H Wall Street ανησυχεί: Πόσα αυτοκίνητα πούλησε η Tesla;

H Wall Street ανησυχεί: Πόσα αυτοκίνητα πούλησε η Tesla; Facebook Twitter
0

Η Tesla μπορεί πλησιάζει προς ένα ζοφερό ορόσημο, καθώς η μείωση της ζήτησης για ηλεκτρικά οχήματα και τα αυξημένα επιτόκια επηρεάζουν τις πωλήσεις.

Οι αναλυτές μείωσαν γρήγορα τις προβλέψεις τους για την έκθεση παραδόσεων αυτής της εβδομάδας καθώς το τρίμηνο έφτασε στο τέλος του. Κάποιοι στη Wall Street προετοιμάζονται ακόμη και για την πρώτη πτώση των πωλήσεων της Tesla από τις πρώτες μέρες της πανδημίας. 

Κατά μέσο όρο, οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg εκτιμούν ότι η Tesla παρέδωσε 453.964 οχήματα το τρίμηνο. Αν ισχύσει αυτός ο αριθμός, θα συνιστά μια απώλεια πάνω από 6% από το ρεκόρ της εταιρείας που καταγράφηκε το τέταρτο τρίμηνο, το οποίο τείνει να είναι η καλύτερη εποχή του χρόνου για πωλήσεις. Το κλειδί θα είναι η παράδοση περισσότερων αυτοκινήτων από τα 422.875 που διαχειρίζονταν τους πρώτους τρεις μήνες του 2023 και η αποφυγή της πρώτης πτώσης σε ετήσια βάση από το δεύτερο τρίμηνο του 2020.

Ο Έλον Μασκ μπορεί να... έβαλέ το χεράκι του την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου. Ο Διευθύνων Σύμβουλος επέβαλε μια νέα οδηγία που αναγνώρισε ότι θα επιβραδύνει τη διαδικασία πωλήσεων, απαιτώντας από κάθε πελάτη στη Βόρεια Αμερική να πραγματοποιεί σύντομες διαδρομές για να δοκιμάσει τη λειτουργία υποβοήθησης οδηγού που η Tesla διαθέτει στην αγορά ως Full Self-Driving. 

Η Tesla άρχισε να προσφέρει μια δωρεάν δοκιμή ενός μήνα για τη συγκεκριμένη δυνατότητα, η οποία διαφορετικά κοστίζει 199 δολάρια το μήνα ως συνδρομή ή 12.000 δολάρια για αγορά. Αυτό ήταν ένα από τα πολλά προνόμια που εισήγαγε η εταιρεία για να προσελκύσει τους καταναλωτές, μαζί με προσωρινές εκπτώσεις 1.000 δολαρίων και δωρεάν ταχεία φόρτιση. Η Tesla ενίσχυσε επίσης τη διαφήμιση στο Google και το X, την υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης που κατέχει ο Μασκ. 

Ο Μασκ προειδοποίησε τους επενδυτές τον Ιανουάριο ότι η εταιρεία βρίσκεται «ανάμεσα σε δύο μεγάλα κύματα ανάπτυξης». Το πρώτο τροφοδοτήθηκε από το sedan Model 3 και το σπορ χρηστικό όχημα Model Y και το επόμενο αναμένεται από την κυκλοφορία ενός φθηνότερου οχήματος επόμενης γενιάς που αναμένεται να ξεκινήσει την παραγωγή στα τέλη του επόμενου έτους. Με αυτό το αυτοκίνητο επόμενης γενιάς να είναι ακόμα μακριά, ορισμένοι αναλυτές φοβούνται ότι η προοπτική της Tesla για έναν «ιδιαίτερα χαμηλότερο» ρυθμό ανάπτυξης φέτος μπορεί στην πραγματικότητα να εκδηλωθεί με καθόλου ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο.

Ο Emmanuel Rosner της Deutsche Bank μείωσε την εκτίμηση των παραδόσεων δύο φορές σε διάστημα μόλις δύο εβδομάδων τον περασμένο μήνα. Τώρα εκτιμά ότι η εταιρεία πούλησε περίπου 414.000 αυτοκίνητα το τρίμηνο, μειωμένα κατά περίπου 2% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. «Πιστεύουμε ότι οι ανησυχίες για τον όγκο και τα κέρδη θα μπορούσαν να περιορίσουν περαιτέρω το επενδυτικό κλίμα και να ασκήσουν σημαντική πίεση στη μετοχή», έγραψε ο Rosner σε έκθεση της 28ης Μαρτίου.

Οι μετοχές της Tesla έχουν απολέσει αξία 29% ήδη φέτος, τη χειρότερη επίδοση στον δείκτη S&P 500. Τα Model 3 και Model Y αντιπροσώπευαν το 96% των παγκόσμιων παραδόσεων της Tesla πέρυσι. Η εταιρεία κατασκευάζει επίσης το Model S και Model X και άρχισε να πουλά το Cybertruck στα τέλη του περασμένου έτους, αν και δεν έχει ακόμη δημοσιεύσει πωλήσεις για αυτό το όχημα.

