H Ευρώπη απειλείται από μία ασυνήθιστα μακρά περίοδο γρίπης παράλληλα με την Covid-19

H Ευρώπη αντιμέτωπη με την απειλή μιας ασυνήθιστα μακράς περιόδου γρίπης παράλληλα με την COVID-19 Facebook Twitter
ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ / UNSPLASH
0

Η γρίπη επέστρεψε στην Ευρώπη με ταχύτερο από τον αναμενόμενο ρυθμό αυτόν τον χειμώνα, αφού σχεδόν εξαφανίστηκε πέρυσι, εγείροντας ανησυχίες για μία ασυνήθιστα μακρά περίοδο γρίπης παράλληλα με την Covid-19.

Τα lockdown, η χρήση προστατευτικών μασκών και οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης που αποτέλεσαν τον κανόνα στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της πανδημίας της covid-19 εξοστράκισαν τη γρίπη τον περσινό χειμώνα, εξαλείφοντας προσωρινά έναν ιό, ο οποίος προκαλεί παγκοσμίως τον θάνατο περίπου 650.000 ανθρώπων το χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ.

Ωστόσο αυτό άλλαξε τώρα καθώς οι χώρες υιοθετούν λιγότερο αυστηρά μέτρα για την καταπολέμηση της covid-19 λόγω του εκτεταμένου εμβολιασμού.

Από τα μέσα Δεκεμβρίου, ιοί της γρίπης κυκλοφορούν στην Ευρώπη με ταχύτερο από τον αναμενόμενο ρυθμό, ανέφερε αυτόν τον μήνα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου των Νόσων (ECDC).

Τον Δεκέμβριο, ο αριθμός των ασθενών με γρίπη στις ευρωπαϊκές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αυξανόταν σταθερά φτάνοντας τους 43 την τελευταία εβδομάδα του έτους, δείχνουν τα στοιχεία του ECDC και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Αυτός βρίσκεται πολύ χαμηλότερα από τα επίπεδα προ της πανδημίας της COVID-19 --με τους νοσηλευόμενους στην εντατική με γρίπη να ανέρχονται, για παράδειγμα, το 2018 σε πάνω από 400 στη διάρκεια της ίδιας περιόδου, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Ωστόσο πρόκειται για μεγάλη αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, όταν για όλο τον Δεκέμβριο είχε καταγραφεί μία μόνο νοσηλεία σε ΜΕΘ με γρίπη, σύμφωνα και πάλι με τα στοιχεία.

Η επιστροφή του ιού μπορεί να αποτελεί την αρχή μιας ασυνήθιστα μακράς περιόδου γρίπης, η οποία μπορεί να επεκταθεί μέχρι το καλοκαίρι, δήλωσε στο Reuters ο κορυφαίος ειδικός του ECDC για την γρίπη Πάσι Πέντινεν.

«Αν αρχίσουμε να αίρουμε όλα τα μέτρα, η μεγάλη ανησυχία που έχω για την γρίπη είναι ότι, επειδή είχαμε μια τόσο μακρά χρονική περίοδο σχεδόν μηδενικής κυκλοφορίας στον ευρωπαϊκό πληθυσμό, μπορεί να απομακρυνθούμε από τα φυσιολογικά εποχικά μοτίβα», σημείωσε.

Η άρση των περιοριστικών μέτρων την Άνοιξη μπορεί να παρατείνει την κυκλοφορία της γρίπης πολύ πέραν του φυσιολογικού τέλους της ευρωπαϊκής περιόδου τον Μάιο, διευκρίνισε.

Μία έξαρση της γρίπης παράλληλα με την επιδημία της COVID-19 μπορεί να ασκήσει υπερβολική πίεση στα ήδη πιεσμένα συστήματα υγείας, αναφέρει στην έκθεσή του το ECDC.

