Γυναίκα στο Μαυροβούνιο περιμάζεψε δύο ορφανά αρκουδάκια αλλά η κίνησή της προκαλεί αντιδράσεις

Γυναίκα στο Μαυροβούνιο περιμάζεψε δύο ορφανά αρκουδάκια αλλά η κίνησή της προκαλεί αντιδράσεις Facebook Twitter
AFP Photo/SAVO PRELEVIC
2

Συγκίνηση αλλά και προβληματισμό προκαλεί η κίνηση μιας γυναίκας στο Μαυροβούνιο, που έσωσε από βέβαιο θάνατο δύο ορφανά αρκουδάκια, αρπάζοντάς τα όμως από την άγρια ζωή.

Στις αρχές Μαρτίου, η Ιλίνκα Μπίγκοβιτς, 61 ετών, βρισκόταν στο σπίτι της, στο χωριό Μπρέστιτσα, στους πρόποδες του βουνού Πούστι Λίσακ, σε απόσταση 80 χλμ. από την Ποντγκόριτσα, κοντά στα σύνορα με τη Βοσνία. «Άκουγα κραυγές, που συνεχίζονταν μέρα - νύχτα επί δύο ή τρεις ημέρες», θυμάται η γυναίκα. Μαζί με τον αδελφό της, ερεύνησε την γύρω περιοχή μέχρι που έπεσε πάνω στα δύο αρκουδάκια, «που ήταν χωρισμένα το ένα από το άλλο, στα πρόθυρα του θανάτου, αδύναμα», αφηγήθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Τα πήραμε στο σπίτι, τα βάλαμε κοντά στη σόμπα για να ζεσταθούν, τους δώσαμε γάλα και μέλι». Η εξηντάχρονη, η οποία εκτρέφει τις κατσίκες της, είναι συνηθισμένη σε συναντήσεις με άγρια ζώα: ένας λύκος σκότωσε πρόσφατα το κριάρι της ενώ βλέπει τακτικά αρκούδες. Το να αναλάβει να φροντίζει δύο αρκουδάκια, δεν ήταν κάτι που θα μπορούσε να τη φοβίσει.

Γυναίκα στο Μαυροβούνιο περιμάζεψε δύο ορφανά αρκουδάκια αλλά η κίνησή της προκαλεί αντιδράσεις Facebook Twitter
AFP Photo/SAVO PRELEVIC

Η ιστορία της διαδόθηκε ταχύτατα ανάμεσα στους 620.000 κατοίκους της χώρας, που συρρέουν έκτοτε για φωτογραφηθούν με τα ζώα στην αγκαλιά τους. Όλοι συγκινούνται, όμως ο Μίλιαν Μιλίτσκοβιτς προειδοποιεί. Έχει πάθος για τα ζώα και ξέρει πως τα αρκουδάκια βρίσκονται σε μια διαδικασία αμετάκλητης εξημέρωσης και πως η μοναδική προοπτική τους, αν δεν γίνει κάτι για να μην συμβεί αυτό, είναι ο ζωολογικός κήπος ή το τσίρκο.

Τελικά, ο 31χρονος μηχανικός έπεισε την Ιλίνκα Μπίγκοβιτς να τον αφήσει να πάρει τα ζώα μαζί του. Ο ίδιος τα βάφτισε Μάσα και Μπρούντο και τώρα τα έχει να ζουν στην ιδιοκτησία του, σε συνθήκες που προσεγγίζουν όσο το δυνατόν περισσότερο την άγρια ζωή, ανάμεσα σ' ένα αρσενικό ελάφι, ένα εμού, ένα αγριογούρουνο και ένα λάμα. Ωστόσο η κατάσταση αυτή δεν μπορεί παρά να είναι προσωρινή, αφού ήδη οι Μάσα και Μπρούντο πλησιάζουν χωρίς φόβο τους ανθρώπους και τα άλλα ζώα, αναζητώντας χάδια, παιχνίδι ή τροφή.

