Γυναίκα στο Μαυροβούνιο περιμάζεψε δύο ορφανά αρκουδάκια αλλά η κίνησή της προκαλεί αντιδράσεις

Γυναίκα στο Μαυροβούνιο περιμάζεψε δύο ορφανά αρκουδάκια αλλά η κίνησή της προκαλεί αντιδράσεις Facebook Twitter
AFP Photo/SAVO PRELEVIC
2

Συγκίνηση αλλά και προβληματισμό προκαλεί η κίνηση μιας γυναίκας στο Μαυροβούνιο, που έσωσε από βέβαιο θάνατο δύο ορφανά αρκουδάκια, αρπάζοντάς τα όμως από την άγρια ζωή.

Στις αρχές Μαρτίου, η Ιλίνκα Μπίγκοβιτς, 61 ετών, βρισκόταν στο σπίτι της, στο χωριό Μπρέστιτσα, στους πρόποδες του βουνού Πούστι Λίσακ, σε απόσταση 80 χλμ. από την Ποντγκόριτσα, κοντά στα σύνορα με τη Βοσνία. «Άκουγα κραυγές, που συνεχίζονταν μέρα - νύχτα επί δύο ή τρεις ημέρες», θυμάται η γυναίκα. Μαζί με τον αδελφό της, ερεύνησε την γύρω περιοχή μέχρι που έπεσε πάνω στα δύο αρκουδάκια, «που ήταν χωρισμένα το ένα από το άλλο, στα πρόθυρα του θανάτου, αδύναμα», αφηγήθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Τα πήραμε στο σπίτι, τα βάλαμε κοντά στη σόμπα για να ζεσταθούν, τους δώσαμε γάλα και μέλι». Η εξηντάχρονη, η οποία εκτρέφει τις κατσίκες της, είναι συνηθισμένη σε συναντήσεις με άγρια ζώα: ένας λύκος σκότωσε πρόσφατα το κριάρι της ενώ βλέπει τακτικά αρκούδες. Το να αναλάβει να φροντίζει δύο αρκουδάκια, δεν ήταν κάτι που θα μπορούσε να τη φοβίσει.

Γυναίκα στο Μαυροβούνιο περιμάζεψε δύο ορφανά αρκουδάκια αλλά η κίνησή της προκαλεί αντιδράσεις Facebook Twitter
AFP Photo/SAVO PRELEVIC

Η ιστορία της διαδόθηκε ταχύτατα ανάμεσα στους 620.000 κατοίκους της χώρας, που συρρέουν έκτοτε για φωτογραφηθούν με τα ζώα στην αγκαλιά τους. Όλοι συγκινούνται, όμως ο Μίλιαν Μιλίτσκοβιτς προειδοποιεί. Έχει πάθος για τα ζώα και ξέρει πως τα αρκουδάκια βρίσκονται σε μια διαδικασία αμετάκλητης εξημέρωσης και πως η μοναδική προοπτική τους, αν δεν γίνει κάτι για να μην συμβεί αυτό, είναι ο ζωολογικός κήπος ή το τσίρκο.

Τελικά, ο 31χρονος μηχανικός έπεισε την Ιλίνκα Μπίγκοβιτς να τον αφήσει να πάρει τα ζώα μαζί του. Ο ίδιος τα βάφτισε Μάσα και Μπρούντο και τώρα τα έχει να ζουν στην ιδιοκτησία του, σε συνθήκες που προσεγγίζουν όσο το δυνατόν περισσότερο την άγρια ζωή, ανάμεσα σ' ένα αρσενικό ελάφι, ένα εμού, ένα αγριογούρουνο και ένα λάμα. Ωστόσο η κατάσταση αυτή δεν μπορεί παρά να είναι προσωρινή, αφού ήδη οι Μάσα και Μπρούντο πλησιάζουν χωρίς φόβο τους ανθρώπους και τα άλλα ζώα, αναζητώντας χάδια, παιχνίδι ή τροφή.