Στη Γαλλία τρεις περιφέρειες, συμπεριλαμβανομένης αυτής του Παρισιού-- αντιμετωπίζουν επιδημία γρίπης, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το γαλλικό υπουργείο Υγείας την περασμένη εβδομάδα. Άλλες βρίσκονται σε επίπεδα προ επιδημίας.

Αυτήν την περίοδο, η Γαλλία έχει μέχρι στιγμής καταγράψει 72 σοβαρές περιπτώσεις γρίπης, με έξι θανάτους.

Κυρίαρχο στέλεχος

Περιπλέκοντας περαιτέρω την κατάσταση, το κυρίαρχο στέλεχος της γρίπης που κυκλοφορεί φέτος δείχνει μέχρι στιγμής να είναι το H3 του ιού A, το οποίο προκαλεί συνήθως τις πιο σοβαρές περιπτώσεις μεταξύ των ηλικιωμένων.

Ο Πέντινεν δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για μία τελική αξιολόγηση των εμβολίων κατά της γρίπης διότι χρειάζεται μεγαλύτερος αριθμός νοσούντων για αναλύσεις σε πραγματικό χρόνο. Ωστόσο εργαστηριακές δοκιμές δείχνουν ότι τα εμβόλια που είναι διαθέσιμα φέτος «δεν θα είναι τα βέλτιστα» κατά του H3.

Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή ο ιός κυκλοφορούσε πολύ λίγο ή καθόλου όταν αποφασίστηκε πέρυσι η σύνθεση των εμβολίων, καθιστώντας δυσκολότερο για τους παρασκευαστές εμβολίων να προβλέψουν ποιο στέλεχος θα ήταν το κυρίαρχο την ερχόμενη περίοδο γρίπης.

Η Vaccines Europe, η οποία εκπροσωπεί τους κορυφαίους παρασκευαστές εμβολίων στην περιοχή, αναγνώρισε ότι η επιλογή στελεχών κατέστη πιο δύσκολη από την πολύ μικρή κυκλοφορία της γρίπης πέρυσι, αλλά σημείωσε ότι δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή στοιχεία για να αξιολογήσουμε την αποτελεσματικότητα των εμβολίων γι' αυτή την περίοδο γρίπης.

Τα εμβόλια κατά της γρίπης προσαρμόζονται κάθε χρόνο για να καταστούν όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά κατά των διαρκώς μεταβαλλόμενων ιών της γρίπης. Η σύνθεσή τους αποφασίζεται έξι μήνες προτού ξεκινήσει η εποχή της γρίπης, βάσει της κυκλοφορίας των ιών στο άλλο ημισφαίριο. Αυτό δίδει χρόνο στους παρασκευαστές φαρμάκων να αναπτύξουν και να φτιάξουν τα εμβόλια.

Ακόμη δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία όσον αφορά τον εμβολιασμό για την γρίπη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Ωστόσο τα εθνικά στοιχεία για τη Γαλλία δείχνουν ότι η κάλυψη του πληθυσμού δεν είναι τόσο ευρεία όσο ήλπιζαν οι Αρχές.

Οι ιθύνοντες εκεί παρέτειναν κατά έναν μήνα την περίοδο εμβολιασμού έως το τέλος του Φεβρουαρίου για να ενισχύσουν του εμβολιασμούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα, 12 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί μέχρι στιγμής, περίπου το 45% του πληθυσμού που έχει στόχο η εκστρατεία αυτή.

«Υπάρχει ακόμη μεγάλο περιθώριο για βελτίωση ώστε να περιοριστεί ο αντίκτυπος της επιδημίας γρίπης», αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε στις 11 Ιανουαρίου το υπουργείο Υγείας. Ο στόχος για φέτος είναι να εμβολιαστεί το 75% του πληθυσμού που διατρέχει κίνδυνο.

