H Google καλείται σε εξηγήσεις για απόλυση μαύρης ερευνήτριας - Χιλιάδες υπογραφές

H Google καλείται σε εξηγήσεις για απόλυση μαύρης ερευνήτριας - Χιλιάδες υπογραφές Facebook Twitter
0

Περισσότεροι από 1.400 εργαζόμενοι της Google και περισσότεροι από 1.900 ακαδημαϊκοί και μέλη της κοινωνίας των πολιτών υπέγραψαν μια διαδικτυακή επιστολή, σύμφωνα με μια καταμέτρηση σήμερα, με την οποία ζητούν εξηγήσεις από την Google για την απόλυση μιας μαύρης ερευνήτριας.

Η Τίμνιτ Γκέμπρου, που εργαζόταν σε ζητήματα ηθικής που σχετίζονται με την Τεχνητή Νοημοσύνη, έγραψε σε μήνυμά της στο Twitter την Τετάρτη ότι οι ανώτεροί της έκαναν δεκτή την παραίτησή της, την οποία, όμως, όπως υποστηρίζει, δεν υπέβαλε ποτέ. Η απόλυση έγινε αφού διαμαρτυρήθηκε σε μια εσωτερική ομάδα για το γεγονός ότι ο αμερικανικός κολοσσός «φιμώνει τις περιθωριοποιημένες φωνές».

Σύμφωνα με την Γκέμπρου, η Google αποδοκίμασε ορισμένες «πλευρές» της αλληλογραφίας που έστειλε στην εσωτερική ομάδα, οι οποίες έρχονταν «σε αντίθεση με αυτό που περιμένουμε από μία μάνατζερ της Google». Όπως μετέδωσε αμερικανικό ραδιοφωνικό δίκτυο NPR, η Τίμνιτ Γκέμπρου είχε επίσης εκμυστηρευτεί σε αυτήν την ομάδα ότι έλαβε εντολή να αποσύρει ένα επιστημονικό άρθρο σχετικά με την ενδεχόμενη χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης για να μιμηθεί κανείς μεροληπτικές τοποθετήσεις και δηλώσεις μίσους.

Εκτός των εξηγήσεων σχετικά με το άρθρο αυτό, οι πάνω από 3.300 υπογράφοντες του αιτήματος που αναρτήθηκε την Πέμπτη στο διαδίκτυο ζητούν μια «ρητή» δέσμευση από την Google ότι θα σέβεται την επιστημονική ακεραιότητα και την ακαδημαϊκή ελευθερία.

Δικαιολογώντας το αίτημα της απόσυρσης του άρθρου, σε μια αλληλογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα, ο επικεφαλής του τμήματος τεχνητής νοημοσύνης της Google Τζεφ Ντιν, εξηγεί ότι το εν λόγω άρθρο δεν τηρούσε τις προδιαγραφές που απαιτούνταν για να εκδοθεί κι υποστηρίζει ότι «ενείχε σημαντικές ελλείψεις που θα εμπόδιζαν να νιώσουμε άνετα με την ιδέα να το συνδέσουμε με το όνομα της Google».

Επιφανής ακτιβίστρια υπέρ της πολυπολιτισμικότητας, η Τίμνιτ Γκέμπρου είναι συνιδρύτρια της οργάνωσης "Black in AI", στόχος της οποίας είναι να αυξήσει την παρουσία των μαύρων στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ

Διεθνή / Εκπνέει το τελεσίγραφο Τραμπ: «Είμαστε σε έντονες διαπραγματεύσεις» λέει - Το Ιράν προειδοποιεί για αντίποινα

Παράλληλα, οι πολιτικοί αντίπαλοι του Τραμπ διερωτώνται για την ψυχική υγεία του - Μπορούν να τον απομακρύνουν προσφεύγοντας στην 25η Τροπολογία του Συντάγματος;
THE LIFO TEAM
Η Αννα Γουίντουρ ξαναπαίρνει το Devil Wears Prada στα χέρια της

Διεθνή / Για σένανε μπορώ τη Vogue να προδώσω: όταν η Άννα Γουίντουρ συνάντησε ξανά τη Μιράντα Πρίστλι

Η Vogue ενώνει στο εξώφυλλο του Μαΐου της Vogue την Άννα Γουίντουρ και τη Μέριλ Στριπ, λίγο πριν από το The Devil Wears Prada 2 και το Met Gala, ξαναφέρνοντας στο προσκήνιο τον μύθο που συνοδεύει την ταινία εδώ και είκοσι χρόνια.
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΤΡΑΜΠ ΤΕΛΕΣΗΓΡΑΦΟ

Διεθνή / Ιράν: Κάλεσμα για ανθρώπινες αλυσίδες γύρω από τις ενεργειακές εγκαταστάσεις, καθώς πλησιάζει η προθεσμία Τραμ

Η Τεχεράνη καλεί πολίτες να «προστατεύσουν» ενεργειακές εγκαταστάσεις, ενώ ο πρόεδρος Πεζεσκιάν δηλώνει ότι 14 εκατομμύρια είναι έτοιμοι να πολεμήσουν
THE LIFO TEAM