Γυναίκα στο Μαυροβούνιο περιμάζεψε δύο ορφανά αρκουδάκια αλλά η κίνησή της προκαλεί αντιδράσεις Facebook Twitter
AFP Photo/SAVO PRELEVIC

«Το κακό έχει ήδη γίνει γι' αυτά τα αρκουδάκια», λέει ο Μιλγιάν Μιλίτσκοβις. «Θέλοντας να τους σώσουν τη ζωή, οι άνθρωποι έκανα περίπλοκη την επιστροφή τους στην άγρια ζωή», προσθέτει η Γιοβάνα Γιανγιούσεβιτς του Κέντρου ορνιθολογικής προστασίας που ασχολείται επίσης με την προστασία μεγάλων ζώων και συνεχίζει: «Αφού περάσουν δύο μήνες συντροφιά με τον άνθρωπο, δεν μπορούν να επιστρέψουν στη φύση».


Γι' αυτό πρέπει να τα εμπιστευθεί κανείς σε εξειδικευμένες δομές, οι οποίες όμως δεν υπάρχουν στο Μαυροβούνιο. Η λύση βρίσκεται ίσως στη Ρουμανία ή στην Ελλάδα. Οι φιλόζωοι έχουν αρχίσει μια κούρσα με τον χρόνο για να λάβουν τις απαραίτητες άδειες. Οι Μάσα και Μπρουντο θα περάσουν από έναν χρόνο έως 18 μήνες σε ένα τέτοιο κέντρο, πριν επιστρέψουν στα βουνά τους.

Τα βουνά του Μαυροβουνίου φιλοξενούν 50 έως 100 καφέ αρκούδες, σύμφωνα με τους οικολόγους. Η εθνική κυνηγετική ένωση αναφέρει τον πολύ συγκεκριμένο αριθμό των 357.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΕΥΡΩΠΗ

Διεθνή / Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγορείται ότι υιοθετεί πρακτικές τύπου ICE στη μεταναστευτική πολιτική της

Ευρωπαϊκοί θεσμοί κατέληξαν σε συμφωνία για νέο πλαίσιο επιστροφών μεταναστών χωρίς νόμιμα έγγραφα, το οποίο προβλέπει ευκολότερες απελάσεις, δημιουργία κέντρων κράτησης εκτός ΕΕ και ισόβια απαγόρευση εισόδου στην ΕΕ
THE LIFO TEAM
Ο Έλον Μασκ συνδέει την πολιτική του στροφή με την τρανς κόρη του

Διεθνή / Ο Έλον Μασκ συνδέει την πολιτική του στροφή με την τρανς κόρη του

Η Βίβιαν Γουίλσον, η αποξενωμένη τρανς κόρη του Έλον Μασκ, είχε αρνηθεί ότι η ταυτότητά της ευθύνεται για τη δεξιά στροφή του. Ο ίδιος όμως απάντησε θετικά σε ανάρτηση που υποστήριζε ακριβώς αυτό.
THE LIFO TEAM
BLAKE LIVELY JUSTIN BALDONI

Διεθνή / Blake Lively και Justin Baldoni επιστρέφουν στα δικαστήρια

Η νομική ομάδα της ηθοποιού έχει ασκήσει αγωγή εναντίον του συμπρωταγωνιστή της στην ταινία «It Ends with Us» για την καταβολή δικαστικών εξόδων και αποζημίωσης, αναζωπυρώνοντας μια δικαστική διαμάχη που διαρκεί χρόνια
THE LIFO TEAM
ΡΩΣΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΚΙΕΒΟ

Διεθνή / Ουκρανία: Τουλάχιστον 10 νεκροί εν μέσω μαζικών επιθέσεων της Ρωσίας

Η Μόσχα είχε προειδοποιήσει την περασμένη εβδομάδα ότι θα εξαπέλυε «συστηματικά πλήγματα», ως απάντηση σε επίθεση με ουκρανικά drones σε κοιτώνα στη ρωσοκρατούμενη περιοχή του Λουχάνσκ, όπου σκοτώθηκαν 21 άνθρωποι
THE LIFO TEAM

σχόλια

2 σχόλια