Η Vaccines Europe ανακοίνωσε ότι η βιομηχανία προμήθευσε μεγάλους αριθμούς εμβολίων κατά της γρίπης, παρά τις πιέσεις στις μονάδες παραγωγής που θέτει η πανδημία του νέου κορωνοϊού.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οργή Τραμπ για τα στοιχεία της απασχόλησης – Απέλυσε την επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας

Διεθνή / Οργή Τραμπ για τα στοιχεία της απασχόλησης – Απέλυσε την επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τη διορισμένη από τον Μπάιντεν επικεφαλής «ανίκανη» και διέταξε την άμεση απομάκρυνσή της, μετά από δυσμενή έκθεση για την αγορά εργασίας.
LIFO NEWSROOM
Ο Χουάν Κάρλος ξεχρεώνει: Πλήρωσε 4 εκατ. ευρώ σε φίλους και αριστοκράτες που τον «έσωσαν» από την εφορία

Διεθνή / Ο Χουάν Κάρλος ξεχρεώνει: Πλήρωσε 4 εκατ. ευρώ σε φίλους και αριστοκράτες που τον «έσωσαν» από την εφορία

Ο τέως βασιλιάς της Ισπανίας επέστρεψε τα χρήματα που του είχαν δανείσει επιχειρηματίες και ευγενείς για να καλύψει μια τεράστια φορολογική οφειλή το 2021. Πώς τα κατάφερε από την εξορία στο Αμπού Ντάμπι
LIFO NEWSROOM
Θύελλα για συνέντευξη με «νεκρό» μέσω AI – Το άβαταρ θύματος ένοπλης επίθεσης προκάλεσε αντιδράσεις

Διεθνή / Θύελλα για συνέντευξη με «νεκρό» μέσω AI – Το άβαταρ θύματος ένοπλης επίθεσης προκάλεσε αντιδράσεις

Σφοδρές επικρίσεις κατά του πρώην δημοσιογράφου του CNN Τζιμ Ακόστα, που πήρε «συνέντευξη» από εικονική αναπαράσταση 17χρονου θύματος του μακελειού στο Πάρκλαντ. Η συνέντευξη χαρακτηρίστηκε «μακάβρια», «χειριστική» και «τερατώδης»
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: «Πράσινο φως» για τη γέφυρα που θα συνδέσει τη Σικελία με την ηπειρωτική χώρα – Κόστος €13,5 δισ.

Διεθνή / Ιταλία: «Πράσινο φως» για τη γέφυρα που θα συνδέσει τη Σικελία με την ηπειρωτική χώρα – Κόστος €13,5 δισ.

Το Στενό της Μεσίνας θεωρείται μία από τις πλέον σεισμογενείς περιοχές της Ευρώπης, στοιχείο που αποτέλεσε καθοριστικό λόγο για την απόρριψη του έργου στο παρελθόν
LIFO NEWSROOM
«Ο άνδρας με τη ματσέτα»: Συνελήφθη 37χρονος στην Αργεντινή για τουλάχιστον πέντε δολοφονίες αστέγων

Διεθνή / «Ο άνδρας με τη ματσέτα»: Συνελήφθη 37χρονος στην Αργεντινή για τουλάχιστον πέντε δολοφονίες αστέγων

Σύμφωνα με την κατάθεση του 16χρονου ανιψιού του, ο 37χρονος παγίδευε τα θύματά του, τα σκότωνε, τεμάχιζε τα σώματά τους, τα έκαιγε και στη συνέχεια ξεφορτωνόταν τα υπολείμματα σε σακούλες σκουπιδιών
LIFO NEWSROOM
Άδειες παραλίες στην Ιταλία: Γιατί οι Ιταλοί εγκαταλείπουν το καλοκαίρι στη θάλασσα

Διεθνή / Άδειες παραλίες στην Ιταλία: Γιατί οι Ιταλοί εγκαταλείπουν το καλοκαίρι στη θάλασσα

Από το Λάτσιο μέχρι το Σαλέντο και την Τοσκάνη, οι παραθαλάσσιες περιοχές βιώνουν πτώση της τουριστικής κίνησης. Πού οφείλεται η κρίση και ποιοι επηρεάζονται περισσότερο
LIFO NEWSROOM