO NEWSROOM
Ουισκόνσιν: 11χρονος σκοτώθηκε κατά λάθος από τον αδελφό του με όπλο που βρέθηκε στο σπίτι

Διεθνή / Ουισκόνσιν: 11χρονος σκοτώθηκε κατά λάθος από τον αδελφό του με όπλο που βρέθηκε στο σπίτι

Η αστυνομία ανέφερε ότι το αγόρι πυροβολήθηκε κατά λάθος από τον αδελφό του, χωρίς ωστόσο να δώσει στη δημοσιότητα πληροφορίες για την ηλικία του ή τις συνθήκες υπό τις οποίες βρέθηκε στα χέρια του το όπλο
LIFO NEWSROOM