Με πληροφορίες Bloomberg

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νότια Αφρική: Συνελήφθη ο «βαρόνος των ρινόκερων» για λαθρεμπόριο 964 κεράτων αξίας 14 εκατ. δολαρίων

Διεθνή / Νότια Αφρική: Συνελήφθη ο «βαρόνος των ρινόκερων» για λαθρεμπόριο 964 κεράτων αξίας 14 εκατ. δολαρίων

Ο 83χρονος Τζον Χιουμ, πρώην κτηματομεσίτης και ιδιοκτήτης του μεγαλύτερου ιδιωτικού κοπαδιού ρινόκερων, συνελήφθη στη Νότια Αφρική κατηγορούμενος για λαθρεμπόριο κεράτων
LIFO NEWSROOM
Προειδοποιητικά πυρά στα σύνορα Βόρειας και Νότιας Κορέας: Απειλείται «ανεξέλεγκτη» σύγκρουση, λέει η Πιονγκγιάνγκ

Διεθνή / Προειδοποιητικά πυρά στα σύνορα Βόρειας και Νότιας Κορέας: Απειλείται «ανεξέλεγκτη» σύγκρουση, λέει η Πιονγκγιάνγκ

Οι νοτιοκορεάτικες ένοπλες δυνάμεις επιβεβαίωσαν πως υπήρξαν προειδοποιητικά πυρά - Είπαν ότι στρατιώτες της Βόρειας Κορέας πέρασαν τα σύνορα κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεών τους στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη
LIFO NEWSROOM
«Πολύ άρρωστοι και πολύ κουρασμένοι»: Η πραγματικότητα του λιμού στη Γάζα που το Ισραήλ αρνείται

Διεθνή / «Πολύ άρρωστοι και πολύ κουρασμένοι»: Η πραγματικότητα του λιμού στη Γάζα που το Ισραήλ αρνείται

Ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει επισήμως τη Γάζα ως περιοχή λιμού, με χιλιάδες κατοίκους να υποφέρουν από έλλειψη τροφίμων, αυξημένη φτώχεια και επικίνδυνες συνθήκες διαβίωσης μετά από 22 μήνες πολέμου
THE LIFO TEAM
Κονγκό: Εκρηκτικά ποσοστά σεξουαλικής βίας – Χιλιάδες θύματα χωρίς καμία πρόσβαση σε φροντίδα

Διεθνή / Κονγκό: Εκρηκτικά ποσοστά σεξουαλικής βίας – Χιλιάδες θύματα χωρίς καμία πρόσβαση σε φροντίδα

Η σύγκρουση στο Κονγκό αφήνει τα θύματα σεξουαλικής βίας χωρίς ιατρική και νομική στήριξη. Οι κλινικές έχουν κλείσει, η βοήθεια έχει κοπεί και η ατιμωρησία διαιωνίζει την τραγωδία.
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Ο Τραμπ αγοράζει το 10% της Intel με 8,9 δισ. – Η μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση μετά το 2008

Διεθνή / ΗΠΑ: Ο Τραμπ αγοράζει το 10% της Intel με 8,9 δισ. – Η μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση μετά το 2008

Η συμφωνία εντάσσεται στη στρατηγική ενίσχυσης της αμερικανικής βιομηχανίας ημιαγωγών και θεωρείται η μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση μετά τη διάσωση της αυτοκινητοβιομηχανίας το 2008
ΦΩΤ.: UNSPLASH
Μάικ Πομπέο στους FT: Ο Τραμπ δεν πρέπει να ανταμείψει τον Πούτιν για την επιθετικότητα του στην Ουκρανία

Διεθνή / Μάικ Πομπέο στους FT: Ο Τραμπ δεν πρέπει να ανταμείψει τον Πούτιν για την επιθετικότητα του στην Ουκρανία

Η αποδοχή της παράνομης κατάληψης εδαφών από τη Ρωσία στο Ντόνετσκ και το Λουγκάνσκ θα έστελνε το μήνυμα σε όλους τους δικτάτορες ότι η βία αποδίδει καρπούς.
LIFO NEWSROOM
Γκισλέιν Μάξγουελ: «Ο Τραμπ δεν ήταν ποτέ ανάρμοστος – Δεν υπάρχει μυστική λίστα πελατών του Έπσταϊν»

Διεθνή / Γκισλέιν Μάξγουελ: «Ο Τραμπ δεν ήταν ποτέ ανάρμοστος – Δεν υπάρχει μυστική λίστα πελατών του Έπσταϊν»

Η Γκισλέιν Μάξγουελ, συνεργάτιδα του καταδικασμένου Τζέφρι Έπσταϊν, δηλώνει σε νέα συνέντευξη ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είχε ποτέ ανάρμοστη συμπεριφορά και διαψεύδει την ύπαρξη «λίστας πελατών»
LIFO NEWSROOM