Γυναίκα στο Μαυροβούνιο περιμάζεψε δύο ορφανά αρκουδάκια αλλά η κίνησή της προκαλεί αντιδράσεις Facebook Twitter
AFP Photo/SAVO PRELEVIC

«Το κακό έχει ήδη γίνει γι' αυτά τα αρκουδάκια», λέει ο Μιλγιάν Μιλίτσκοβις. «Θέλοντας να τους σώσουν τη ζωή, οι άνθρωποι έκανα περίπλοκη την επιστροφή τους στην άγρια ζωή», προσθέτει η Γιοβάνα Γιανγιούσεβιτς του Κέντρου ορνιθολογικής προστασίας που ασχολείται επίσης με την προστασία μεγάλων ζώων και συνεχίζει: «Αφού περάσουν δύο μήνες συντροφιά με τον άνθρωπο, δεν μπορούν να επιστρέψουν στη φύση».


Γι' αυτό πρέπει να τα εμπιστευθεί κανείς σε εξειδικευμένες δομές, οι οποίες όμως δεν υπάρχουν στο Μαυροβούνιο. Η λύση βρίσκεται ίσως στη Ρουμανία ή στην Ελλάδα. Οι φιλόζωοι έχουν αρχίσει μια κούρσα με τον χρόνο για να λάβουν τις απαραίτητες άδειες. Οι Μάσα και Μπρουντο θα περάσουν από έναν χρόνο έως 18 μήνες σε ένα τέτοιο κέντρο, πριν επιστρέψουν στα βουνά τους.

Τα βουνά του Μαυροβουνίου φιλοξενούν 50 έως 100 καφέ αρκούδες, σύμφωνα με τους οικολόγους. Η εθνική κυνηγετική ένωση αναφέρει τον πολύ συγκεκριμένο αριθμό των 357.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νορβηγία: Έκλεισε η πρεσβεία της Βενεζουέλας «χωρίς εξήγηση»

Διεθνή / Νορβηγία: Έκλεισε η πρεσβεία της Βενεζουέλας «χωρίς εξήγηση» - Πώς εμπλέκεται η φετινή νικήτρια του Νόμπελ Ειρήνης

«Ενημερωθήκαμε από την πρεσβεία της Βενεζουέλας ότι θα κλείσει τις πόρτες της, χωρίς να δώσει εξήγηση», ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του νορβηγικού υπουργείου Εξωτερικών
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Οι αραβικές χώρες συνεργάζονταν με το Ισραήλ κρυφά παρά τις καταδίκες

Διεθνή / Γάζα: Οι αραβικές χώρες συνεργάζονταν με το Ισραήλ κρυφά παρά τις καταδίκες

Διαρρεύσαντα έγγραφα αποκαλύπτουν ότι ενώ τα αραβικά κράτη καταδίκασαν δημόσια τον πόλεμο στη Γάζα, ενίσχυσαν κρυφά τη στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ – μια συνεργασία που μπορεί να διαμορφώσει τη μελλοντική εκεχειρία
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Οικονομίας 2025: Στους πρωτοπόρους της καινοτομίας που εξηγούν πώς η τεχνολογία αλλάζει τον κόσμο

Διεθνή / Νόμπελ Οικονομίας 2025: Στους πρωτοπόρους της καινοτομίας που εξηγούν πώς η τεχνολογία αλλάζει τον κόσμο

Η ανακοίνωση έγινε σε μια εποχή όπου η τεχνητή νοημοσύνη και η τεχνολογική επανάσταση επανακαθορίζουν την παραγωγικότητα, τη βιωσιμότητα και τις κοινωνικές ισορροπίες σε παγκόσμιο επίπεδο
LIFO NEWSROOM
Νετανιάχου αποθεώνει Τραμπ: «Κανένας Αμερικανός πρόεδρος δεν έδειξε τέτοιο σθένος και αποφασιστικότητα»

Διεθνή / Νετανιάχου αποθεώνει Τραμπ: «Κανένας Αμερικανός πρόεδρος δεν έδειξε τέτοιο σθένος και αποφασιστικότητα»

«Ο Θεός να ευλογεί εσάς, την οικογένειά σας, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ και τη φιλία ανάμεσα στις δύο χώρες της Επαγγελίας» σημείωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια